La inceputul lunii iulie 1947, mediile ufologice au marcat 65 de ani de la prabusirea unui obiect misterios la Roswell. Controversele legate de acest eveniment nu inceteaza sa se inmulteasca, scotand la iveala noi si noi marturii, incercand sa confirme ca in desertul din New Mexico a cazut atunci o nava extraterestra, care a fost recuperata si folosita, prin retroinginerie, de armata americana. Printre dovezile relativ recente sunt si cele scoase la lumina de ufologul Anthony Bragalia, implicat in ultimii ani cu mult aplomb in investigarea unor detalii ale acestui caz. El a facut publica in 2010 si marturia unei varstnice vaduve a unui general Air Force, doamna Rogene Cordes, cu care Bragalia a purtat discutii timp de mai multe luni.
Acum, la varsta senectutii, ea a fost cea care a decis sa dezvaluie tot ce stia, nemijlocit sau de la sotul ei, despre prabusirea de la Roswell si despre implicatiile istorice ale acesteia. Depozitiile ei pledeaza pentru faptul ca oficialitatile superioare militare si politice se feresc si azi sa dezvaluie adevarul despre acest incident.
Puncte sensibile
Sotul doamnei Rogene, generalul Harry Nations Cordes, avusese autorizatii de acces la informatii "Strict Secrete" si "Informatii Sensibile Compartimentate". El a fost poate singurul militar din lume care a trecut prin toate punctele sensibile ale cazului Roswell: in iulie 1947 era stationat la baza militara Air Force din Roswell, apoi la baza Wright Patterson, unde se presupune ca au fost transportate resturile recuperate, lucrand un timp si in Aria 51, dupa care a fost angajat al CIA, devenind mai tarziu comandant adjunct la Sediul Central de Informatii al Comandamentului Strategic al Aviatiei Militare si terminandu-si cariera dupa ce a condus mai multe compartimente din domeniul informatiilor la Pentagon.
Harry Cordes era absolvent al Universitatii Emory din Atlanta, luandu-si masteratul la Universitatea George Washington din capitala americana. La putin timp dupa izbucnirea celui de Al Doilea Razboi Mondial, s-a inrolat in armata, terminand, pe primul loc, scoala de aviatie si ajungand in scurt timp pilot si instructor de zbor. A zburat pe mai mult de 25 de tipuri de avioane; a participat la misiuni de lupta si de recunoastere in Europa, in Pacific si Vietnam. La sfarsitul carierei sale a luat parte la decizii in domenii dintre cele mai sensibile, intre care cele din cadrul Initiativei de Aparare Strategica – "Razboiul Stelelor". In 1947 Cordes era operator radar la baza militara de la Roswell. Aici a intalnit-o pe Rogene, viitoarea sa nevasta. Tatal ei avea o ferma de vite si de oi, foarte aproape de locul prabusirii misteriosului obiect.
Atat Harry cat si Rogene au fost constienti atunci, in vara anului 1947, de faptul ca se prabusise o "farfurie zburatoare". Ca locuitori ai orasului Roswell, ei citeau presa locala si cunosteau personal o multime de martori importanti implicati in incident; dar despre aceasta nu s-a vorbit deschis decat dupa 1980. Rogene stia ca sotul ei cunoaste multe despre cazul Roswell si a fost tot timpul foarte interesata sa-si lamureasca cele intamplate, drept pentru care a incercat, prin diverse mijloace de persuasiune, sa-l faca sa vorbeasca. Harry i-a spus ca el nu se afla, fizic, pe teritoriul bazei in saptamana in care a avut loc prabusirea, fiind intr-o deplasare, deci nu stia prea multe. Cand ea i-a spus ca nu crede ca e doar atat, el a recunoscut ca "multi camarazi stiau ce anume s-a intamplat, dar datoria fata de tara era sa nu spunem niciodata nimic". Dupa multe insistente, i-a mai spus "Am fost operator radar la baza Air Force, dupa cum stii. Obiectul zbura si era neidentificat. Aparatul a fost urmarit si de radarul din White Sands si cei de acolo nu stiau ce naiba se intampla". Ea a continuat sa intrebe: "Spune-mi doar atat – a fost un balon?", la care Harry a raspuns: "Nu a fost un balon. Jesse Marcel a spus adevarul. Dar daca ti-as spune mai multe detalii, viata ta nu ar mai fi niciodata aceeasi", dupa care a rugat-o sa nu intrebe mai mult. Totusi ea insista. Atunci el a izbucnit: "Rogene, daca ti-as spune… ar trebui dupa aceea sa te ucid". Ea era convinsa ca era o gluma, dar el nu radea deloc.
Un dosar disparut
Mult mai tarziu, cand el era deja in retragere, ea i s-a adresat la un moment dat, intrebandu-l direct: "Unde tin ei nava, cumva in Aria 51?". Ea stia bineinteles ca el lucrase un timp in zona aceasta din Nevada. El i-a raspuns ca nu era acolo, continuand: "Poate, la un moment dat, era la Wright Patterson, in zona din afara perimetrului bazei".
Cu o alta ocazie, Rogene, facand aluzie la perioada petrecuta de Harry in CIA, l-a intrebat "Ce ai aflat despre prabusire cat ai fost in CIA?". El a raspuns: "Cand m-am dus sa lucrez pentru CIA, unul dintre primele lucruri pe care le-am facut a fost sa caut fisierul despre Roswell. Stiam ca exista, dar nu l-am gasit. Sau poate l-au ascuns de mine". A fost ultima data cand a mai spus ceva sotiei despre acest subiect. Rogene a mai adaugat: "Stiu ca el s-a intrebat toata viata de ce a fost necesara aceasta musamalizare – de ce nu au spus oamenilor ce s-a intamplat". Desi Harry Cordes a fost atat de zgarcit cu detaliile despre cazul Roswell, el i-a spus totusi sotiei mai multe istorii privind OZN-uri intalnite in anii de serviciu. A povestit, de pilda, familiei, inclusiv celor doua fiice, ca, odata, cand zbura la altitudinea de 21 kilometri (cea mai mare atinsa la vremea aceea), s-a intalnit personal cu ceva ce "nu putea fi decat o nava nepamanteana".
Autopsia omuletilor verzi
Rogene, s-a nascut si a crescut langa Roswell, la o ferma. In vara anului 1947, era angajata la o banca din acest oras. Cunostea multe persoane din comunitatea locala, dintre cele care azi sunt permanent mentionate in legatura cu prabusirea de la Roswell, cu multi dintre ei relatiile fiind de vizite reciproce, petreceri, jocuri de carti etc.
Rogene stia ca Butch Blanchard, comandantul bazei, a spus tuturor sa nu discute cu nimeni subiectul. Ori de cate ori ea incerca sa intrebe ceva, i se raspundea cu o tacere glaciala. Asa cum a declarat ea lui Bragalia, "Toti cei care doreau sa ramana in armata pur si simplu nu vorbeau despre asta! Era datoria lor patriotica sa nu spuna prea multe si sa nu puna prea multe intrebari". Ea a cunoscut-o si pe sotia comandantului: Ethel Blanchard, despre care spunea ca era marcata emotional de rolul jucat de acesta in urmarile incidentului. Rogene a vorbit si despre seriful din Roswell si despre sotia acestuia, care le erau vecini: "George Wilcox si Inez au fost amenintati si aveau motive sa se teama. Ei au evitat orice discutie asupra cazului, chiar si cu prietenii. Iar George s-a schimbat mult dupa cele intamplate".
Rogene il stia si pe Glenn Dennis, posesorul unei firme de pompe funebre din oras, cu care a fost colega de liceu. Il stia drept un tip rigid si corect fata de lege. Se stie ca Dennis a declarat in noiembrie 1990 ca a primit in 5 iulie, putin dupa pranz, doua telefoane de la ofiterul de la morga bazei. In primul telefon acesta s-a interesat de niste sicrie de mici dimensiuni care puteau fi inchise ermetic, in cel de al doilea a cerut informatii privind procedurile de imbalsamare. El mai afirma ca o sora de la spital, o mai veche cunostinta, i-a spus ca ar fi asistat la autopsia omuletilor. Dupa acestea, seriful Wilcox l-a rugat pe tatal lui Glenn Dennis sa-i spuna fiului sau sa uite ceea ce a vazut.
Rogene avea indoieli ca tot ce a afirmat Glenn Dennis ar fi adevarat. Dar una dintre istoriile pe care le-a povestit ei este adevarata. In ziua care a urmat prabusirii, Rogene cauta ghiata pentru bauturile pe care urma sa le consume in week-end-ul prelungit cu sarbatoarea nationala. A trecut pe la furnizorii obisnuiti care i-au spus ca toata ghiata disponibila a fost cumparata de cei de la baza. A incercat atunci la gara, unde a primit acelasi raspuns. Asa ceva nu se mai intamplase nici inainte nici dupa aceea. Mai tarziu, Glenn i-a spus ca cei de la baza au avut nevoie de gheata pentru a incerca sa conserve corpurile. Atunci ea "a pus cele doua lucruri laolalta".
Si mai interesant este ca Rogene a confirmat ca locul prabusirii, acolo in camp, a fost inconjurat de cordoane militare. Ea a vazut cu ochii ei "militari cu arma in mana" care impiedicau oamenii sa treaca. Iar in timp ce lucra la banca, a auzit discutii ale unor fermieri "dintre cei ce se scoala in zori", despre camioane lungi, acoperite cu prelata care transportau ceva din acel loc spre baza.
L-a cunoscut bine si pe Walter Haut, ofiterul purtator de cuvant al bazei militare Roswell. Acesta a fost cel ce a dat comunicatul de presa care facut apoi inconjurul lumii. In comunicat se spunea, intre altele: "Numeroasele zvonuri privind discurile zburatoare au devenit realitate: ofiterul de informatii al unitatii 509 de bombardiere (…) de la Roswell a avut sansa sa intre in posesia unui disc. (…) Inspectat la baza aeriana de la Roswell, el a fost remis autoritatilor ierarhice (…)". Rogene este convinsa ca aceasta declaratie initiala este cea adevarata. Dupa cum se stie, stirea a fost dezmintita a doua zi iar Haut a fost admonestat pentru pripeala sa. Dar este putin probabil ca Haut sa fi luat initiativa intr-o problema atat de delicata. Rogene a mai comentat: "Walter a marturisit, catre sfarsitul vietii sale, ca obiectul nu era de pe Pamant. In cele din urma, Walter a spus adevarul".
Anthony Bragalia noteaza ca, in urma acestor discutii, vaduva generalului "si-a descarcat constiinta". In incheierea discutiilor avute, ea a mai declarat: "Harry a murit in 2004. Nu a vrut sa spuna ce a fost. Dar eu ma simt mai bine declarand tot ce stiu. Oamenii trebuie sa afle. Si acum vor sti ca Roswell s-a petrecut cu adevarat".
DAN D. FARCAS
Comentarii