Pretutindeni în lume se afla elemente aparent comune, care însa ascund… la vedere valori insolite.
Zapada la altitudini înalte nu reprezinta o atractie care sa trezeasca un interes aparte, dar japonezii au gasit formula optima pentru ca o cale rutiera prin nametii muntelui sa devina un circuit turistic care atrage permanent vizitatori.
Aventura în „Alpii Japoniei”
Ruta alpina Tateyama Kurobe este un itinerar unic si spectaculos care traverseaza muntii din nord supranumiti „Alpii Japoniei”, la o altitudine de 2.450 metri. Dat în folosinta în anul 1971, traseul menit sa faca legatura între orasele Toyama si Omachi (37 km) este parcurs de diverse mijloace de transport public, precum telescaunul, telecabina, autocarele si autobuzele electrice, care înving o diferenta de altitudine de aproximativ 2.000 de metri. Cu toate acestea, zona nu duce lipsa de turisti, principala atractie a traseului alpin fiind peisajul fermecator.
Panoramele fabuloase variaza în functie de anotimp. Primavara, zapada acumulata, în special pe înaltimile Midagahara si Murodo, formeaza un coridor de zapada maiestuos, ai carui pereti ajung pâna la incredibila înaltime de 20 de metri. În mod neobisnuit, dar foarte agreat de vizitatori, o sectiune a coridorului din jurul Murodo este deschisa si pietonilor, în perioada 15 aprilie – 25 iunie.
Vara si toamna, alaturi de peisajele la fel de proaspete si fascinante tot timpul anului, oaspetii sunt atrasi de florile alpine si de frunzisul autumnal de o policromie rarisima.
Culorile anotimpului vestitor al sezonului zapezilor ating apogeul de la sfârsitului lunii septembrie pâna la începutul lunii octombrie, apoi se deplaseaza treptat în jos pe versantii muntilor, la cote mai scazute.
Între lumi…
Yukino-otani („Canionul de zapada”), acesta este numele japonez al insolitului segment de drum croit exclusiv prin zapada, cu o lungime de aproximativ 500 de metri, o parcurgere a unui tunel de lumina, o magie alba.
Ca o plutire între lumi nepamântesti, nu putini sunt cei care afirma ca, parcurgând acest tunel din Tateyama Kurobe, gândul le-a zburat catre acea tulburatoare si controversata ultima calatorie, când, se spune, la trecerea catre „dincolo”, subiectul parcurge un tunel de lumina, dincolo de care se afla marea revelatie!
Daca senzatia respectiva este una de moment, emotionala, în schimb impactul parcursului nipon asupra vizitatorilor este unul cât se poate de real. În fiecare an, din aprilie pâna în iunie, are loc festivalul Tateyama Kurobe Snow Valley, centrat în jurul zonei Otani.
În timpul desfasurarii evenimentului, în regiune au loc diverse spectacole si alte activitati, permitând vizitatorilor sa experimenteze natura maiestuoasa a acestui spatiu alpin unde, la sfârsitul lunii iunie, peretii înca au peste 10 metri înaltime.
De asemenea, turistii pot vizita Snow Kamakura (igluul japonez) si pot ajuta la îndepartarea zapezii înghetate, luând parte la crearea unui nou traseu, prin participarea la evenimentul, Kuzsousou Yukikabe („Hai sa spargem zidul de zapada”).
Pe de alta parte, pentru a ajunge aici, unul dintre punctele de plecare este Gara Murodo, statia de metrou situata la cea mai mare altitudine: 2.450 metri.
Unele dintre cele mai pitoresti trasee de drumetii in-clud padurea primitiva Bijodaira, cu cedri si fagi vechi de 1.000 de ani, precum si lacul Mikurigaike, format într-un crater vulcanic. Traseul include si izvorul termal de cea mai înalta altitudine din Japonia – Mikurigaike Onsen (2.410 m) si Cascada Shomyo, cea mai înalta din tara (350 m).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii