Aceasta este eticheta pe care papa Pius al IX-lea a pus-o situatiei prin care Roma era cucerita de revolutionarii care doreau unificarea Italiei prin formarea Regatului Italian. Ocuparea Romei de catre fortele armate ale Regatului Italian in 1870 era inevitabila. Unificarea se facuse în 1861, când regele Vittorio Emanuele al II-lea a fost proclamat monarh al Italiei unite. Emanuele al II-lea fusese pâna atunci rege al Regatului Sardiniei, considerat predecesorul Italiei Mari.
Disparitia Statelor Papale
Pentru cei mai putin familiarizati cu puterea exercitata de papalitate pâna în anul 1870, amintim ca Statele Papale au reprezentat vastele teritoriile italiene peninsulare care se aflau sub directa jurisdictie a papei de la Roma, începând din secolul al VIII-lea. Acele teritorii cuprindeau regiuni importante precum Lazio (inclusiv cetatea Romei), Marche, Umbria, Romagna si o parte din Emilia. În 1861, sub influenta nationalismului italian cu scop de unificare a tuturor regiunilor, s-a format Regatul Italian. Totusi, acesta nu cuprindea importanta provincie centrala Lazio.
Rezistenta Statelor Papale de-a lungul secolelor a fost posibila datorita sustinerii militare si economice a Vaticanului din partea unor monarhi ai unor mari puteri europene precum Franta si Austria. În acest sens, lovitura de gratie data papalitatii si concret lui Pius al IX-lea a fost înfrângerea umilitoare a lui Napoleon al III-lea, împaratul celui de-al Doilea Imperiu Francez, în 1870. În Razboiul Prusaco-Francez (1870-1871), însusi împaratul a cazut prizonier si imperiul a fost dizolvat. Vaticanul a ramas fara un sprijin foarte important.
Pius al IX-lea, ultimul papa suveran peste Statele Papale, primise un „avertisment” de la liderul revolutionar Giuseppe Garibaldi, în 1862, pe când pregatea o armata de voluntari pentru a cuceri Roma, sub deviza „Roma o Morte” (Roma sau moarte).
Trupele italiene sub conducerea lui Raffaele Cadorna au trecut ultima frontiera a Statelor Papale, apropiindu-se de Roma. Multe garnizoane papale s-au retras si Palatul Apostolic a ramas aparat de garda elvetiana si de voluntari. Erau aproximativ 13.000 de oameni contra 50.000 de ostasi italieni. Când tunurile au distrus partial Zidurile Aureliene în dreptul Porta Pia, papa a capitulat. Pius al IX-lea a refuzat sa se retraga în „Cita Leonina” (mic teritoriu acordat papei) si a ramas în Vatican. În acea zi de 20 septembrie 1870, Statele Papale dispareau dupa o existenta de 1.116 ani. Fusesera fondate în anul 754. Roma devenea capitala tuturor italienilor, sub regele Vittorio Emanuele al II-lea de Savoia. „Risorgimento” era desavârsita.
Vatican City
Trebuie subliniat ca pâna în 1929, toti papii succesori ai lui Pius al IX-lea s-au considerat „prizonieri la Vatican”. Mussolini si Pietro Gasparri (ministru de externe al papei Pius al XI-lea) au semnat „Tratatul Lateran 1929” (e vorba despre Palatul Lateran, de pe Colina Aeliana a Romei), prin care Italia recunostea Statul Vatican, iar acesta înceta pretentiile teritoriale.
În Italia mai exista o enclava microstatala, si anume Republica San Marino (nord-estul Apeninilor), cu 61 kmp. Statul Vatican are 0,44 kmp…
PAUL IOAN
Comentarii