În 2005 a avut loc o faimoasa dezbatere, transmisa printr-o retea de radio acoperind Statele Unite si, prin internet, întreaga lume, între astronomul Seth Shostak, unul dintre principalele personalitati de la Institutul SETI, dedicat cautarii civilizatiilor extraterestre prin radiotelescoape, si ufologul Stanton Friedman, care este convins ca unele OZN-uri sunt nave ale nepamântenilor, care ar putea veni la noi – cel putin de la stelele apropiate –chiar cu tehnologiile de care noi însine dispunem la ora actuala. Seth Shostak detine o licenta în fizica de la Universitatea Princeton si un doctorat în astronomie de la Caltech, în timp ce Stanton Friedman, numit de unii „nasul ufologiei actuale”, are un masterat în fizica la Universitatea din Chicago, în 1956, lucrând apoi timp de 14 ani ca fizician nuclear.
Friedman a enuntat, pentru început, patru teze: (1) unele OZN-uri sunt nave spatiale; (2) un mic numar de persoane, la nivel guvernamental stiu asta, dupa prabusirea de la Roswell, unde s-au recuperat inclusiv cadavre, dar secretul e pastrat în mod strict; (3) orice argument adus împotriva acestor doua afirmatii poate fi respins la o examinare mai atenta; (4) aceasta este cea mai importanta stire a mileniului, anume ca suntem vizitati de extraterestrii iar guvernele musamalizeaza informatiile înca din 1947.
Friedman a continuat spunând ca esecul SETI se datoreste faptului ca se bazeaza pe o serie de ipoteze lipsite de fundament, anume ca o alta civilizatie extraterestra nu are cum sa ajunga pe Pamânt, ca radioul este mijlocul final de comunicare, ca daca ar fi totusi aici ar trebui sa îi vedem, ca nu exista nici un aspect de securitate nationala în vizitele extraterestre s.a.m.d. Fenomenul OZN dispune de o multimea de date pe care partizanii SETI nu sunt dispusi sa le examineze, în timp ce SETI, chiar si dupa atâtia ani de cautari, nu are dovezi ca cineva trimite semnale din spatiu. Friedman a adaugat ca exista, nu departe de noi, stele asemanatoare Soarelui, dar cu un miliard de ani mai batrâne, în preajma carora ar putea exista civilizatii tot atât de vechi. Ideea ca acestea ar fi la acelasi nivel tehnologic cu noi este, pur si simplu, „o prostie”.
Shostak a admis ca este de aceeasi parere cu Friedman ca trebuie sa existe si alte inteligente în Univers, dar nu putea fi de acord ca ele „ar fi acum aici”, considerând ca dovezile pentru „aceasta idee” sunt prea slabe si nu au putut fi verificate. În schimb, daca SETI va gasi dovezi ale vietii extraterestre, acestea vor fi neîndoielnice si verificabile.
Un esec anuntat
George Noory, care modera disputa, a intervenit spunând ca unii ar putea considera ca suntem singuri în Univers. Friedman a spus ca acestia sunt tipul de „extremisti” care zic: „te rog nu ma bate la cap cu dovezile tale; parerea mea este deja bine stabilita”. La capatul celalalt al spectrului sunt cei ce cred ca „extraterestrii vin aici pentru a-i salva”.
Noory l-a întrebat pe Shostak „de ce nu poate el sa admita ca suntem vizitati de aceleasi fiinte pe care, tot el, încearca sa-i asculte prin radiotelescop? Seth a spus ca poate Pamântul a fost vizitat odinioara, dar e greu de dovedit; cât despre vizitele actuale, dovezile ar trebui sa fie mult mai convingatoare. Daca ar exista astfel de dovezi, „ar trebui sa fie de necontestat” si sa le vedem în muzeele de stiinta.
Dupa ce Stan a replicat spunând ca el considera dovezile OZN de necontestat, a cazut de acord cu Shostak ca dovezile lipsesc atât pe partea SETI cât si din muzee, dând însa vina pe teama de ridicol care împiedica oamenii de stiinta sa se implice în examinarea datelor de care ufologia dispune. Shostak nu a fost de acord, spunând ca acesta este cel mai interesant lucru care ar putea fi descoperit.
Stan a reiterat ca a vorbit de-a lungul anilor, despre fenomenul OZN, cu un numar de oameni de stiinta, care l-au rugat sa nu le divulge numele si sa pastreze confidentialitatea asupra observatiilor si opiniilor lor. În plus, exista chiar câteva „cercetari stiintifice de mare anvergura” privind ufologia, cum ar fi Proiectul Blue Book, sau Raportul special 14 realizat de Battelle Memorial Institute. În niciuna dintre cartile personalitatilor cheie ale curentului SETI, inclusiv Shostak, Frank Drake sau Carl Sagan, nu exista indicii ca vreunul dintre ei s-ar fi obosit sa se uite la aceste lucrari.
De pilda, în ultima carte a sa, Seth Shostak se întreaba „de ce nu au aterizat, si de ce nu sunt ele vazute pe radar?”. Or, într-o cercetare a lui Ted Phillip, privind ultimii 35 de ani, sunt mentionate peste 5000 de urme de aterizare, din 75 de tari, subliniind faptul ca acestea „nu sunt agroglife”. Stan a citat si nenumarate observatii radar-vizuale, cu mai multi martori, ca si lucrarile în acelasi sens ale Dr. James McDonald, fost profesor si fizician principal la Institutul de Fizica a atmosferei de la Universitatea din Arizona. Aceste „tipuri de dovezi” sunt „de o mare importanta si calitate”. De pilda, observatiile indica obiecte fabricate, etalând manevre imposibil de realizat pe Pamânt, deci faptul ca obiectele au fost realizate în alta parte! În cartile partizanilor SETI sunt omise atât referirile la acest tip de probe, ca si la discutiile pe marginea lor în ufologie, ca si cum toate acestea nu ar exista. Stan si-a ironizat apoi adversarul, spunând: „daca vom mai afirma ca «nu exista nicio dovada», atunci va trebui sa adaugam: «cu exceptia celor la care nu ne-am uitat»”.
Cu o alta ocazie, Friedman a precizat ca problema nu este ca specialistii SETI nu spun nimic despre OZN-uri, ci faptul ca ei sustin în permanenta ca nu exista nicio dovada, sau nicio dovada convingatoare, sau ca nu exista dovezi fizice. Friedman a citat cinci studii stiintifice de mare anvergura privind fenomenul OZN. Atunci când tinea prelegeri, el întreba la început „Câti de aici au citit aceste lucrari?”. În cazurile fericite, 2% au citit una dintre cele cinci. Dr. Seth Shostak a participat, cu câtiva ani înainte, la una dintre aceste prelegeri, dar apoi nici în cartile sale, nici cu ocazia dezbaterii radiodifuzate, nu a dovedit ca ar fi avut curiozitatea sa consulte vreuna dintre aceste cinci lucrari. Era clar ca „a uitat” de existenta lor. Dar ignora si sutele de comunicari prezentate de cercetatori profesionisti, la simpozioane dedicate fenomenului OZN. Într-un articol, Shostak comenta: „Se spune ca scepticismul celor din comunitatea SETI s-ar datora incapacitatii lor de a fi deschisi la ideea existentei OZN-urilor. E fals; scepticismul lor este bazat pe lipsa unor dovezi bune”. Este însa ciudat – spune Friedman – ca nici Shostak, nici ceilalti „cultisti SETI” nu citeaza niciodata acele dovezi despre care ei spun ca nu sunt bune.
În cartea sa, de un enorm succes, „Cosmos”, Carl Sagan spune, respingând marturiile OZN, „afirmatiile extraordinare necesita dovezi extraordinare”. Asa o fi? Sagan a scris, de pilda: „Trebuie sa existe alte civilizatii mult mai vechi si mai avansate decât a noastra”. Niciunul dintre „cultistii SETI” nu a furnizat nicio dovada cu privire la orice astfel de civilizatie. În mod cert, la nivel mondial, rapoartele OZN ofera dovezi privind civilizatii mai avansate; dar comunitatea SETI ignora aceste dovezi. Sagan, referindu-se la „esecul izbitor al dovezilor OZN”, scrie: „Exista observatii de încredere care nu sunt interesante si aparitii interesante, care nu sunt de încredere, dar nu exista aparitii interesante si, în acelasi timp, de încredere”. Acest lucru – spune Friedman – este, fara echivoc, fals.
O cautare limitata
În Raportul special nr.14 al proiectului Blue Book, analiza de distributie a calitatii arata ca cel mai mare grad de încredere apartine cazurilor inexplicabile. Dintre cazurile considerate „excelente” 35% nu au putut fi identificate, în timp ce dintre cazurile mai putin de încredere doar 18% au fost neidentificate. Sagan pare sa ignore cazurile radar-vizuale, fotografiile, cazurile cu urme fizice, care pot fi examinate de câte ori se doreste. În plus, SETI nu reprezinta cautarea unor civilizatii extraterestre, fiind doar o cautare, foarte limitata, a unor semnale radio. Emitatorul acestuia ar putea proveni si de la o civilizatie care a murit de mult.
Astronomul Dr. Jill Tarter comenta, în februarie 2006, ca „SETI este singurul program de cercetare care cauta viata dincolo de Sistemul Solar. Prin acest program vom întelege de unde venim si cum vom supravietui ca specie… aceasta cautare ar putea produce, în câteva decenii, stiri senzationale pe primele pagini ale ziarelor”. Friedman comenteaza ironic – ce importanti se simt „cultistii SETI” pentru supravietuirea speciei umane – întrebându-se daca cineva chiar crede cu adevarat ca detectarea si interpretarea unui semnal venit de la o civilizatie aflata la o mare distanta ne-ar putea ajuta sa supravietuim aici. Identificând o civilizatie aflata la 1000 de ani lumina… descendentii liderilor SETI vor cere ajutor si vor obtine un raspuns dupa 2000 de ani…
Ecuatia lui Frank Drake estima pe ce fractiune din totalul planetelor se dezvolta viata, pe câte din acestea apare inteligenta, ce fractiune va putea trimite semnale radio si, poate cel mai important, durata de viata a unei civilizatii s.a.m.d. Este o extrapolare cam hazardata – spune Friedman – Galaxia ar putea exista de 13 de miliarde de ani, în timp ce Soarele are doar aproximativ 4,5 miliarde de ani. Dar stelele Zeta 1 si Zeta 2 Reticuli, care se gasesc la doar 39 de ani lumina departare, deci astronomic vorbind, foarte aproape de noi, sunt cu un miliard de ani mai în vârsta decât Soarele. Spre deosebire de noi, ele au, fiecare, un vecin apropiat, de tipul soarelui nostru, întrucât distanta dintre cele doua stele e de numai o optime dintr-un an lumina. O civilizatie de acolo putea coloniza un numar de planete din apropiere si apoi, de pe aceste planete, sa fi fost colonizati altii si altii? O astfel de civilizatie în expansiune ar putea supravietui milioane de ani, în timp ce Shostak ia în considerare doar 10000 ani ca durata de viata a unei civilizatii…
DAN D. FARCAS
Comentarii