• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cum a murit Agnes Sorel?

Cum a murit Agnes Sorel?

16 ianuarie 2008
in Istorii
A A

A fost poate cea mai frumoasa femeie a epocii sale. Si de aceea nu-i de mirare ca a reusit sa cucereasca inima unuia dintre cei mai puternici suverani ai vremii, regele francez Carol VII, care a recunoscut-o oficial drept „amanta regala”, incalcand orice regula matrimoniala si morala si starnind astfel mania Bisericii Catolice. Viata ei scurta a fost un lant de placeri dar moartea misterioasa i-a adaugat o aureola de martir. In ultimii ani, numerosi cercetatori si istorici au rezolvat sa rezolve aceasta enigma.

Un sfarsit suspect

Se pare ca singura vina a lui Agnes, pe langa faptul ca sfida regulile morale, acceptand sa imparta patul cu un om casatorit, a fost ca l-a deranjat pe mostenitorul oficial al regatului, Louis XI, cu influenta exercitata asupra curtii, realmente fascinata de farmecul tinerei. Inca din anul 1450, cand Agnes a murit, la doar 28 de ani, imediat dupa ce nascuse, s-a raspandit zvonul ca fusese otravita. Iar acest zvon s-a perpetuat de-a lungul istoriei, intarit de numeroasele marturii ale cronicarilor si curtenilor contemporani.

Arheologii francezi spera ca anul acesta sa dezlege in sfarsit misterul mortii ei, exhumandu-i osemintele si examinandu-le cu ajutorul celor mai moderne tehnici de investigatie medico-legala. Sorel ii nascuse deja regelui trei fiice si era insarcinata in opt luni cu al patrulea copil cand a decis sa paraseasca domeniul regal din Loches, in vestul Frantei, spre a i se alatura amantului sau de sange regal in Normandia, unde acesta lupta impotriva englezilor.

Astazi se stie ca, dupa o calatorie lunga si dificila, desfasurata pe timp de iarna, in februarie 1450, Agnes a nascut prematur, la Jumieges, un copil plapand, care nu a supravietuit prea mult venirii pe lume. La putina vreme dupa nastere, tanara a inceput sa se planga de puternice dureri de stomac si a murit in cateva zile. Oficial, decesul ei a fost pus pe seama unei „inflamatii a intestinelor” un diagnostic care ne pare ciudat dar care era frecvent dat de medicii epocii.

Rumorile ce au inceput sa circule au pus insa disparitia ei neasteptata in seama lui Jacques Coeur, atotputernicul ministru de finante al regelui si cel mai bogat om din Franta. Se pare ca, implicat in fraude masive, Coeur fusese santajat de Delfin, mostenitorul tronului, care stiind prietenia lui cu Agnes, ii ceruse sa o otraveasca.

„Frumoasa frumoaselor”  il cucereste pe rege

 Implicarea lui Coeur in moartea frumoasei amante regale pare sa fie dovedita si de faptul ca, peste nici un an, el va fi arestat din porunca regelui Carol VII si torturat, pentru a marturisi crima comisa. Nerezistand chinurilor atroce la care a fost supus, el a marturisit ca o ucisese pe Agnes Sorel, precum si multe alte crime si a fost condamnat la moarte, in 1453. A reusit insa sa evadeze din inchisoarea de la Poitiers si a cautat refugiu la curtea papala din Roma. Va muri in noiembrie 1456, pe insula Chios, ducand in mormant taina mortii frumoasei Agnes. Ce stim insa despre femeia care a sucit mintile celui mai puternic om din regatul Frantei? Ca era nascuta pe la 1422, intr-o familie din mica nobilime, in satul Fromenteau din Turenia.

La varsta de 21 de ani, pe cand era doamna de companie a Isabelei de Lorena, ea l-a intalnit pentru prima data pe rege, care s-a indragostit nebuneste de ea – lucru firesc daca tinem seama ca era numita „frumoasa frumoaselor”. Carol VII era un barbat sters, timid, intr-atat de complexat de statura lui miniona incat purta pantofi cu tocuri imense, pentru a parea mai inalt. Se spune ca, in clipa in care a vazut ochii albastri, de o frumusete ireala, ai lui Agnes Sorel, regele aproape ca a lesinat de emotie.

Si n-a mai putut dormi cateva nopti, pana n-a revazut-o. Curand, tanara i-a devenit amanta si l-a ajutat sa-si regaseasca increderea in sine si sa ia cele mai bune decizii posibile. Caci, in ciuda varstei fragede, Agnes avea o intelepciune si o pricepere in problemele de stat deosebite. Ea l-a sfatuit pe Carol sa se inconjoare de sfetnici priceputi si de militari viteji si destoinici si de aceea numele cu care acest suveran a ramas in istorie a fost „Carol cel bine slujit”.

Enigma va fi dezlegata

La Curte, stilul indraznet impus de amanta s-a impus: Agnes isi pensa sprancenele, isi vopsea genele cu carbune, pentru a le accentua lungimea si isi strangea parul in sus, in virful capului, spre a sublinia frumusetea angelica a chipului ei. Trenele rochiilor sale erau lungi de peste sapte metri si permanent citiva paji o insoteteau oriunde mergea, spre a le tine ridicate. Carol era vrajit de Agnes si a umplut-o de cadouri.

Fiecare dintre cele trei fiice ale lor a primit cate un superb castel, inca de la nastere. Influenta profounda pe care frumoasa din Turenia a avut-o asupra regelui s-a vazut si in faptul ca, dupa moartea ei, desi si-a luat o alta amanta, pe Antoinette de Maignelais, Carol s-a retras tot mai mult in singuratate si melancolie. Puterea si stima de care se bucura Agnes la curte i-a atras multi inamici, cel mai puternic fiind fiul regelui, Delfinul.

Intr-un rand, acesta o amenintase chiar cu un pumnal, gest suficient pentru ca ulterior traditia populara sa puna moartea ei tot pe seama printului mostenitor. In acest an, urna din interiorul cavoului regal, care contine ramasitele pamantesti ale lui Agnes Sorel, va fi trimisa la laboratoarele Universitatii din Lille, unde vor fi prelevate fragmente AND, in vederea examinarii.

Specialistii vor cauta nu doar sa afle cauza exacta a mortii ci si data cand Agnes a nascut ultima data. In acest inedit proiect s-a implicat si Institutul pentru Cercetari Criminalistice din cadrul Jandarmeriei Franceze de la Rosny-sous Bois, la periferia Parisului, care va realiza profilul genetic al lui Agnes Sorel si o imagine tridimensionala a chipului ei. Odata ce examinarile vor fi incheiate, osemintele vor fi reinhumate in Biserica Saint Ours, langa castelul Loches, potrivit ultimei dorinte a amantei regale.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Un secret mai presus decat toate

Urmatorul Articol

Dileme stiintifice

Articole Similare

Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Urmatorul Articol

Dileme stiintifice

Dinozaurii, ucisi de tantari!?

Somnul

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.