2 kg pulpa de miel, 4 linguri miere, 2 linguri mustar Dijon, 2 linguri rozmarin proaspat, o lingurita piper, o lingurita coaja de lamâie, 3 catei usturoi, o lingurita sare grunjoasa.
Carnea de miel se spala bine in apa cu otet, de mai multe ori, pentru a nu avea miros. Se rade coaja de lamâie, dupa care se lasa deoparte. Se decojeste usturoiul si se toaca marunt. Intr-un castron mic, se amesteca bine mierea, mustarul, rozmarinul taiat fin, piper, coaja de lamâie rasa si usturoiul. Se toarna acest sos peste carnea de miel si se lasa la marinat, in frigider, peste noapte. Se incalzeste cuptorul foarte bine, se pune carnea de miel intr-o tigaie si se potriveste de sare dupa gust. Se coace timp de 20 minute, apoi se reduce temperatura si se mai tine in cuptor inca o ora. Se lasa carnea in sos pentru a se fragezi, timp de 15 minute inainte de taiere. Carnea de miel marinata se serveste taiata in felii groase, cu putin sos alaturi.
Tort Dobos
Foi: 6 oua, 120 g zahar, 120 g faina.
Crema: 300 g zahar, 50 ml apa, 300 g unt, 30 g cacao.
Glazura: 120 g zahar.
Se freaca bine galbenusurile cu o lingura cu faina. Se bat bine albusurile cu zaharul si se adauga la galbenusuri cu grija, apoi se pune si faina ramasa. Intr-o forma de tort unsa se coc 6 foi din aluatul rezultat. Crema se prepara punând zaharul sa fiarba cu apa pâna se face un sirop gros, apoi se adauga untul si se lasa sa se fiarba câteva clocote. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga cacaua. Pe un platou se pun foile una peste alta, intinzând crema intre ele. Glazura de zahar ars se toarna peste ultima foaie.
Comentarii