• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta sub numele de Cerro El Cono („Dealul Conului”), formatiune masiva, în forma de piramida, este învaluita în mister atât datorita structurii sale, cât si dificultatii extreme de a ajunge la ea.

Dealul în forma de piramida, înalt de aproape 400 de metri, se afla în Parcul National Sierra del Divisor din Peru, lânga râul Ucayali, un afluent al Amazonului. Însa spre deosebire de alte înaltimi locale, acest vârf extrem de abrupt are un set de suprafete plane distincte – precum Marea Piramida din Giza – care au fost acoperite de vegetatie de-a lungul secolelor.

O civilizatie demult uitata

Acest vârf urias iese în evidenta din padurea tropicala (complet plata din jurul sau), ceea ce sporeste speculatiile conform carora Cerro El Cono ar putea sa nu fie o formatiune naturala.

În timp ce oamenii de stiinta presupun ca uriasul deal este doar o ciudatenie geologica, triburile indigene locale venereaza Cerro El Cono ca pe un spirit montan sacru care le protejeaza comunitatile, numindu-l „Apu”.

Aceasta traditie straveche de venerare a spiritelor muntilor dateaza de dinaintea Imperiului Inca, între anii 500 si 1000 d.Hr., însa o alta teorie privind Cerro El Cono precede chiar si aceste mituri stravechi. Desi putinele studii din aceasta zona nu au gasit înca dovezi care sa demonstreze acest lucru, legendele locale sustin ca Cerro El Cono se afla pe ruinele unei piramide antice construite de o civilizatie demult uitata, care a trait în Amazonia.

Cercetatorii amatori au preluat folclorul local al triburilor indigene, emitând ipoteza ca Cerro El Cono ar fi o structura construita de om, la fel ca Marea Pirami-da de la Gizeh. Daca acest lucru se va dovedi adevarat, Cerro El Cono (399 m) ar deveni cea mai înalta structura antica din istorie, depasind cei 146 de metri ai piramidei egiptene. De fapt, aceasta structura incredibil de abrupta ar fi de trei ori mai înalta decât orice alta piramida sau templu antic care a fost descoperit pâna în prezent. Cerro El Cono s-ar putea alatura listei tot mai lungi de structuri antice misterioase, dintre care unele sunt anterioare piramidelor egiptene.

Una dintre aceste structuri antice este Gunung Padang, redescoperita de exploratorii olandezi în 1890 si considerata a fi cea mai veche piramida din lume. Studiile arata ca acest monument „megalitic”, scufundat într-un deal de roca de lava, dateaza de peste 16.000 de ani.

În 2023, oamenii de stiinta au declarat ca structura promite sa rastoarne întelepciunea conventionala cu privire la cât de „primitive” erau de fapt societatile de vânatori-culegatori – dezvaluind adevaratele „capacitati ingineresti ale civilizatiilor antice”.

O alta presupusa piramida, numita monumentul Yonaguni, se afla la doar 27 m sub nivelul marii, în apropiere de Insulele Ryukyu din Japonia. Acest obiect misterios continua, de asemenea, sa uimeasca cercetatorii de la descoperirea sa în 1986, noi studii dezvaluind ca rocile au aproximativ 12.000 de ani vechime.

Potential arheologic si geologic

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste monumente antice nu ar putea egala înaltimea lui Cerro El Cono daca se va dovedi ca acesta a fost construit de om, Gunung Padang având 104 m înaltime, iar monumentul Yonaguni masurând doar 30 m înaltime.

În ciuda legendelor locale si a formei misterioase a masivului vârf amazonian, oamenii de stiinta sustin ca explicatia cea mai probabila este ca Cerro El Cono ar putea fi o formatiune geologiza bizara, care s-a ridicat brusc în padurea tropicala. Mai exact, ar putea fi un con vulcanic stins, de forma ciudata, un dop vulcanic sau o intruziune magmatica formata cu milioane de ani în urma.

Un con vulcanic este un deal sau un munte format prin acu-mularea de materiale vulcanice, cum ar fi lava, cenusa si resturi, ejectate din gura de ventilatie a unui vulcan în timpul eruptiilor.

Dopul vulcanic (denumit si gât vulcanic) este o masa solida, cilindrica, de magma întarita care se formeaza în interiorul unei guri de ventilatie sau al unui canal vulcanic. Dupa ce vulcanul devine inactiv, materialele vulcanice mai moi din jur, cum ar fi cenusa, se erodeaza, lasând busonul mai rezistent ca un deal sau un vârf distinct.

O intruziune magmatica este un corp de magma topita care patrunde în sau între straturile de roca existente sub suprafata Pamântului, dar se raceste si se solidifica înainte de a ajunge la suprafata. Atunci când sunt expuse prin eroziune, intruziunile pot forma dealuri, creste sau vârfuri, în functie de forma si dimensiunea lor.

În absenta unor investigatii de teren detaliate – explorari arheologice, scanari geofizice sau carotaje geologice – originea exacta a formatiunii Cerro El Cono ramâne un mister. Accesul extrem de dificil în zona, conditiile climatice dure si restrictiile impuse de protejarea parcului national contribuie la lipsa de date concrete.

Totusi potentialul arheologic si geologic al acestui loc justifica pe deplin includerea sa într-un program international de cercetare multidisciplinara. Indiferent ca este o capodopera a naturii sau un vestigiu uitat al unei civilizatii pierdute, Cerro El Cono ne provoaca sa regândim limitele trecutului uman.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Copiii, rol esential în societatile preistorice

Urmatorul Articol

Pentru studiul stiintific al fenomenului OZN

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Pentru studiul stiintific al fenomenului OZN

Labirintul credintei

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.