Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, a fost tinta mai multor atentate cu o amploare diferita, dar niciunul nu a reusit sa-l indeparteze. Se cunosc numele mai multor ofiteri germani de rang inalt care au facut parte din „Rezistenta impotriva lui Hitler” si care, in cele din urma si-au pierdut viata. Printre cei mai renumiti conspiratori si atentatori directi la viata liderului nazist au fost Rudolf Christoph von Gersdorff, Henning von Tresckow si Claus Graf von Stauffenberg.
Cu pretul vietii
Unul dintre cei mai spectaculosi conspiratori a fost Rudolf Christoph von Gersdorff (1905-1980), care a vrut sa-si sacrifice propria viata si sa moara impreuna cu Hitler, intr-o explozie suficient de puternica. Gersdorff a ajuns pana la gradul de general-maior in Abwehr si a luat parte activ la multe batalii cruciale ale nazistilor – fara ca el insusi sa adopte ideologia regimului german de atunci. Printre alte merite de exceptie se afla participarea la Batalia pentru Franta, Operatiunea Barbarossa, Batalia pentru Normandia etc. Convingerile sale antihitleriste au fost atat de profunde, incat, dupa mai multe atentate esuate, a decis sa moara impreuna cu führerul.
Astfel, la 21 martie 1943, Hitler urma sa faca o vizita la o expozitie de arsenal sovietic capturat. Locatia era Berlin si alaturi de liderul nazist erau si importantii oameni de incredere: Himmler, Goering, maresalul Keitel si amiralul Karl Donitz. Gersdorff era prezent la acea expozitie, ca expert in contrainformatii. Pe sub haina, el si-a montat doua dispozitive explozibile pe care le putea amorsa foarte simplu. El era decis sa se arunce asupra führerului si sa suporte explozia impreuna cu el…
Dar planul lui Gersdorff nu a putut fi pus in aplicare, pentru motivul ca Hitler nu a urmat traseul prestabilit prin expozitie si si-a scurtat foarte mult sederea acolo. In aceste conditii, Gersdorff abia a avut timp sa dezamorseze explozibilul pentru a se salva de la o moarte inutila… Tot el a fost cel care, intamplator, a descoperit groapa comuna de la Katin, acolo unde, in 1940, aproximativ 4.000 de ofiteri polonezi au fost omorati de NKVD (Comisariatul poporului pentru afaceri interne, foarte apropiat de politia secreta a lui Stalin).
Ulterior, Gersdorff a participat la confruntarile de la Zidul Atlanticului (fortificatii facute de Hitler pe coasta vestica pentru a preveni o invazie dinspre Anglia). Marea sansa a lui Gersdorff este ca niciunul dintre inaltii ofiteri interogati si torturati de Gestapo dupa atentatul de la 20 iulie 1944 nu l-a tradat. Soarta a vrut ca el sa supravietuiasca razboiului, cu toate medaliile primite – inclusiv Crucea de Fier clasa intai. Nu a fost arestat pentru ca nu a facut crime de razboi, ba chiar guvernul Republicii Federale Germane i-a acordat Marea Cruce de Merit in 1979, cu un an inainte de a muri.
Rezistenta germana
Istoricii denumesc drept „Rezistenta germana” (antihitlerista) actiunile individuale sau de grup ale opozantilor nazismului, similare miscarilor de rezistenta din alte tari ocupate de nazisti. Aceasta tendinta de a-l suprima pe Hitler (fara proces) s-a accentuat cand s-a aflat despre ororile comise in lagarele de exterminare si despre holocaustul produs asupra evreilor. Despre alti conspiratori si atentatori directi impotriva lui Hitler vom vorbi in numelele viitoare.
PAUL IOAN
Comentarii