Daca in cazuri extrem de grave, cum a fost asasinarea lui J.F. Kennedy, ancheta unui ziarist curajos se apropie periculos de mult de adevarul istoric se poate intrerupe brusc, in circumstante suspecte. Astfel a fost si destinul jurnalistei americane Dorothy Kilgallen (1913-1965), cea care declara prietenilor ca "va exploda o bomba" in cazul Kennedy. Pe sarmana femeie o luase gura pe dinainte, caci toata lumea stia ca ea avusese privilegiul sa fie singura acceptata de Jack Ruby, pentru un interviu de opt minute (fara martori). Devenind prea insistenta cu ancheta sa, ziarista "s-a sinucis" inainte de a publica cele aflate.
Nu trebuie sa stii prea multe
In cartea pe care voia s-o publice si care s-ar fi intitulat "Crima numarul 1", jurnalista urma sa insereze mai multe detalii neoficiale care, coroborate, ar fi dus la concluzia ca asasinarea lui Kennedy a fost urmarea unui complot. Nu se stie nici acum ce ii spusese Jack Ruby intre patru ochi. O singura persoana a aflat, prietena ei Florence Smith (nevasta de fost ambasador in Cuba), dar dupa doua zile aceasta a murit de apoplexie, la 45 de ani. Moartea ei subita aduce aminte de alte doua decese suspecte legate de Ruby, si anume politistii Bill Hunter si Jim Koethe, care perchezitionasera casa ucigasului lui Lee H. Oswald. Primul a murit dupa ce a primit o lovitura de karate de la un necunoscut, iar al doilea a avut un accident de masina… Kilgallen spunea deseori ca nu vrea sa aiba soarta lor. De altfel, Dorothy era casatorita, dar avea un amant, tot jurnalist, care s-a dovedit a fi… agent CIA. Curajoasa femeie atrasese foarte serios atentia asupra ei cu cativa ani in urma, cand scrisese ca CIA ar fi cooperat cu mafia pentru uciderea lui Fidel Castro.
Detalii periculoase
Printre "detaliile" suparatoare (pentru autoritati) care ar fi aparut in cartea ei se aflau si urmatoarele: ziarista aflase din surse politienesti ca seful politiei din Dallas, Jesse Curry, isi trimisese oameni si spre pasarela apropiata de locul uciderii lui Kennedy, imediat dupa ce s-au auzit focurile de arma. si acelasi Curry il avusese in grija pe detinutul Jack Ruby, dar cand acesta a tras in Oswald nu se afla la datorie. Un alt "amanunt" tinea de moartea politistului J.D. Tippit, pusa tot in carca lui Oswald: un martor al crimei (nechemat de Comisia Warren) sustinea ca Tippit a fost ucis de doi barbati si nici unul nu semana cu Oswald! Ziarista mai avea marturii conform carora, cu opt zile inainte de asasinarea lui Kennedy, Tippit si Jack Ruby s-au intalnit la clubul acestuia din urma, numit "Carousel" (din Dallas).
Toate aceste aspecte neelucidate din ancheta personala a lui Kilgallen urmau a fi coroborate cu cele aflate de ea in discutiile cu Marina Oswald (sotia presupusului asasin) si de la avocatul Mark Lane, ca si cu investigatiile asupra celor trei vagabonzi care dormeau in ziua crimei in cutii de carton, tot pe acea pasarela de unde s-ar fi tras asupra lui Kennedy. Din pacate pentru soarta ziaristei si a adevarului istoric care putea iesi la iveala, Dorothy Kilgallen a avut incredere in cateva persoane apropiate. La doua zile dupa o intalnire cu amantul sau, ea este gasita moarta, la 8 noiembrie 1965. De vina fusese un pahar cu alcool amestecat cu droguri, care i-a provocat un atac de cord fatal. Numai ca circumstantele nu corespundeau cu modul ei de viata. Ancheta ei nu a mai fost continuata de nimeni. Prea semana cu moartea lui Marilyn Monroe…
PAUL IOAN
Comentarii