S-a vorbit foarte mult, cu precadere in ultimele decenii, despre faptul ca oamenii primitivi dispuneau de un al saselea simt, pe care urmasii lor l-au pierdut, de-a lungul timpului. Potrivit celor mai recente studii realizate de antropologii britanici, organul care raspundea de acest simt se afla in nas, langa sinusuri si „vestigii” ale sale se mai gasesc inca si la omul modern, sub forma a doua orificii, numite „vomeronazale”.
Savantii citati sustin chiar ca, desi si-au pierdut functia initiala, aceea de a detecta semnale chimice venite de la oameni aflati pe o raza de cativa kilometri de receptor, orificiile vomeronazale inca ne influenteaza comportamentul. Ele sunt traversate de nervi ce raspund substantelor chimice numite feromoni, secretate de numeroase animale, care chiar comunica prin intermediul lor, precum furnicile.
Profesoara Katherine Dullack, de la Universitatea din Liverpool a izolat, la soareci, o gena despre care se spune ca joaca un rol major in detectia feronomilor. „Feromonii pot juca un rol inca neconstientizat in cadrul comportamentului uman, influentand in mod decisiv agresivitatea si sexualitatea, este de parere doamna Dullack.
Oamenii au si ei gena aceasta, dar ea a suferit numeroase mutatii, de-a lungul mileniilor, o data cu imblanzirea focului si a progreselor ulterioare acestei descoperiri esentiale, astfel incat azi nu le mai este de folos in detectarea feromonilor. Incercam insa sa redam omului modern cel de-al saselea simt, propriu stramosilor sai, prin selectarea si manipularea altor gene, care sa fie capabile de detectarea feromonilor.
Conform estimarilor noastre, folosind cele mai moderne procedee de manipulare genetica, aceasta dorinta, pentru unii un vis imposibil, va deveni, inca din prima jumatate a acestui secol, realitate”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii