Samantha Stephens, fermecatoarea aparitie din serialul „Ce vraji a mai facut nevasta mea” nu trebuie sa se teama de acuzatii oricat de multe ritualuri ar fi practicat, si in situatia ei se afla si sute de vrajitoare din Europa si America de Nord, care-si pot exercita harurile magice fara sa se teama pentru siguranta lor. Cu totul altfel stau lucrurile in Africa…
Aici, nu numai vrajitoarele, ci si femeile banuite macar de a avea legaturi cu lumea spiritelor, sunt aspru pedepsite de catre niste comunitati cu mentalitati primitive, ce nu se dau in laturi de a le face raspunzatoare de necazurile abatute, la un moment dat, asupra lor. Practic, nu trece o saptamana fara ca agentiile de presa sa nu transmita stiri despre vrajitoare arse de vii, spanzurate, linsate cu pietre pentru o vina de cele mai multe ori imaginaraDar aceasta situatie nu se va repeta, de acum inainte, cel putin in Nigeria, unde guvernul, exasperat de tot mai numeroasele crime absurde, facute deseori in urma unor simple suspiciuni de vrajitorie (143 de omoruri, din aprilie pana in noiembrie 2006!), a pus la punct un program de protectie a celor ce se simt amenintati, din aceasta cauza.
Programul include infiintarea unor „altare ale pacii”, unde cei suspectati de vrajitorie se pot adaposti, aflandu-se sub paza militarilor nigerieni. „Ne confruntam deseori cu situatii incredibile, spune ofiterul Stephen Ramabula, angajat al respectivei forte de protectie. De pilda, cazul unei femei acuzate de a fi invocat fulgerul sa loveasca locuintele vecinilor ei si care a reusit sa scape de linsaj numai dupa interventia hotarata a oamenilor din subordinea mea. Acum, femeia in cauza locuieste intr-un altar al pacii, alaturi de alte 70 de persoane, acuzate de vrajitorie.”
Autoritatile nigeriene sunt decise ca, in urmatorii zece ani, sa elimine definitiv superstitiile si mentalitatile retrograde impamantenite in societatea traditionala africana, printr-un ambitios program de educatie, adresat in special paturilor sarace ale populatiei rurale. „Nigeria a progresat foarte mult in ultimul deceniu, spune consilierul guvernamental Matome Mamabolo, dar mai are de mers pana la ajunge a fi o tara civilizata. Acest program de protectie a celor suspectati de vrajitorie este un compromis, intr-un climat dominat de prejudecati si violente, dar un compromis, deocamdata, necesar!”
GABRIEL TUDOR
Comentarii