1 kg carne macra, o felie paine, 100 g slanina, 1 ou, sare, piper, 2 cepe, 1 morcov, o lingura ulei, 1 paharel cu vin alb.
Se taie carnea felii ca pentru snitele, aproximativ de 1 cm grosime. Feliile se bat cu ciocanul de lemn pentru a se subtia aproape la jumatate, fara sa se rupa. Se taie marginile, astfel încat bucatile obtinute sa aiba aceeasi marime, cam de 10/15 cm. Resturile de carne, cam 250 g, se dau de doua ori prin masina, împreuna cu o bucatica de miez de paine inmuiat în lapte si stors si 100 g de slanina proaspata. Se amesteca bine într-un castron, împreuna cu un ou, sare si piper. Se uda un fund de lemn si se asaza bucatile de carne una langa alta. Pe fiecare bucata se pune o cantitate egala de umplutura, care se întinde cu un cutit ud, apoi se ruleaza si se leaga cu ata. Se asaza într-o cratita felii subtiri de ceapa, cu o lingura de ulei, iar peste ele un rand de felii de morcov. Se pun ruladele deasupra, una langa alta, nu însa prea stranse. Se dau la cuptor, pana încep sa se rumeneasca. Se toarna apoi un paharel de vin si zeama de carne. Se acopera si se lasa sa fiarba înabusit o ora si un sfert. Se scoate capacul si se uda de cateva ori carnea cu sosul din cratita. Se scot ruladele, se desfac atele si se mentin calde. Se scurge grasimea din cratita în sosul care a mai ramas, se adauga doua linguri de apa si se lasa la foc iute sa dea cateva clocote. Se trece prin sita si se toarna peste rulade. Se servesc imediat.
Comentarii