Slabiciunile artistice au fost întâlnite si la lideri feroce, al caror suflet de dictatori fara scrupule se putea atasa de câte o artista sau artist. Uneori, sensibilitatea artistica apare acolo unde te astepti mai putin, si Hitler si Stalin, printre altii, au avut o astfel de „maladie”.
Stalin si Mozart
Vi-l puteti imagina pe Josef Visarionovici Stalin, „Omul de Fier” de la Kremlin, ascultând vrajit Concertul pentru Pian nr. 23 de Mozart? Mai greu, nu-i asa?, dar faptul este real. Stalin a auzit la radio varianta în care solista era pianista Maria Yudina. „Tatucu” a ordonat sa i se aduca imediat o înregistrare, dar cei de la Radio Moscova nu o aveau pregatita. Luati prin surprindere, artistii s-au mobilizat si, sub o mare tensiune, au încercat mai multe interpretari, care sa fie cât mai corecte din punct de vedere acustic.
Panica de la radio a determinat moartea prin infarct a doi dirijori grabiti de oamenii lui Stalin, trimisi sa supravegheze înregistrarea. Abia al treilea dirijor a finalizat concertul mozartian. „Tatucu” a primit cu mare satisfactie concertul si i-a trimis pianistei Yudina un cec de 20.000 de ruble. Maria Yudina i-a scris lui Stalin, printre altele: „Multumesc pentru ajutorul tau. Ma voi ruga la Dumnezeu zi si noapte ca sa-ti ierte marile pacate fata de poporul rus si fata de Rusia. Dumnezeu e iertator si te va ierta… Am dat banii bisericii unde sunt enoriasa…” ! Cei din preajma lui Stalin (care citisera misiva) se pregatisera s-o aresteze, dar Tatucu nu a reactionat în nici un fel.
Hollywood si Mussolini
Benito Mussolini facuse o pasiune arzatoare pentru actrita americana Anita Page. Aceasta obisnuia, prin 1929, sa interpreteze în filme roluri de femeie tradata în dragoste si betiva incurabila. Miscat profund, Mussolini i-a trimis un val de scrisori la Hollywood, însa Irvin Thalberg, vicepresedinte la MGM (compania producatoare, „Metro Goldwin Meyer”), care era îndragostit de Anita, i-a interzis sa-i raspunda liderului italian.
Atunci s-a petrecut un fapt incredibil: mama Anitei i-a falsificat semnatura pe fotografii si i le-a trimis lui Mussolini. Cronicile spun ca peste 20 de scrisori a scris mama Anitei si peste 100 i-a trimis „Il Duce” actritei. Fiica acesteia spunea, peste ani, ca atunci când „Mussolini s-a înhaitat cu Hitler”, corespondenta s-a terminat.
Idi Amin si dansul „Go-go”
Fiorosului Idi Amin i-a placut într-o seara o dansatoare si cântareata din ansamblul armatei, care dadea un concert în orasul Masaka. Imediat, Amin i-a ordonat colonelului sef al garzii personale s-o „convinga” pe dansatoarea de „Go-go”, Sarah Kyolaba, sa urce în elicopterul personal si s-o duca la resedinta din capitala. S-au iscat niscaiva îmbrânceli între militari si prietenii lui Sarah, care era logodita. Trecând peste aceste „detalii„ , Idi Amin a pastrat-o pe artista la el în palat, pentru a-i dansa Go-go si cânta. Rudelor fetei le-a trimis o scrisoare cu o cerere în casatorie – Sarah Kyolaba urmând sa devina a cincea „nevasta favorita” a dictatorului. Dupa caderea acestuia, Sarah s-a instalat la Londra si se prezenta drept „fosta prima doamna a Ugandei”. Ea spunea ca fostul sot nu era un „monstru”, ci o „persoana draguta”. Numarul de victime ale regimului Amin s-a ridicat la aproape 500.000 de persoane.
PAUL IOAN
Comentarii