1 macrou, condimente pentru peste, 4-5 frunze de varza verde, 100 g cascaval, 2 oua, 100 ml smantana, o ceapa, 1 catel usturoi, sare, 130 ml ulei, 30 g unt.
Se spala pestele, se condimenteaza si se prajeste in putin ulei. Frunzele de varza se oparesc si se scurg, se toaca si se caleste in putin ulei. Se adauga sare si piper dupa gust, iar la final, usturoiul tocat fin. Ceapa tocata marunt se caleste in putin unt amestecat cu o lingura de ulei. Se pune un pahar cu apa peste ceapa si se lasa sa fiarba pana scade si ceapa este foarte moale. Se pun smantana si ouale, se omogenizeaza sosul, se potriveste de sare si piper. Intr-un vas se asaza pestele, se toarna sosul deasupra, se presara cascavalul ras si se da la cuptor 20 minute. Se serveste alaturi de varza calita.
Tarta cu lamaie
Pentru aluat: 250 g faina, 1 galbenus, 125 g unt rece, sare.
Pentru crema: 2 plicuri crema tarta, 2 linguri zahar, 600 ml lapte, zeama de la o lamaie.
Pentru bezea: 4 albusuri, 100 g zahar pudra, sare.
Se amesteca faina cu untul rece, galbenusul de ou si un praf de sare, pana se obtine un aluat omogen. Se acopera cu folie de plastic si se da la frigider pentru o ora. Aluatul scos de la rece se intinde si se pune intr-o tava de tarta tapetata cu putin unt si faina, intepand aluatul din loc in loc cu o furculita. Peste aluat se pune o hartie de copt, iar peste ea se asaza un strat uniform de fasole uscata. In acest fel greutatea respectiva ne ajuta sa nu se umfle aluatul. Se da blatul la copt, la foc mediu, pana devine usor aramiu. Se scoate apoi tava cu aluat si se lasa la racit. Crema se prepara potrivit instructiunilor de pe plic, avand grija sa inlocuim 100 ml lapte cu 100 ml zeama de lamaie si se adauga zahar, pentru ca aceasta crema sa nu fie acra.
Bezeaua se pregateste astfel: se bat albusurile cu sarea, apoi se adauga treptat zaharul. Se indeparteaza hartia cu boabele de fasole de pe aluat si se pune crema de lamaie, se niveleaza, apoi se toarna bezeaua, care se asaza uniform, apoi se fac niste tepi, cu ajutorul unei furculite. Se mai da tava la cuptor inca 5-7 minute, pana cand bezeaua incepe sa se rumeneasca.
Comentarii