• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 7 decembrie 2023
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 7 decembrie 2023
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Conceptul agrovoltaic

Conceptul agrovoltaic

O solutie pentru hrana si energia mileniului III

6 noiembrie 2023
in Spectacolul cunoasterii
A A

In intreaga lume, fermierii si companiile producatoare de energie solara lucreaza impreuna pentru a imbina agricultura cu productia de energie electrica.

Acest concept se numeste „agrovoltaic” – termen care combina „agricultura” cu „fotovoltaice” (elemente precum panourile solare, care genereaza curent electric exploatand lumina Soarelui).

Un teren, doua „recolte”: plante si energie electrica

Ideea este de a utiliza cat mai bine suprafetele de teren arabil. Panourile solare genereaza energie electrica fara sa degaje dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera pe care combustibilii fosili le elibereaza atunci cand sunt arsi.

Instalarea de panouri solare in ferme ar ajuta si la rezolvarea unei alte probleme majore: gasirea de spatiu spre a colecta suficienta lumina solara pentru producerea de cantitati mari de energie electrica. „Fermierii pot ajuta impartindu-si terenurile in zone destinate agriculturii propriu-zise si zone destinate producerii de energie”, spune Jordan Macknick, fizician in cadrul Laboratorului National de Energie Regenerabila (NREL), din Golden, statul american Colorado.

El face parte dintr-o echipa care dezvolta proiecte agrovoltaice in aproape doua duzini de ferme din SUA. Alte proiecte si-milare sunt in curs de desfasurare in intreaga lume si specialistii considera ca ele reprezinta viitorul agriculturii sustenabile.

Cultivarea plantelor agricole necesita o munca grea si genereaza adesea venituri modeste. In schimb, proiectele agrovoltaice pot aduce beneficii fermierilor, oferindu-le o a doua „recolta”: energie electrica sau fermierii pot obtine bani in plus inchiriindu-si terenurile agricole unor companii energetice care isi vor instala pe ele propriile panouri solare.

O metoda care se dezvolta in intreaga lume

Desi ideea din spatele sistemului agrovoltaic exista de zeci de ani, interesul fermierilor a crescut abia recent. In fiecare saptamana, Macknick este con-tactat de fermieri care il intreaba cum sa-si instaleze pe terenurile lor panouri de energie solara. Dar nu orice ferma poate sustine panouri, subliniaza el, pentru ca de multe ori acest lucru nu este fezabil din punct de vedere economic.

Secretul spune cercetatorul american, este de a le identifica pe cele care pot da randamente bune. Un alt aspect este sa se invete ce culturi agricole si animale de ferma se pot dezvolta in jurul unor panouri solare gigantice – si ce specii vegetale sau animale ar putea fi afectate de acestea.

Afinele, de exemplu, sunt o planta de cultura care poate fi asociata cu panourile solare. De asemenea, proprietarii unei ferme din statul Maine isi lasa oile sa se plimbe in jurul panourilor instalate acolo.

Silicon Ranch, o companie cu sediul in Nashville, Tennessee (SUA), instaleaza panouri solare la 17 ferme de ovine. Pasunatul acestora mentine iarba la un nivel scazut, ceea ce inseamna ca nimeni nu trebuie sa coseasca. Silicon Ranch colaboreaza cu NREL la o ferma din Georgia (SUA) pentru a instala panouri suprainaltate, care sa permita vitelor sa treaca pe sub ele.

Un vinificator din Franta a instalat panouri solare in jurul vitei-de-vie. La o ferma din sudul Italiei, panourile solare ofera umbra valoroasa pomilor fructiferi. Inginerii din Tarile de Jos testeaza daca zmeura, capsunile, afinele, coacazele negre si murele sunt potrivite pentru amplasarea de panouri solare. In China, fermierii au cultivat fructe de goji pe terenuri unde panourile solare genereaza suficienta energie electrica pentru a alimenta sute de mii de case.

Plante care cresc mai bine la umbra panourilor solare

Cand vine vorba de proiectele agrovoltaice, nu exista o singura marime care sa se potriveasca tuturor. Mai mult, nu toate aceste programe pot aduce profit, cel putin nu la inceput. Unele ferme au instalatii solare, dar se concentreaza pe culturile agricole.

Altele, precum producatorul de fructe din sudul Italiei, utilizeaza panourile solare pentru umbra sau pentru a colecta lumina Soarelui deasupra unei sere. Alti fermieri planteaza gradini de flori native pentru a atrage albinele, care pot poleniza plantele din apropiere. Apoi, in anumite perioade ale anului, ei lasa oile sa pasca prin aceste gradini de polenizare. La ferma Bellflower din Indiana (SUA), oamenii de stiinta studiaza astfel de plantatii.

Dezvoltatorii se asteapta ca, prin inlocuirea combustibililor fosili, aceste panouri solare sa impiedice eliberarea in fiecare an a aproximativ 202.000 de tone de dioxid de carbon care incalzesc atmosfera terestra. Jack’s Solar Garden este cel mai mare sit comercial de cercetare pentru proiecte agrovoltaice din Statele Unite.

Cele 3.276 de panouri solare ale sale pot alimenta 300 de case. Situate la aproximativ 45 de minute la nord de Golden, Colorado, acestea genereaza electricitate din 2020. Fermierii de acolo au plantat flori si alimente pe parcelele de testare. Colaborand cu oamenii de stiinta, ei investigheaza cum sa isi maximizeze productia atat de alimente, cat si de energie electrica. In cadrul unui proiect desfasurat aici, oamenii de stiinta de la Universitatea din Arizona studiaza 25 de plante comestibile, pentru a investiga modul in care umbra panourilor solare afecteaza inaltimea plantelor – si daca inaltimea afecteaza si cantitatea de legume si fructe produsa de o planta.

Primele rezultate au scos la iveala cateva surprize. Contrar asteptarilor, plantele cu frunze verzi sunt stresate de prea mult Soare si prea multa caldura, iar cele precum busuiocul, salata verde, varza kale par sa prefere umbra suplimentara. Panourile solare creeaza un microclimat racoros care ajuta aceste plante sa se dezvolte.

In schimb, alte plante, cum ar fi dovleacul, au nevoie de mai mult Soare decat pot primi sub un panou solar. „Panourile sola-re schimba, de asemenea, modul in care apa ajunge la plante. Peste noapte, se formeaza roua pe partea inferioara a panourilor. Dimineata, aceasta cade pe plantele de dedesubt si contribuie astfel la irigarea plantelor”, afirma Jordan Macknick, descriind beneficiile create de aducerea panourilor solare in ferme.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Ipoteza noua despre omul modern

Urmatorul Articol

Un profesor de la Stanford si OZN-urile

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

„Bastonul mileniului III”

4 decembrie 2023

În ultimii ani, roboticienii au introdus sisteme din ce în ce mai...

Spectacolul cunoasterii

„Sticla de racire” ar putea reduce încalzirea globala

27 noiembrie 2023

Este o realitate indubitabila faptul ca tehnologiile de control al temperaturii, cum...

Spectacolul cunoasterii

Misterul formarii modelelor de pete si dungi la animale

21 noiembrie 2023

De la leoparzii cu pete la zebrele cu dungi, natura nu duce...

Spectacolul cunoasterii

Depasirea pragului de încalzire înainte de 2030

13 noiembrie 2023

Fara o reducere rapida a emisiilor de dioxid de carbon, exista un...

Spectacolul cunoasterii

Solutie miraculoasa pentru scaderea tensiunii arteriale

6 noiembrie 2023

Cercetari publicate recent demonstreaza ca este posibil sa se trateze hipertensiunea arteriala...

Spectacolul cunoasterii

Cel mai rezistent material textil din lume

6 noiembrie 2023

Matasea de paianjen a fost vazuta ca o alternativa ecologica la fibrele...

Urmatorul Articol

Un profesor de la Stanford si OZN-urile

Il Tuffatore – fresca de pe mormantul din Paestrum

Porfirios, monstrul marin care a speriat Bizantul

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

30 noiembrie 1526 – A murit faimosul condotier italian Giovanni delle Bande Nere

4 decembrie 2023

Ludovico de Medici, cunoscut si sub numele de Giovanni delle Bande Nere,...

Citeste mai departe
Blitz

Sir Ridley Scott – cavalerul „fara teama si fara prihana”

4 decembrie 2023

Unul dintre cei mai respectati si prolifici cineasti din cinematografia moderna, regizorul...

Citeste mai departe
Blitz

Artefacte expuse în Sala Unirii din Alba Iulia

4 decembrie 2023

Monede, fibule, instrumente chirurgicale, ace de cusut, ace de par, chei, echipamente...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Automedicatia, acceptare sau respingere

4 decembrie 2023

Automedicatia este definita ca administrarea fara reteta ori recomandare medicala personalizata a...

Citeste mai departe
Femina Club

6 masti naturale

4 decembrie 2023

Iata câteva masti naturale care catifeleaza pielea si întaresc firul de par....

Citeste mai departe
Femina Club

Praz în sos de smântâna

4 decembrie 2023

1 kg praz, 1/2 pachet unt, o lingurita faina, 250 g smântâna,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2023 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2023 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.