O vizita la cabinetul medical ne poate spune cum stam cu sanatatea, daca avem hipertensiune sau daca trebuie s-o lasam mai usor cu fumatul sau cu alcoolul. Dar în curând, un simplu test de calculator va putea prezice cu multa exactitate si momentul când vom muri! Folosind seturi imense de date privitoare la sanatate, cercetatorii medicali de la Universitatea East Anglia (UEA), Marea Britanie, spera sa poata prezice cu maxima acuratete longevitatea unui anumit pacient, pe baza factorilor de risc din viata acestuia.
În cadrul acestui proiect, extins pe o durata de patru ani, echipa de la UEA va aduna laolalta fluxuri mari de date asupra stilului de viata si problemelor de sanatate ale unui grup de voluntari, cu scopul de a construi un model care sa poata anticipa speranta de viata a respectivilor pacienti. La proiect vor colabora analisti de date, ciberneticieni si doctori de la Scoala de Medicina din cadrul UEA. „Vrem sa dezvoltam instrumente software precise, care sa foloseasca fluxurile mari de date colectate în mod obisnuit în spitale si clinici, pentru a putea prevede longevitatea unui anumit pacient”, explica prof. Elena Kulinskaia, de la Scoala de Stiinte Informatice a UEA.
Proiectul ar putea dezvalui mai multe si despre impactul pe termen lung al tratamentelor preventive, precum administrarea de statine pentru reducerea colesterolului si a riscului de boli cardiovascu-lare.
Se spera ca în viitorul nu tocmai îndepartat, pe baza datelor colectate în cadrul acestui proiect, sa se poata alcatui modele capabile sa dezvaluie, în urma completarii unui test virtual, care este speranta de viata a fiecarui pacient si care sunt problemele de natura medicala ce i-ar putea aduce sfârsitul.
GABRIEL TUDOR
Comentarii