Considerate în unanimitate un tip de conspiratie criminala având drept scop înlaturarea unei autoritati legale, revolta specifica navelor (de razboi si comerciale) este desfasurata de o parte a membrilor echipajului împotriva celor îndreptatiti sa comande nava. În veacurile trecute, de cele mai multe ori motivele erau economice si erau îndreptate împotriva capitanului. Printre primele revolte de notorietate au fost cele din timpul calatoriilor marilor navigatori Fernando Magellan si Henry Hudson.
Exemplul revoltei de pe „Bounty”
Cea mai cunoscuta revolta navala din secolul XVIII a fost cea de pe nava britanica HMS „Bounty” (HMS, adica Her Majesty Ship), care a avut apogeul la 28 aprilie 1789. Este una dintre cele mai popularizate revolte navale, mai ales pentru ca ea a avut succes. 18 membri ai echipajului, avându-l în frunte pe Christian Fletcher, au refuzat sa mai asculte de ordinele comandantului William Bligh. Culmea!, motivele au fost de natura mai mult sentimentala si cu nuante economice. Si asta, pentru ca rasculatii stabilisera relatii afective cu bastinase din Tahiti si Pitcairn (insula aflata la peste 5.000 km de Noua Zeelanda).
Rebelii nu l-au ucis pe capitan, ci i-au oferit sansa de a ajunge înapoi, în Anglia, cu ajutorul unei ambarcatiuni de salvare cu vâsle. Bligh si oamenii sai au ajuns în Timor (Indonezia) si apoi în Anglia. Nava „Bounty”, plecata sa colecteze arbori de pâine, fusese incendiata. Dupa mai multe aventuri, câtiva rasculati au fost adusi în Anglia, dar niciunul nu a fost condamnat de Curtea martiala.
Revolta de pe puternica nava de razboi ruseasca „Printul Potemkin”, facând parte din Flota imperiala din Marea Neagra, a intrat în istoria secolului XX ca o uriasa miscare de revolta care a prevestit Revolutia bolsevica din 1917. Celebra revolta ruseasca s-a desfasurat în timpul Razboiului Ruso-Japonez din 1904-1905. O parte din ofiterii din Marea Neagra au fost trimisi în Pacific, unde existau pierderi mari. Moralul marinarilor era la pamânt. La 27 iunie a izbucnit revolta împotriva comandantului navei, Evgheni Golikov (care a fost ucis) si, sub comanda lui Afanasi Matushenko, au ajuns la Odessa. Marinarii revoltati erau de partea maselor populare, care îndurau marile costuri ale razboiului. În cele din urma, rebelii de pe „Potemkin” s-au predat românilor din portul Constanta, la 7 iulie 1905. Ei au primit azil dupa ce au predat armele. Istoricii rusi considera ca revolta a fost o etapa spre Marea Revolutie Bolsevica. Rusii au pierdut acel razboi cu japonezii.
Revolta împotriva lui Salazar
O importanta revolta navala s-a desfasurat în Portugalia, la 8 septembrie 1936. Marinarii de pe navele „Afonso de Albuquerque” si „Dao”, apartinând unei organizatii revolutionare afiliate Partidului Comunist Portughez, au vrut sa plece sa sprijine fortele republicane din Spania – era în timpul Razboiului Civil Spaniol. Revolta era îndreptata astfel împotriva dictatorului de dreapta Antonio Salazar, sustinator al lui Francisco Franco. Salazar a distrus navele rebele si 12 marinari au fost ucisi. Jose Barata, unul dintre cei arestati, a murit în 2014.
PAUL IOAN
Comentarii