600 g carne, 1/2 telina, 1 morcov, 1/3 varza, 1 patrunjel radacina, o mana bame, o mana mazare, o mana fasole verde, 1 dovlecel, o vanata, cateva buchete de conopida, 2-3 rosii, 1 ardei gras, 3 cartofi, 2 linguri unt, sare.
Se taie carnea in bucati. Se taie varza in bucati, morcovul, patrunjelul si telina in felii subtiri, se curata bamele, mazarea si fasolea verde. Se curata dovlecelul si se taie in bucati potrivite, precum si vanata care se opareste si apoi se scurge bine. Se pune si conopida desfacuta in buchetele. La sfarsit se adauga 2-3 rosii taiate in doua, ardeiul gras taiat marunt si cartofii curatati si taiati in bucati, la fel ca dovlecelul. Se asaza randuri de zarzavat si de carne intr-o cratita. Se adauga sare si unt cat trebuie. Se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit. Daca scade prea tare mai inainte de a fi zarzavatul fiert, se adauga putina apa. Nu se umbla cu lingura ca sa nu se sfarame zarzavatul, ci doar se misca usor cratita intr-o parte si in alta, pentru a nu se prinde pe fund. Cand este aproape gata, se ia capacul si se lasa sa se rumeneasca putin deasupra.
Budinca de mere
1,5 kg mere, 6 oua, 400 g zahar, 180 g faina, 100 g unt, o lamaie, 1 praf de copt, dulceata, 800 g frisca batuta.
Se pun 100 g zahar tos intr-o cratita cu diametrul de 20-22 cm, se pune cratita pe foc si se lasa pana ce zaharul se caramelizeaza usor. Merele se curata de coaja, se scobesc de miez, se asaza in cratita cu zaharul caramelizat si se pune in fiecare mar cate o lingurita de dulceata. Se da tava la cuptor, la foc potrivit, pana ce merele s-au copt. Se scoate cratita din cuptor si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se freaca bine cu 200 g de zahar, coaja de lamaie, untul si zeama de lamaie, pana ce totul devine o crema spumoasa. Se adauga faina si praful de copt, amestecandu-se bine. La sfarsit se incorporeaza albusurile batute spuma. Aceasta compozitie se toarna peste mere si se da cratita din nou la cuptor timp de 25-30 minute. Cand budinca este gata, se lasa sa se raceasca si se insiropeaza cu un sirop preparat din restul de zahar si coaja de lamaie. Se rastoarna budinca pe un platou in asa fel incat merele sa fie deasupra. Se da budinca la frigider si, dupa aproximativ 2 ore, se decoreaza pe deasupra cu frisca.
Comentarii