• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Hanna Reitsch, femeia kamikaze a lui Hitler

Hanna Reitsch, femeia kamikaze a lui Hitler

15 martie 2006
in Istorii
A A

Printre numeroasele episoade socante si controversate ale celui de-al doilea razboi mondial, un loc important il detine si trimiterea in lupta, de catre japonezi, a renumitilor „kamikaze”, piloti sinucigasi, destinati sa se prabuseasca voluntar, din inaltul cerului, cu avioanele lor pline de explozibil, spre vapoarele si portavioanele americane, cu scopul de a provoca maximum de distrugeri.

Putini stiu insa ca, desi celelalte tari combatante nu au apelat la aceste teribile „arme vii”, lui Hitler i s-a facut propunerea de a organiza o escadrila de luptatori kamikaze. Propunere cu atat mai socanta cu cat ea venea din partea unei femei…

 In dimineata zilei de 28 februarie 1944, la cancelaria Führerului din Berlin sosea o depesa cu mentiunea „Urgent”, venita din partea Hannei Reitsch, o cunoscuta aviatoare germana. Hitler a cerut ca scrisoarea sa-i fie deschisa si citita, ramanand insa uimit de continutul ei. Aviatoarea ii solicita nici mai mult, nici mai putin, decat organizarea unor „escadroane ale mortii”, dupa modelul japonez, in cadrul carora piloti voluntari aveau sa se napusteasca asupra trupelor aliate, la sol sau pe mare, provocand explozii uriase si generand o panica pe masura, in randul rusilor, englezilor si americanilor. Dar chiar si un scelerat ca Hitler, pentru care vietile oamenilor nu valorau prea mult, a refuzat o asemenea idee, motivand-o prin resursele si asa limitate, in oameni si avioane, ale Reichului. Frumoasa blonda, comparata de ideologii nazisti cu o veritabila „walkirie”, nu s-a lasat insa si l-a convins in cele din urma pe dictator sa analizeze posibilitatea adaptarii rachetelor V-1 pentru zborul cu piloti. Dupa cum se stie, rachetele respective erau teleghidate, dar de multe ori isi greseau tinta. Reitsch a venit cu propunerea ca ele sa fie incredintate spre pilotare unor aviatori talentati, capabili sa le indrepte direct spre tintele proiectate. Ea insasi s-a inscris prima pe lista „pilotilor kamikaze”, trimitandu-i Führerului atasamentul sau neconditionat: „Ma inscriu voluntar in grupul sinucigas, ca pilot al unei bombe-umane, intelegand pe deplin si acceptand ca acest lucru imi va aduce moartea. Heil Hitler!” Din fericire, nici ea, nici ceilalti fanatici nazisti nu au ajuns vreodata sa piloteze rachete, ca si kamikaze, proiectul fiind mereu amanat, de conducerea Luftwaffe.

Walkiria zburatoare

 Dar cine era aceasta bizara „walkirie” dispusa sa se jertfeasca pentru o cauza pe care, la inceputul lui 1944, multi germani o vedeau deja pierduta? Nascuta in 1912, la Hirschberg, Hanna Reitsch urmase cursurile facultatii de medicina si dorea sa devina doctor-misionar in Africa. Dar curand, pasiunea sa pentru aviatie o va depasi pe cea pentru medicina si tanara va parasi facultatea pentru a deveni pilot de planor (Germaniei i se interzisese, dupa primul razboi mondial, sa mai construiasca aeronave cu motor). Hanna va participa, ca pilot, la turnarea unor filme artistice si documentare, si se va face remarcata in cadrul unor mitinguri aviatice, reusind sa stabileasca, in 1931, un nou record mondial la zborul fara intrerupere cu un planor, record pe care-l va imbunatati ulterior in mai multe randuri. Totodata, ea a fost prima persoana care a reusit sa traverseze Alpii intr-un planor, in 1937. In acelasi an, generalul Ernst Udet a numit-o pilot de incercare pentru Luftwaffe. Adoratoare neconditionata a lui Adolf Hitler, caruia i-a dedicat de altfel performantele ei, Hanna Reitsch a devenit un simbol al „femeii germane” asa cum dictatorul nazist si-o imagina, blonda, inalta, frumoasa, puternica si indrazneata. Luftwaffe a profitat din plin de talentul ei deosebit si i-a incredintat testarea tuturor aparatelor sale de zbor, de la primul elicopter, realizat in 1937 si pana la prototipurile rachetei V-1, in 1944.

Ce roman a fost viata ei…

 Aviatoarea germana a participat direct la razboi, transportand, in 1940, trupe germane catre linia Maginot, la bordul unui planor. In 1942, Hitler i-a decernat Crucea de Fier si in 1944, ea se va numara printre pilotii care au testat avionul Messerschmitt 163, ajungand la o viteza de aproape o mie de kilometri pe ora! In timpul unuia dintre aceste zboruri, ea a pierdut controlul aparatului si s-a prabusit pe sol, reusind totusi sa scrie un raport complet asupra accidentului, inainte de a-si pierde cunostinta. Hitler a decorat-o din nou, invitand-o chiar la resedinta lui de la Berchtesgaden, unde Hanna i-a vorbit prima data despre „echipele mortii”. Trimisa in Rusia, ca pilot al generalului Robert Ritter von Greim, Hanna Reitsch a primit ordin sa se intoarca la Berlin, pe 26 aprilie 1945. Aparatul pe care il pilota a fost lovit de artileria antiaeriana sovietica si doar priceperea Hannei a facut ca acesta sa nu se prabuseasca. Pe cand se indreptau spre cartierul general al amiralului Karl Doenitz, generalul si Hanna au fost prinsi si arestati de americani. Dar tanara aviatoare a fost eliberata la putina vreme dupa incheierea razboiului si, la cativa ani, isi relua activitatea aviatica. In 1959, ea a plecat, pe calea aerului, catre India, unde a devenit prietena apropiata cu premierul Nehru si fiica acestuia, Indira Gandhi. In 1962, va infiinta Scoala Nationala de Planorism din Ghana, devenind o apropiata a presedintelui acestei tari africane, Kwame Nkrumah. Indrazneata „walkirie” a lui Hitler se va sfarsi din viata in 1979, la doar un an dupa ce stabilise un nou record mondial la zborul cu planorul. Pe atunci, insa, amintirile vijelioasei sale tinereti, puse in slujba unei ideologii criminale, erau deja sterse din memoria poporului german, care nu a pregetat sa o comemoreze, ca pe o eroina a vazduhului…

Autor: Gabriel Tudor

ShareTweet
Articolul precedent

Curatenia de primavara

Urmatorul Articol

Topirea ghetarilor polari va declansa un nou potop

Articole Similare

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Istorii

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

26 mai 2025

Pe 16 ianuarie 1647, o flota formata din trei nave olandeze –...

Urmatorul Articol

Topirea ghetarilor polari va declansa un nou potop

Agentii C.I.A., pionieri ai grefelor faciale

OZN luminos sau steaua Antares

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.