Exista un univers pentru fiecare!
De câte ori nu am auzit fiecare dintre noi expresia „s-a retras în lumea lui” sau „traieste în lumea ei”! Ea caracterizeaza indivizi care, asa ne-am obisnuit sa spunem, îsi construiesc un univers propriu, în granitele caruia se simt aparati de „lumea exterioara”. Dar iata ca din nou stiinta vine cu o descoperire absolut socanta: ceea ce am considerat pâna acum mai mult drept o figura de stil se contureaza din ce în ce mai mult ca o realitate efectiva.
Exista un univers pentru fiecare!
De câte ori nu am auzit fiecare dintre noi expresia „s-a retras în lumea lui” sau „traieste în lumea ei”! Ea caracterizeaza indivizi care, asa ne-am obisnuit sa spunem, îsi construiesc un univers propriu, în granitele caruia se simt aparati de „lumea exterioara”. Dar iata ca din nou stiinta vine cu o descoperire absolut socanta: ceea ce am considerat pâna acum mai mult drept o figura de stil se contureaza din ce în ce mai mult ca o realitate efectiva. Una doar posibila, deocamdata, dar care nu poate fi neglijata. S-ar putea foarte bine ca pentru generatiile urmatoare termenul „univers” sa nu mai reprezinte prea mare lucru si sa vorbim mai curând de un multivers, în care co-exista mai multe universuri…
Hitler nu a existat si Elvis traieste?
Teoria propusa de Prof. David Deutsch de la Universitatea Oxford sugereaza chiar ca exista un univers pentru fiecare posibilitate! Cu alte cuvinte, atunci când… nu suntem multumiti de un lucru care s-a întâmplat sau care nu, nu trebuie sa ne facem prea multe probleme: trebuie sa ne gândim ca pentru fiecare întâmplare, lucru, rezultat, exista câte un univers! Un meteorit a lovit Terra, provocând disparitia dinozaurilor? Exista un univers paralel în care acest lucru nu s-a întâmplat – fie meteoritul a ocolit Pamântul si a lovit o alta planeta, înca în curs de formare, fie… nu a existat deloc. Dupa cum exista un univers în care Hitler a rezistat tentatiei sa invadeze Rusia, si astfel a câstigat cel de-al doilea razboi mondial, sau un altul în care nici nu a fost ales! Într-un univers paralel, Elvis înca traieste, în altul România a participat si chiar a câstigat Campionatul Mondial de Fotbal…
Simple fantezii? În ciuda aparentei, nu. Mecanica Cuantica, centenara ramura a fizicii, cunoaste destule asemenea cazuri, cum ar fi experimentul celor doua fante pe care cade un fascicul de electroni si care permite numeroase interpretari, printre care una ce recurge la notiunea de Multivers. Pe scurt, „figurile” obtinute dupa ce electronii au trecut de cele doua fante se pot explica simplu daca acceptam ca fenomenele cuantice sunt rezultatul unei interactii… între universuri paralele! Un electron „de la noi” poate interactiona cu un electron dintr-un univers paralel!
Calatoria in timp
Aceasta teorie se poate aplica si la calatoria înapoi în timp, permitând ocolirea paradoxurilor. Caci, calatorind înapoi în timp, o facem într-un univers creat anume în acest scop! Si care „traieste” în paralel cu cel din care a venit calatorul doar ca aici totul este exact la fel ca în trecutul universului „original”! Pot avea oricâte modificari – faptul ca cele doua universuri sunt paralele îl… „scuteste” de orice paradoxuri. Tragedia lui Oedip nu ar mai exista astfel, ca Oedip poate sa-si omoare tatal si sa se casatoreasca cu mama sa în trecut, fara ca aceasta sa-l afecteze pe Oedip-ul real, caci respectivele întâmplari au loc în universul paralel, nu în cel real, de unde a venit Calatorul! Se poate sinucide sau sa-si distruga propria masina a timpului cu care a calatorit, nimeni nu va sti. O metoda foarte interesanta si eficienta de evitare a paradoxurilor!!
Legaturi periculoase?
Exista si alternative, cum ar fi cea care prevede ca un calator deplasându-se înapoi în timp urmeaza o linie de timp diferita si astfel este pur si simplu izolat de orice „interventii” exterioare si în consecinta de orice pericole.Mai mult, un scriitor cu imaginatia (si cultura generala stiintifica si tehnica!) de talia lui Michael Crichton inchipuie si el o posibilitate de a lega între ele doua universuri paralele, prin intermediul asa-numitei „spume cuantice”, mici sfere de spatiu-timp ramase de pe vremea Big Bang-ului si „ascunse” în prezent în interiorul particulelor elementare. Posibilitatea care se întrevede, cel putin la nivel teoretic, de a realiza contacte între diverse universuri îi pune pe specialisti în postura de a „stapâni” situatii în care este nevoie si de fizica relativista a lui Einstein, si de cea cuantica. Este o lume în care doar ne putem imagina ce se întâmpla. Si aceasta la un nivel suficient de aproximativ…
NASA bate pasul pe loc
Pe 12 iulie 2024, în The Debrief, Micah Hanks, redactor-sef si cofondator...
Comentarii