Au existat momente dificile în care suveranii au stiut sa fie alaturi de popoarele lor. Secolul XX a fost o astfel de perioada, din cauza marilor conflagratii mondiale.
Regina Wilhelmina a Olandei (domnie 1890-1948), cea mai longeviva din istoria regatului sau, a parcurs cu bravura si patriotism cele doua razboaie mondiale, marea criza economica, dar si declinul Olandei ca putere imperiala. În timpul primei mari conflagratii, ea inspecta trupele, se asigura în mod direct ca soldatii au echipament, hrana si o pregatire adecvata. De aceea, ea a fost numita si „Regina Gardian”. Olanda a fost neutra, iar Wilhelmina i-a acordat azil politic kaiserului Wilhelm al II-lea dupa înfrangerea Germaniei (1918) si nu l-a predat aliatilor. Ea a avut curajul si întelepciunea de a opri ajungerea la putere a fortelor de stanga, influentate de Revolutia din Rusia.
În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, regina a fost conducatoarea de facto a guvernului din exil si sprijinitoarea directa a rezistentei olandeze. Dupa invadarea Olandei de catre Hitler a fost obligata sa se refugieze la Londra, de unde transmitea încurajari poporului sau prin emisiuni ale BBC. A fost favorabila organizarii unei tabere de refugiati pentru evrei. Dupa razboi, a facut turnee de moral prin Olanda, pentru unitatea populatiei grav afectate. Wilhelmina a abdicat în 1948 în favoarea fiicei sale Juliana. Domnia sa a durat 58 de ani.
Cunoscuta drept „Regina-mama”, regina Elizabeth, contesa de Snowdon si mama actualei regine Elizabeth a II-a, a fost suverana-consort între 1936 si 1952, rege fiind George al VI-lea. Ea a actionat ca asistenta a Crucii Rosii, dupa declararea razboiului contra Germaniei naziste, si facea vizite prin cartierele sarace ale Londrei. Ea a refuzat sa paraseasca Palatul Buckingham pe timpul bombardamentelor si chiar a învatat sa foloseasca revolverul. Din cauza ridicarii permanente a moralului poporului sau, Hitler a denumit-o „cea mai periculoasa femeie din Europa”.
Atitudinea ei curajoasa a fost de bun augur pentru trupele care înfruntau aviatia germana. Londonezii au observat cu uimire cum Regina-mama a dispus sa se puna scanduri în locul geamurilor sparte de bombe, la ferestrele de la Buckingham. Sfatuita de politicieni, ea a acceptat ca pe timpul noptii sa-si trimita familia la Castelul Windsor.
Dupa razboi, regina-consort avea o reputatie extraordinara si era primita cu mare entuziasm în toate tarile Commonwelth-ului. Un singur episod, mai mult anecdotic, a umbrit popularitatea ei. Afandu-se într-o vizita în Africa de Sud, în 1947, regina a coborat din caleasca si l-a lovit cu umbrela pe un admirator, banuind ca s-a exprimat ostil la adresa ei…
Regina-mama a murit în 2002, la 101 ani, cu cateva luni dupa moartea fiicei sale mai mici, printesa Margret, sora reginei Elizabeth a II-a. La înmormantarea ei au participat peste un milion de persoane.
PAUL IOAN
Comentarii