O poveste adevarata si foarte trista s-a derulat în perioada „razboiului rece”, iar personajul principal a fost micuta americanca Samantha Smith Reed. Aceasta fetita nascuta în 1972 în localitatea Houlton din statul Maine a trimis în noiembrie 1982 o scrisoare incredibila liderului sovietic Iuri Andropov (ales în aceeasi luna secretar general al Partidului Comunist al URSS). În contextul în care înarmarea nucleara se extinsese în spatiul cosmic, Samantha îl întreba, printre altele, „De ce vrei sa cuceresti lumea, sau cel putin tara mea?”
Cu o maturitate grava (care probabil era a parintilor), fetita de 10 ani îi amintea lui Andropov ca „Dumnezeu a creat lumea pentru ca toti sa traim în pace”… Neasteptata scrisoare oficiala a fost publicata în „Pravda”. Samantha s-a bucurat foarte mult, iar liderul Iuri Andropov chiar i-a raspuns, la 26 aprilie 1983. Spre uluirea multora, Andropov i-a trimis un mesaj foarte lung, în care o lauda pentru bravura si onestitatea ei, comparând-o cu Becky, eroina din „Tom Sawyer” de Mark Twain. De asemenea, Andropov îi amintea ca tarile lor au fost aliate în razboi si ca nu vrea sa atace SUA si nici o alta tara. În final, liderul de la Kremlin o invita într-o tabara din Crimea.
La 7 iulie 1983, Samantha împreuna cu parintii a sosit la Moscova si a vizitat si Leningradul, ca oaspete al conducatorului sovietic. Ea stat în tabara si a vorbit la telefon cu Valentina Tereshkova, prima femeie cosmonaut. Din pacate, nu s-a putut întâlni cu Iuri Andropov. Ulterior s-a aflat ca acesta era foarte bolnav. El a murit în iarna lui 1984.
Evident, în stilul american cunoscut, Samantha Smith a devenit o vedeta de televiziune, ea ajungând sa faca un show în care intervieva candidatii la presedintia SUA din 1984. A fost numita „ambasador al pacii” si a fost cooptata pentru realizarea unui film serial. Ea trebuia sa zboare din statul Maine spre locurile de filmare. Din nefericire, la 25 august 1985, avionul cu care zbura s-a prabusit si toate cele sase persoane de la bord au murit. Mica eroina si tatal sau erau printre victime…
La funeraliile fetitei de 13 ani au participat peste o mie de persoane, iar la Moscova s-a tinut o sedinta de doliu. Ambasadorul URSS la Washington a trimis un mesaj personal din partea lui Mihail Gorbaciov… Aceasta a fost povestea celei numite „Îngerul pacii”, care are o statuie în Augusta, Maine. În URSS s-a emis o serie comemorativa de timbre. În statul Maine s-a decretat ca prima zi de luni a lunii iunie sa fie Ziua Samantha Smith.
PAUL IOAN
Comentarii