In ultimii o suta de ani, ingineria în domeniul constructiei de poduri a trecut cu brio examenul realizarii unor veritabile bijuterii tehnologice si chiar artistice, sfidând legile fizicii si logica umana.
Ele sunt atât cai rutiere, cât si cai ferate, în cazuri speciale incluzând în traseu si mici tuneluri ori spatii cu destinatii preponderent turistice (odihna si divertisment, localuri si puncte de cazare, belvedere). China exceleaza în domeniul construirii de poduri, nu doar peste râuri si fluvii, ci si peste mari si oceane. Cel mai lung astfel de pod masoara nu mai putin de 164,8 kilometri!
– Marele Pod Danyang-Kunshan. Dupa numeroase proiecte care au doborât recorduri în constructia de poduri în lume, China a adus la realitate una dintre cele mai impresionante lucrari concepute vreodata: un pod feroviar de conectare a oraselor Shanghai si Nanjing, din estul tarii.
A trebuit ca proiectantii sa gaseasca o solutie care sa faca fata nu doar dimensiunilor imense ale lucrarii (peste 164 de kilometri lungime), ci si sa fie construit într-o zona cu caracteristici de teren diferite: râuri, lacuri, canale, orezarii de câmpie si teren accidentat.
Constructia Marelui Pod Danyang-Kunshan a durat patru ani (2006-2010), angajând o forta de munca de aproximativ 10.000 de oameni si un cost de 8,5 miliarde de dolari. În forma sa finala, are lungimea totala de 164,8 km, deschiderea de 80 m si înaltimea medie de la sol de 31 m.
Marele Pod Danyang-Kunshan este cunoscut si pentru componentele sale individuale utilizate de locuitorii din zonele traversate de acesta. De exemplu, viaductul Langfang-Qingxian, acopera 114 km, ceea ce îl face al doilea cel mai mare din lume.
O alta parte notabila este sectiunea de 9 km care traverseaza lacul Yangcheng din Suzhou, construita pe 2000 de piloni, cabluri de otel si o structura de otel de 450.000 de tone. Constructia este atât de robusta, încât poate rezista atât la dezastre naturale (taifunuri si cutremure cu magnitudinea de pâna la 8 grade), cât si la impactul direct al navelor militare de pâna la 300.000 de tone!
– Podul Hangzhou Bay a fost construit între 2003 si 2007, cu o lungime de 35,7 km si leaga Ningbo de Shanghai din China, traversând Golful Hangzhou. Deschiderea sa principala are 448 m lungime si este un pod hobanat, adica sustinut de cabluri întinse între piloni/turnuri si tablier.
– Öresund, inaugurat în anul 2000, este cel mai lung pod combinat rutier si feroviar din Europa, legând Copenhaga (Danemarca) de Malmö (Suedia), pe distanta de 7,8 km. Este însotit de un tunel lung de 4 km.
– Akashi Kaikyo (Japonia), cel mai lung pod suspendat din lume, traverseaza strâmtoarea Akashi, între insulele Honshu si Shikoku, având deschiderea principala de 1.991 m si deschideri laterale de 960 m. Cele doua turnuri ale sale, de 297 m, realizate din doi arbori tubulari de otel în sectiune cruciforma, conectati prin contravântuiri în forma de X, sunt cele mai înalte turnuri de pod din lume.
Cele doua cabluri de suspensie sunt fabricate dintr-un otel de înalta rezistenta dezvoltat de inginerii japonezi pentru acest proiect.
În ianuarie 1995, un cutremur care a devastat KÜbe a avut epicentrul sub structura Akashi Kaikyo, aproape finalizata; podul a supravietuit neavariat, si doar un turn s-a deplasat, lungind deschiderea principala cu un metru.
– Legatura maritima Bandra-Worli este un pod cu opt benzi de circulatie, care leaga Bandra (suburbiile vestice ale orasului Mumbai, India) de Worli (aflat în sudul orasului), traversând Golful Mahim. Lungimea sa totala este de 5,6 km.
– Podul-tunel Chesapeake Bay (S.U.A.) este o combinatie de 19 km de poduri cu estacade (punti fixe de legatura), doua tuneluri lungi de 1,6 km, patru insule artificiale, patru poduri la înaltime si aproximativ 3,2 km de soseaua de acces, cu o lungime totala de 28,3 km. Prima parte a fost construita în 1950, în timp ce a doua a fost finalizata în 1999. Acest pod-tunel leaga Virginia Beach, Virginia, de Cape Charles, Virginia, traversând Golful Chesapeake.
Prin comparatie cu capodoperele ingineresti prezentate, podul de la Braila, suspendat peste Dunare, se prezinta astfel: are lungimea de 1974,30 m, plus 220 m viaducte si trei deschideri (cea principala, de 1.120 m, cu înaltimea la piloni de 192 m si cea din zona libera de dedesubt – 38 m, la debit maxim).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii