In ultimii ani, medicina legala a facut numeroase progrese, inimaginabile altadata, progrese care au dus la descoperirea adevarului intr-o serie de cazuri catalogate pana nu cu mult timp in urma ca fiind de neelucidat. Gratie noilor tehnici folosite si in primul rand a implicarii geneticii, practic astazi nu se mai poate vorbi de „crime perfecte”. Asa se face ca pana si faimosului „Jack Spintecatorul”, legistii i-au venit, metaforic vorbind, desigur, de hac, la mai bine de un secol de la oribilele lui fapte. Cel putin asta este parerea savantilor australieni, care, analizand fragmente ADN vechi de 118 ani au ajuns la concluzia ca temutul criminal era de fapt… o femeie!
O metoda revolutionara
Chimistul Ian Findlay a declarat ca profilul partial al criminalului a fost creat pornind de la saliva cu care Jack Spintecatorul a lipit timbrele pe plicurile trimise politiei londoneze. Majoritatea celor peste 600 de scrisori despre care s-a pretins ca ar fi apartinut asasinului – ce a ucis cel putin cinci prostituate in cartierul londonez East End, in 1888 – s-au dovedit a fi, spune specialistul de la Antipozi, falsuri. Dar cateva par totusi sa fie autentice.
Profesorul din Brisbane a folosit, pentru identificarea fragmentelor ADN, o metoda revolutionara, numita „depistarea identitatii celulare”, prin care este capabil sa extraga si sa alcatuiasca amprenta genetica ADN pornind de la o singura celula sau de la un singur fir de par, vechi de pana la un secol si jumatate! Metoda australianului amplifica informatia primita de la o singura celula si este mult mai eficienta decat tehnicile de stabilire a profilului ADN folosite la ora actuala de FBI, unde sunt necesare cel putin 200 de celule umane.
Diabolicul asasin
„Este posibil ca Spintecatorul sa fi fost o femeie, spune prof. Findlay, intrucat fragmentele ADN identificate de noi apartin cu siguranta unei femei. Totodata, ele difera de cele ale victimelor.” De altfel, ipoteza ca Jack Spintecatorul ar fi putut fi o femeie a aparut chiar in perioada comiterii crimelor si insusi Frederick Abberline, detectivul insarcinat cu anchetarea acestor bizare cazuri, credea o astfel de varianta. El a acuzat chiar o femeie din Londra, pe o anume Mary Pearcey, ca ar fi temutul „Spintecator”, dar nu a putut aduce probe concludente.
„Mai multi martori spun ca ar fi vazut-o pe una dintre victime, Marry Kelly, mergand pe strada, dupa ce aceasta fusese ucisa… Or, asta inseamna ca asasinul se deghizase in hainele victimei, fugind astfel de la locul crimei. Pe de alta parte, faptul ca sirul crimelor s-a intrerupt imediat dupa spanzurarea acestei Mary Pearcey, pentru uciderea sotiei amantului ei, constituie o dovada in plus a faptului ca ea fusese de fapt Jack Spintecatorul”, crede Findlay.
Gabriel TUDOR
Comentarii