Galuste: o jumatate ceasca orez, o jumatate ceasca lapte, unt proaspat cat o nuca, 1 ou, sare.
Se alege si se spala orezul. Se pune la fiert cu laptele si o bucatica de unt proaspat. Se sareaza. Se fierbe mai mult decat orezul cu lapte obisnuit. Se ia de pe foc si se adauga oul. Cand s-a racit bine, se ia cu lingurita din pasta si se fac mici bilute cu mana, se dau prin faina si se pun la fiert in apa clocotita, cu putina sare. Cand sunt gata, se scot, se scurg si se pun intr-un castron. Deasupra se strecoara supa de legume.
Tarta cu crema
Aluat: 125 g faina, 1 ou, 60 g unt, o lingura apa rece, o lingurita zahar, sare.
Crema: 3 oua, 125 g zahar, 2 linguri faina, 400 ml lapte, o lingura unt topit, esenta de vanilie, sare.
Se face un aluat din faina, ou, unt, apa rece, zahar si sare. Se asaza aluatul intr-o forma rotunda si se inteapa. Pentru crema, se freaca intr-un castron zaharul cu ouale, pana se albesc. Se amesteca bine cu faina cernuta si totul se subtiaza cu laptele. Se mai pune o lingura de unt topit, fara sa fie fierbinte, esenta de vanilie si sare. Se toarna crema in forma imbracata in aluat, astfel incat sa ramana cu jumatate de deget sub marginea de sus a aluatului. Se da la cuptor, la foc potrivit. Daca in timpul coptului aluatul de jos se umfla, se inteapa cu un ac. Se tine circa trei sferturi de ora si daca crema incepe sa se rumeneasca deasupra, se acopera cu o hartie umezita. Nu se scoate indata din forma, ci dupa ce s-a racit putin.
Comentarii