Puterea în scadere a Imperiului Otoman fusese evidentiata în Razboiale cu Rusia din 1877-1878. Pierderile suferite de turci atunci au condus la întarirea nationalismului în tarile din Balcani si la posibilitatea ca teritoriile ocupate de otomani sa fie cucerite de alte puteri. Printr-un acord secret cu Franta, Italia putea ocupa Libia si Maroc.
Victorie grea
Prima confruntare importanta care a precedat Primul Razboi Mondial: Razboiul Italo-Turc din 1911-1912. Regatul Italian, cu acordul altor puteri europene, a atacat teritoriile detinute de turci din zona care astazi formeaza Libia, liderii de la Roma anticipând o victorie usoara si cu cheltuieli putine. Dar, partial, s-au înselat.
Numai ca liderii italieni, în frunte cu prim ministrul Giovanni Giolitti, au avut multe ezitari înainte de a invada Libia, deoarece existau forte politice care se opuneau. Printre acestea se aflau si socialistii, partid din care facea parte (pe atunci) si Benito Mussolini. Dar când Italia s-a decis sa atace provincia Tripolitania (nord-vestul Libiei, inclusiv capitala Tripoli), fortele italiene au întâmpinat o rezistenta slaba. Turcii nu erau organizati militar si nici nu aveau oameni suficienti. Pe de alta parte, si localnicii erau favorabili italienilor în dauna turcilor. În ansamblul ostilitatilor care s-au desfasurat pe uscat si pe mare, armata italiana a desfasurat peste 130.000 de militari, în timp de turcii nu au depasit 30.000 de combatanti.
Si totusi, în fata unui adversar net superior, turcii au avut un erou: tânarul capitan Mustafa Kemal, care s-a afirmat în Batalia de la Tobruk (de la 22 decembrie 1911), când numai 200 de voluntari turci au pus pe fuga 2.000 de soldati italieni, pierzând doar zece oameni. Acel Mustafa Kemal avea peste ani sa devina „Atatürk”, adica „Parintele turcilor”, primul presedinte al Republicii Turcia.
Victoria italienilor a fost declarata la 18 octombrie 1912, dupa un an si 19 zile, timp în care ciocnirile armate navale s-au desfasurat atât în Mediterana, cât si în Marea Egee si Marea Rosie. Provinciile ocupate de italieni au fost: Tripolitania, Cyrenaica si Fezzan (cea mai desertica zona). Libia va deveni independenta fata de Italia în 1947 si apoi fata de Franta si Marea Britanie în 1951, când Regatul Unit al Libiei îsi va declara independenta totala si va fi condus de regele Idris. Printr-o lovitura de stat, Muammar Gaddafi devine seful statului, functie detinuta pâna în 2011.
Este demn de semnalat faptul ca în acest razboi a fost folosit pentru prima oara un aparat zburator mai greu decât aerul. Astfel, italienii au facut primul zbor de recunoastere a inamicului (23 octombrie 1911), iar la 1 noiembrie a fost lansata dintr-un avion prima bomba de catre sublocotenentul Giulio Gavotti.
Fierbere în Balcani
Confruntarea cu Regatul Italian avea sa slabeasca si mai mult forta militara a turcilor, astfel încât natiunile dominate de turci din Balcani au putut spera la înlaturarea influentelor otomane. Liga Balcanica (Grecia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru) si-a început atacurile împotriva turcilor chiar înainte de a se finaliza conflictul cu italienii. Primul Razboi Balcanic a debutat la 8 octombrie 1912.
PAUL IOAN
Comentarii