Mai multi vizitatori ai regiunii Bariloche, o populara destinatie turistica din Argentina sustin ca ar fi vazut, pe lacul Nahuel Huapi, aflat in imediata vecinatate, o creatura bizara, similara unui dinozaur, botezata ca si ruda ei indepartata, Nessie, dupa numele arealului respectiv, Nahuelito. Sa fie oare adevarat sau doar o iluzie optica?
Un monstru fotogenic
Desigur, nici una dintre observatiile bizarei creaturi nu a durat mai mult de cateva minute, si tocmai de aceea descrierile sale variaza foarte mult. Unii spun ca ar fi un fel de sarpe de apa urias, cu multe cocoase si aripioare precum pestii, altii ca seamana mai mult cu o lebada cu cap de sarpe, cu chila intoarsa a unui vapor sau cu un bustean plutind la suprafata apei. Si in privinta dimensiunilor sale, opiniile difera, Nahuelito fiind cotat a masura intre 5 si 50 de metri!
Interesant e ca monstrul nu a fost vizualizat decat vara, cand apele lacului alpin (cu o suprafata de circa 500 km patrati) sunt foarte linistite, deci ipoteza ca „entitatea” ar fi de fapt o iluzie optica, produsa de vantul care se abate asupra valurilor, cade din start. Faptul ca nu trece an fara sa fie raportate cel putin o duzina de observatii face din lacul Nahuel Huapi o destinatie favorita pentru turistii pasionati de mistere si pentru criptozoologi, care doresc nespus sa-l fotografieze pe monstru. Interesul general a dus la aparitia unei veritabile industrii de gen, localnicii specializandu-se in vanzarea de tricouri, pulovere, sepci care au imprimata, tesuta sau crosetata imaginea legendarului monstru, despre care primele informatii le-au transmis conchistadorii spanioli, cu secole in urma.
Cand Nessie iese la pensie…
Se pare ca si faimosul autor Arthur Conan Doyle auzise despre legenda lui Nahuelito, de vreme ce el plaseaza actiunea romanului „Lumea pierduta” in America de Sud si vorbeste despre un monstru lacustru „ca o lebada uriasa, cu un corp rotund si un gat lung si elastic” – descriere ce se potriveste perfect creaturii din Patagonia. Oricum, cert este ca de decenii intregi zoologii argentinieni se chinuie zadarnic sa fotografieze macar monstrul, despre care ei sunt convinsi ca (in cazul in care exista cu adevarat!) ar fi o relicva vie, un plesiosaur, specie de dinozaur considerata disparuta de mult de pe suprafata planetei.
Dupa ce o expeditie americana a incercat, in perioada interbelica, sa dinamiteze apele lacului, pentru a ucide orice creatura care ar fi trait acolo, guvernul argentinian a interzis alte tentative de acest gen si astazi cine vrea sa cerceteze misterul monstrului la fata locului trebuie sa depuna o serioasa documentatie, prin care sa argumenteze ca intentiile sale in privinta faunei lacului sunt cat se poate de pasnice. Motivul nu l-ar viza neaparat pe Nahuelito, despre care de altfel multi argentinieni cred ca nici nu exista, fiind doar o fantosa bine exploatata turistic, ci faptul ca in apele lacului Nahuel Huapi traiesc multe specii de pesti si plante acvatice unice in lume si ocrotite prin lege.
Experiment nazist esuat?
Pe langa ipoteza „dinozaurilor”, si-au facut loc insa, in presa locala, de-a lungul vremii, si numeroase alte supozitii. De la teorii precum aceea ca ar fi vorba despre o nava submarina construita in secret de guvern, cu ajutorul Statelor Unite, ori ca lacul ar fi o baza de farfurii zburatoare, pana la presupunerea ca de fapt este vorba despre faimosul Nessie care, plictisit de frigul din Scotia, care i-a patruns in oase, s-a tras mai spre sud, la poalele muntilor Patagoniei, sa-si duca linistit batranetile…
Au existat indivizi care sa refaca chiar si traseul probabil parcurs de Nessie pentru a strabate Atlanticul, de la un capat la altul. In fine, o ipoteza interesanta sustine ca monstrul ar fi de fapt un animal marin – elefant de mare, dugong etc – supus unor experimente stiintifice secrete de catre autoritatile de la Buenos Aires in colaborare cu numerosii savanti germani care si-au gasit adapost in Argentina dupa razboi.
Gabriel TUDOR
Comentarii