Cred ca nu gresesc afirmând ca ziua de 16 iulie 1999 reprezinta o noua piatra de hotar în istoria relatiilor militarilor cu fenomenul OZN. În aceasta zi, în Franta, a fost publicat documentul de nouazeci de pagini „OZN-urile si Apararea – Pentru ce trebuie sa ne pregatim”, document expediat în prealabil presedintelui Jacques Chirac si primului ministru Lionel Jospin.
Cred ca nu gresesc afirmând ca ziua de 16 iulie 1999 reprezinta o noua piatra de hotar în istoria relatiilor militarilor cu fenomenul OZN. În aceasta zi, în Franta, a fost publicat documentul de nouazeci de pagini „OZN-urile si Apararea – Pentru ce trebuie sa ne pregatim”, document expediat în prealabil presedintelui Jacques Chirac si primului ministru Lionel Jospin. Studiul era rezultatul a patru ani de cercetari efectuate de un grup de experti din diferite domenii, formând o Comisie pentru Studii Aprofundate, prescurtat COMETA. Între acestia: generalul de aviatie Denis Letty, generalul de aviatie Bruno Lemoine, amiralul Marc Merlo, Michel Algrin, doctor în stiinte politice, generalul Pierre Bescond, Denis Blancher, superintendent sef al politiei nationale din cadrul Ministerului de Interne, Christian Marchal, director de cercetare la Oficiul National al Cercetarii Aeronautice si generalul Alain Orszag, doctor în fizica. Acestora li s-au alaturat generalul de aviatie Bernard Norlain si André Lebeau, fost presedinte al Centrului National pentru Studii Spatiale. La lucrarile grupului au mai contribuit si alti specialisti, între care Jean-Jacques Vélasco, cercetator si ozenolog, François Louange, specialist în analize foto si generalul Joseph Domange.
Proiectul COMETA a studiat, în detaliu, o suta de incidente OZN, alese din 3000 semnalate în Franta în ultimele doua decenii, rapoartele fiind colectate prin organizatiile GEPAN si SEPRA, care au beneficiat de un extraordinar sprijin al statului. Astfel, SEPRA poate face apel, pentru supravegherea eventualilor intrusi, la jandarmerie, la aviatia civila sau militara, la meteorologia nationala, dar si la radare ori sisteme optice de observare, inclusiv la telescopul Solstice, cu oglinda de 4 metri. O buna parte din cazurile studiate n-au putut fi explicate în nici un fel prin fenomene naturale sau creatii omenesti. În acest sens, în raportul COMETA scrie, negru pe alb, ca realitatea fizica a OZN-urilor, cu performante de zbor neatinse pe Pamânt, controlate de fiinte inteligente este „cvasi-certa”. Se apreciaza ca rapoartele OZN datorate unor farse si contrafaceri constituie rare exceptii. Conspiratia si manipularile datorate unor mici grupuri ultrasecrete nu sunt de luat în considerare în mod serios, ca de altfel nici variantele cu fenomene naturale, parapsihologice ori halucinatii colective. Ipoteza unor arme secrete este, de asemenea, improbabila. În schimb, asa cum subliniaza si concluzia redactata de generalul Letty, faptele acumulate de-a lungul anilor ne obliga sa luam în considerare ipoteza extraterestra cu diversele sale variante. Ipoteza extraterestra, chiar daca nu poate fi înca dovedita, este singura care poate explica toate datele disponibile la ora actuala, fiind extrem de serioasa prin posibilele consecinte. Sunt mentionate ca relevante, cel putin în buna parte, informatiile puse în circulatie, în acelasi sens, de colonelul Philip Corso, fost înalt functionar la Pentagon, interesante fiind si datele declarate de Nick Pope de la Ministerul Apararii al Marii Britanii, sau cele facute publice de KGB în Rusia, începând din 1991.
Materialul îsi pune întrebarea: Ce atitudine trebuie sa luam daca totusi OZN-urile au origine extraterestra? Ce strategie ar trebui sa adoptam? Care sunt situatiile pentru care ar trebui sa ne pregatim? Sunt luate în discutie mai multe scenarii: cel în care extraterestrii ar lua o initiativa în vederea unui contact oficial, cel în care s-ar descoperi o baza OZN extraterestra, undeva pe Pamânt, în cazul (considerat improbabil) al unei invazii, ori în alte situatii de urgenta. Se sugereaza, între altele, sa se evite gesturile care ar putea fi interpretate drept o provocare, de pilda un atac armat asupra OZN-urilor.
Raportul subliniaza necesitatea de a studia consecintele tuturor acestor ipoteze si scenarii, la nivel politic, religios si al informarii marelui public. Între altele, ar trebui stabilite masurile de adoptat la nivel oficial. Oricare ar fi natura OZN-urilor, ar trebui instituita o „vigilenta cosmica”, urmarind, în acelasi timp, evitarea riscului unor „manipulari destabilizatoare”. Se mai iau în calcul si „implicatiile aeronautice”, ori cele privind industria apararii, derivând din studiul fenomenului OZN. Raportul subliniaza necesitatea de a se lua si alte masuri, la nivel national, cum ar fi crearea unui comitet special, la cel mai înalt nivel guvernamental, însarcinat cu dezvoltarea unor ipoteze si strategii de abordare a problemei OZN, inclusiv prin cooperarea cu alte tari. Raportul spune ca trebuie învinse prejudecatile si teama de ridicol, de pilda prin conferinte de informare în marile scoli militare. Pasul urmator ar fi ca tarile Uniunii Europene sa încheie acorduri în acest sens cu Statele Unite.
Prevenirea unei dezvaluiri catastrofale
În urma faptelor si marturiilor din ultima perioada, ca si a legislatiei...
Comentarii