Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau la egalitate, Bessie Coleman a cucerit zborul. Povestea ei nu este doar una despre aviatie, ci despre curaj, ambitie si lupta neobosita împotriva discriminarii.
Bessie Coleman s-a nascut pe 26 ianuarie 1892 în Atlanta, Texas, într-o familie modesta de fermieri afro-americani si nativi americani. Era al zecelea copil din cei treisprezece ai familiei.
Tatal, de origine cherokee, a parasit familia când Bessie avea doar noua ani. Mama sa a ramas sa îngrijeasca familia si sa lupte pentru supravietuire într-o America profund segregata. Înca din copilarie, Bessie a aratat o curiozitate neobisnuita si o determinare iesita din comun. A mers pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la scoala si a fost pasionata de matematica si lectura.
Visul de a zbura a prins contur mai târziu, dupa ce s-a mutat la Chicago si a înc-eput sa auda povesti despre aviatori care cucereau cerul. La debutul anilor 1920, aviatia era înca la începuturi.
În SUA, nici scolile de zbor si nici institutiile nu acceptau femei de culoare ca elevi, însa Bessie nu a renuntat. Cu sprijinul redactorului unei reviste afro-americane si al altor sponsori locali, a învatat franceza si a plecat în 1920 la Paris. Acolo, la prestigioasa scoala de aviatie a fratilor Caudron din Le Crotoy, Bessie a învatat sa piloteze avioane de lupta, un lucru rar chiar si pentru barbati la acea vreme.
În iunie 1921, a devenit prima femeie afro-americana si prima persoana de origine nativ-americana care a obtinut o licenta internationala de pilot, emisa de Fédération Aéronautique Internationale.
La întoarcerea în Statele Unite, Bessie a fost întâmpinata cu admiratie, dar si cu provocari.
Într-o tara în care segregarea era norma, ea a fost nevoita sa gaseasca moduri alternative de a-si câstiga existenta. A devenit un nume celebru în show-urile aeriene, unde uimea publicul cu acrobatii spectaculoase: lupinguri, picaje si zboruri în spirala.
Cunoscuta sub numele de „Regina Bess”, era o prezenta magnetica, atât în aer, cât si la sol. Dar Bessie nu voia doar sa fie admirata. Ea refuza sa participe la spectacole unde publicul era segregat si îsi folosea faima pentru a promova cauza egalitatii rasiale. Visul ei suprem era sa deschida o scoala de aviatie pentru tinerii afro-americani.
Pe 30 aprilie 1926, în timpul unui zbor de recunoastere în Jacksonville, Florida, Bessie zbura într-un biplan alaturi de mecanicul sau. Într-un moment nefericit, din cauza unui defect mecanic, avionul s-a prabusit. Bessie a fost aruncata din aeronava si a murit pe loc. Avea doar 34 de ani. Moartea sa prematura a socat comunitatea afro-americana si lumea aviatiei, dar mostenirea ei a fost doar la început.
În anii ce au urmat, pionieri ai aviatiei negre, precum Willa Brown si Tuskegee Airmen, au invocat numele ei ca sursa de inspiratie. În 1931, aviatorii afro-americani au organizat primul spectacol aerian în onoarea ei, iar în 1995, Posta SUA i-a dedicat un timbru comemorativ. În 2001, a fost introdusa în National Women’s Hall of Fame, iar în 2006, în National Aviation Hall of Fame.
În 2023, American Airlines a operat primul zbor condus exclusiv de o echipa de femei de culoare în memoria lui Bessie Coleman. Povestea ei continua sa inspire femei, minoritati si visatori de pretutindeni.
GABRIEL TUDOR
Comentarii