Mussolini a lucrat pentru britanici
Incredibil, Il Duce a fost agent al Regatului Unit! Surpriza de proportii colosale. Dar cronicile dovedesc fara tagada ca jurnalistul socialist de 34 de ani, Benito Mussolini, figura ca agent al MI5 (cunoscuta Agentie de spionaj britanica) in anul 1917, in timpul Primului Razboi Mondial. Pentru 100 de lire sterline pe luna, Mussolini (care conducea ziarul „Il Popolo”) trebuia sa faca propaganda pro-razboi, astfel ca Italia sa lupte alaturi de Aliati. Pe de alta parte, trebuia sa lupte contra grevistilor care voiau sa blocheze industria de armament italiana din Milano.
Recrutarea si plata lui Mussolini fusesera autorizate de Sir Samuel Hoare, seful ramurii din Roma a MI5. Suma totala primita pentru peste un an de propaganda pro-razboi a fost de aproximativ 6.000 de lire sterline actuale. Se spune ca banii l-ar fi ajutat ulterior pe Mussolini sa infiinteze miscarea fascista, dupa ce el considerase ca „socialismul a dat faliment”. Marea Britanie cheltuia 4 milioane lire pe zi in razboi.
„Zoe, fii barbata!”, in stil american
Din anul 1927, cunoscuta revista „Time” alerga la final de an „Barbatul anului”. Culmea umorului misogin a fost atinsa atunci cand „Barbatul anului” au fost alese si… patru femei: Wallis Simpson (1936, femeia pentru care a abdicat regele Marii Britanii George al VI-lea, devenit ulterior duce de Windsor), Soon Mei-Ling (1937, sotia lui Kean-Kai-Shek), regina Elisabeta a II-a (1952) si Corazon Aquino (1986). Nu stiu daca aceste distinse doamne au fost mandre sa fie numite „barbat” in acel context.
Incercand sa nu supere pe nimeni, „Time” a luat la rand toti presedintii americani, cu exceptia lui Coolidge, Hoover si Gerald Ford. Dar aspectul cel mai bizar a fost initiativa (din debutul traditiei) de a omagia si personajele negative rasunatoare. Astfel se face ca pe lista „premiantilor” apar si Hitler (1938) si Stalin (1939 si 1942). Interesant pentru romani este ca pe coperta au aparut – fara legatura cu „Barbatul anului” – si Ana Pauker (inalt om politic in timpul lui Gheorghiu-Dej, pe coperta la 20.09.1948) si Nicolae Ceausescu (la 18.03.1966).
Un Bonaparte devenit yankeu
Charles Joseph Bonaparte (1851-1921) a fost fiul lui Jérôme Napoleon Bonaparte si stranepotul lui Jérôme Bonaparte (rege al Westfaliei intre 1805-1813), fratele mai mic al imparatului Napoleon Bonaparte I. Americanul Bonaparte a fost, evident, si ruda apropiata a lui Napoleon al III-lea (ultimul imparat francez). Numai ca americanii Bonaparte nu au utilizat niciodata rangul nobiliar. Charles Bonaparte s-a nascut in Maryland, a urmat cursurile universitare si a ajuns un avocat remarcabil in Baltimore.
In perioada presedintelui Theodore Roosevelt, acest urmas al lui Napoleon a devenit ministrul al Marinei SUA si apoi Procuror general. Numele sau este legat de crearea celebrului Birou de Investigatii (1908). Charles Bonaparte, om cu vederi progresiste, a murit fara urmasi, iar la Baltimore un bulevard ii poarta numele.
PAUL IOAN
Comentarii