Presedinte al SUA in doua mandate (1953-1961), general cu cinci stele in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, comandant suprem al Fortelor Aliate Expeditionare din Europa, strateg al planurilor si interventiilor operationale in nordul Africii, al invaziilor din Franta si Germania nazista, pe frontul de vest: iata o succinta carte de vizita a lui Dwight „Ike” Eisenhower.
Nascut in SUA din emigranti germani si olandezi, Dwight Eisenhower (1890 -1969) a avut o exceptionala cariera militara, intr-un fel prezisa de numele sau neobisnuit pentru un american. In germana, Eisenhower poate fi tradus drept „cioplitor cu unealta de fier”. De religie presbiteriana (protestanti adepti ai lui Jean Calvin), el si-a inceput cariera militara inca din Primul Razboi Mondial, cand a devenit locotenent. Promovat foarte repede capitan si apoi maior, „Ike” a beneficiat de apropierea de mari generali ai SUA precum Pershing, MacArthur, Marshall. Prima sa avansare exceptionala s-a petrecut dupa atacul japonez de la Pearl Harbor (1941), cand a fost numit general de stat major.
Decizii istorice
Marea afirmare a personalitatii militare a lui Dwight Eisenhower a inceput in noiembrie 1942, cand a devenit Comandant Suprem al Fortelor Expeditionare Aliate. A fost o alegere fericita pentru soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial. In aceasta functie de maxima responsabilitate, il vom gasi pe „Ike” in urmatoarele teatre de operatiuni stategice: 1. In Nordul Africii – Operatiunea Torta –, in care l-a infruntat cu succes pe strategul general german Erwin Rommel („Vulpea desertului”), in 1942-1943, obligandu-l sa se recunoasca invins. 2. Debarcarea in Sicilia, Operatiunea Husky (ocuparea insulei), apoi inaintarea spre Roma, Operatiunea Avalansa. Prin reusitele aliatilor din iulie-august 1943, Mussolini a fost destituit si Regatul Italian a trecut de partea aliatilor. 3. Debarcarea din Normandia (iunie 1944), Operatiunea Overlord, luptele pentru eliberarea Frantei si apoi invazia Germaniei si desfiintarea celui de-al Treilea Reich… Acestea sunt, foarte pe scurt, „faptele de arme” ale generalului cu cinci stele Eisenhower, care a participat ca strateg pe toate fronturile esentiale impotriva Germaniei naziste. Imediat dupa razboi, el a devenit primul Guvernator militar al zonei ocupate de SUA din Germania.
„Ike” Eisenhower a colaborat foarte bine cu Churchill, Montgomery si Charles de Gaulle, nu fara disensiuni, dar mereu cordial. De asemenea, Eisenhower a fost un excelent diplomat, colaborand foarte bine si cu URSS, prin maresalul Gheorghi Jukov, liderul-cheie care a eliberat Berlinul.
Principiul dominoului
Dupa alegerea sa ca presedinte al SUA, aceasta tara a cunoscut o epoca de prosperitate uriasa. Dar ne intereseaza acum implicarea in teatrele conflictuale ale lumii. Astfel, Eisenhower a contribuit la venirea la putere a sahului Iranului, Reza Pahlavi (1953).
A intervenit in Razboiul Corean (1950-1953), amenintand cu arma nucleara si obtinand armistitiul intre Nord si Sud. A intervenit si in criza Suezului, obligand Israelul si UK sa nu atace Egiptul… Printre multele sale actiuni – a fost primul comandant NATO, 1951 – s-a numarat si protejarea Taiwan-ului de atacurile Chinei comuniste. Eisenhower a fost primul care a enuntat „Principiul dominoului” in raspandirea si disparitia comunismului, si a avut dreptate.
PAUL IOAN
Comentarii