1 pui mare, 2 lamai, 2 oua, 1 pahar vin alb, 7 catei usturoi, ulei de masline, o lingurita piper negru boabe, cateva fire cimbru, 2 kg de sare mare.
Intr-un castron mare se pune sarea si se amesteca bine cu ouale, un pahar cu vin alb, zeama de la o lamaie si piperul. Separat, se piseaza cateii de usturoi impreuna cu cimbrul, se adauga ulei de masline si se amesteca totul bine. Cu aceasta marinata se unge bine puiul pe exterior si in interior, unde se mai pune o lamaie intreaga taiata in doua. Se rup apoi 3-4 bucati de folie de aluminiu lungi de 120-140 cm. Se indoaie fiecare folie in doua, rezultand astfel 3-4 bucati de 60-70 de cm. Pe masa se asaza foliile una langa alta, astfel incat marginile foliilor invecinate sa se suprapuna pe o suprafata de 6-7 cm. Pe plansa rezultata, in mijloc, se pune sarea, in mijlocul careia se face o adancitura, in care se pune puiul. Se imbraca in sare in totalitate. Datorita ingredientelor puse in sare, aceasta se va lipi de pui. Dupa ce se termina de imbracat puiul, se strange bine folia in jurul lui, formand in partea de sus un tugui. Puiul astfel pregatit se pune intr-o tava si se da la cuptorul incins. Se lasa la cuptor 2 ore, apoi se scoate si se mai lasa nedesfacut 20 de minute. Dupa aceea, se desface folia de aluminiu si lovind usor cu o lingura sarea, se sparge si se indeparteaza de pe pui. Se scoate din pui lamaia, apoi se portioneaza si se serveste cald.
Tort cu fructe de padure
Pentru blat: 180 g faina, 80 g zahar pudra, 150 g unt, coaja de la o lamaie rasa, 1 ou.
Pentru crema: 250 ml frisca, 400 ml smantana, o lingura zeama de lamaie, 150 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 1 plic gelatina, 600 g fructe de padure (zmeura, coacaze, afine).
Pentru decor: 1 pachet jeleu rosu.
Se amesteca faina cu zaharul pudra, se adauga untul taiat cubulete, coaja de lamaie, oul si se framanta un aluat potrivit de tare. Se da la frigider pentru 1-2 ore. Se intinde aluatul in foaie si se asaza pe fundul formei de tort, care a fost unsa si tapetata cu faina. Se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-30 minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca in forma. Se pune gelatina in 100 ml apa rece la inmuiat pentru aproximativ 10 minute, apoi se topeste pe foc fara sa fiarba. Se amesteca frisca batuta cu smantana, zeama de lamaie, zaharul vanilat si zaharul pudra, apoi se adauga gelatina si se omogenizeaza. Se pun jumatate din fructe in crema si se amesteca usor. Se toarna in forma peste blat si se da la frigider pentru o ora. Se asaza deasupra tortului fructele ramase si se toarna jeleul, preparat conform instructiunilor de pe ambalaj. Se da la rece pentru 4 ore si apoi se poate servi.
Comentarii