In mod fiziologic, noaptea este lasata omului pentru a se odihni. Multi dintre semenii nostri nu pot beneficia insa de avantajele unui somn menit sa alunge grijile de peste zi si, desi incearca tot felul de metode, de la traditionalul numarat al oilor, cu care-i prind cateodata zorii, pana la somniferele, ce dau o periculoasa dependenta, eforturile lor se dovedesc zadarnice. Se ajunge chiar la o veritabila fobie provocata de apropiere noptii, bietul insomniac stiind ca aceasta nu inseamna decat un nou sir de suferinte in plus. In unele cazuri, insa, insomnia poate fi provocata de un soc foarte puternic, asa cum a trait o femeie din Rusia, care din aceasta cauza nu a mai putut inchide un ochi vreme de opt ani…
Lovita de fulger
Cu opt ani in urma, doctorii confirmau oficial ca Clara Zorkina nu avea nici o sansa de supravietuire. Fetusul pe care femeia, insarcinata, il purta in pantece, murise si incepuse deja sa se descompuna. Poate ca doctorii ar mai fi putut face ceva pentru Zorkina, daca rusoaica s-ar fi prezentat mai devreme la spital. Dar femeia nu suspectase nimic rau. Stia doar ca fusese surprinsa, in urma cu cateva saptamani, de o puternica furtuna, pe camp, iar un fulger cazuse langa ea, aruncand-o la pamant in nesimtire.
Mama Clarei isi aminteste cum, afland despre accidentul suferit de fiica ei, alergase sa caute o masina, pentru a-i transporta corpul – neinsufletit, credeau cu totii – in sat. Dar, ca prin miracol, Clara isi revenise, fara sa stie ca pruncul pe care-l purta in pantece era deja mort. Din ziua aceea, ea nu a mai dormit nici macar un minut un somn adevarat. „Uneori, cam o data pe saptamana, cad intr-un fel de atipeala, dar nu dureaza mai mult de doua ore, spune ea. Din cauza oboselii, femeia se prabuseste din picioare, nu mai poate merge, nici macar nu se mai poate tari pana la pat.
Ritmul somnului, total distrus
Clara nu a dormit niciodata prea mult, nu a fost o lenesa nici pana la accident. La 43 de ani, ea lucra ca ingrijitoare intr-o ferma de bovine de aproape doua decenii. Niciodata nu se trezea mai tarziu de 4 dimineata, deci se obisnuise cu putine ore de somn, nu se simtea obosita nici macar daca nu se odihnea mai putin de cinci ore pe noapte. De aceea, cand a observat ca desi nu mai poate dormi, nu se simtea obosita, nu s-a alarmat si nici nu s-a adresat doctorului. Abia mai tarziu, dupa cateva luni de chin, a facut-o, iar experienta ei a uimit lumea medicala.
Potrivit psihoterapeutului Vladislav Sudarev, acesta este unul dintre putinele cazuri in care ritmul somnului este total distrus. Asemenea cazuri au mai existat de-a lungul istoriei, desi au fost rarisime – de pilda cele in care au fost implicati navigatori solitari aflati la bordul unor mici ambarcatiuni. Acestia nu au mai dormit timp de saptamani intregi, din cauza ca ar fi fost in pericol sa se scufunde daca pierdeau controlul barcilor. In asemenea cazuri s-ar putea vorbi, crede Sudarev, despre o „mobilizare totala” a creierului, in fata unei primejdii iminente.
Acesti navigatori se antrenasera insa inainte, pentru a face fata situatiei. Cu ajutorul antrenamentelor speciale, ei fusesera obisnuiti sa intre intr-o stare de constinta modificata, intre somn si veghe, pentru aproximativ zece minute la fiecare ora, stare ce le asigura odihna. In timpul acestor „pauze”, creierul dormea, cu exceptia acelor parti insarcinate cu receptarea pericolelor. Oamenii respectivi puteau chiar tine ochii deschisi pe perioada acestor stari. Dar ce s-a intamplat cu Clara Zorkina?
Un program mereu plin
Psihologul Iuri Levcenko crede ca pe femeie o mai tine in viata doar abilitatea ei extraordinara de a intra intr-un fel de transa, prin care isi asigura odihna si relaxarea, intr-o oarecare masura. Adesea, insomnia se produce din cauza nervilor, alteori cauza este hormonala, sau o intrerupere in fluxul sangvin normal, dar poate fi si rezultatul unei traume. „Au mai existat cazuri de insomniaci cronici care au trait insa foarte bine, ba au dat dovada de capacitati intelectuale de exceptie.
Unul dintre ei a fost avocatul Samuel Untermeyer. Suferind de insomnie inca din tinerete, el lucra in vreme ce toti ceilalti dormeau. Atunci cand ei se trezeau, el facuse deja toata treaba pe ziua respectiva si se putea dedica studiului”, precizeaza Levcenko. Clara Zorkina nu a auzit vreodata despre Untermeyer, dar actioneaza la fel ca el. In timpul zilei, ea munceste prin gospodarie, are grija de animalele din ograda, sapa in gradina. Cand se lasa noaptea si fiul si sotul ei merg la culcare, ea isi aprinde veioza si incepe sa citeasca. De obicei carti de medicina alternativa. Insomnia deja nu o mai ingrijoreaza. S-a obisnuit cu ea si stie ca poate trai si asa.
GABRIEL TUDOR
Comentarii