Chiar daca multora n-o sa le vina a crede, fraza din titlu nu apartine vreunui teolog, ci unor oameni de stiinta sceptici prin insasi natura profesiei lor. O echipa de neurologi de la Universitatea Laurentian, din Sudbury, Ontario, a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat, vreme de cativa ani, 120 de practicanti ai unor tehnici de meditatie orientala.
Ei au descoperit ca in timpul meditatiei, in creier se activeaza zone nefolosite in mod obisnuit. In acelasi timp, savantii canadieni au studiat si modul in care bolile psihice de tipul epilepsiei, sau ingerarea de droguri halucinogene, pot produce „viziuni” de natura religioasa, stari de decorporalizare sau alte trairi mistice. O a treia categorie de experiente a vizat asezarea, pe capul subiectilor, a unor „coifuri” de metal, supuse unui camp electro-magnetic, cu ajutorul carora, s-a observat, se produceau, de asemenea, experiente spirituale in creierul celor supusi experimentelor.
Misterioasa chimie cerebrala
„Am reusit sa observam pentru prima data in istorie ce se petrece in creier in timpul asa-numitelor viziuni supranaturale si probabil ca tehnologia viitorului ne va permite, intr-o zi, nu numai simpla observare, ci si reproducerea unor astfel de viziuni, gratie carora subiectii sa traiasca starea de Nirvana, aidoma marilor initiati in tehnicile yoga”, spune dr. Michael Persinger, titularul catedrei de neurologie al Universitatii Laurentian.
Persinger crede ca sentimentul de „comuniune cu Universul”, resimtit de practicantii metodelor de meditatie orientala se datoreaza scaderii activitatii cerebrale in lobul parietal al creierului, in timpul starilor de profunda relaxare mentala, in vreme ce, pentru starea de „iubire neconditionata”, traita si de subiectii care au trecut prin experiente de moarte clinica, responsabile sunt schimbarile produse in lobul frontal.
Liderii religiosi, ofensati
„Din punct de vedere neurologic, se poate explica de ce persoanele care au avut experiente religioase au devenit mult mai credincioase dupa aceea. Motivul il constituie activarea, in situatii-limita, a anumitor zone din lobul temporal, responsabile de trairile cu semnificatie personala. In cursul cercetarilor noastre, am observat un lucru straniu, si anume acela ca creierul uman este parca programat pentru a avea experiente religioase.
Cu alte cuvinte, creierul este predispus la credinta in supranatural, si de aceea, atat de multi oameni cred in Dumnezeu”, precizeaza dr Persinger. Declaratiile sale au fost de natura sa ofenseze multi lideri religiosi, nu numai crestini, din Canada, astfel incat neurologul nu numai ca a recunoscut ca este el insusi un om religios, dar a afirmat ca nici prin gand nu i-ar fi trecut sa dea de inteles ca Dumnezeu ar fi o „creatie” a creierul uman!
„Am vrut mai curand sa demonstrez ca Dumnezeu exista si, pe langa faptul ca a creat Universul, a instalat in organismul uman o masinarie aproape perfecta – creierul, dandu-i posibilitatea sa fie conectat la experientele mistice, iar aceasta este o sansa data tuturor celor ce doresc o mai inalta spiritualizare, de a-l descoperi mai usor pe Creator!”
GABRIEL TUDOR
Comentarii