Speculatiile privind existenta unei forme de viata extraterestra dincolo de planeta noastra dateaza înca din Antichitate, însa nici pâna în prezent oamenii nu au luat contact cu o fiinta din alte lumi.
Au existat diverse teorii, inclusiv aceea ca inteligenta de nivel uman ar fi total „unica” în Univers, însa un om de stiinta a expus recent un scenariu mult mai probabil – si anume ca practic toate civilizatiile extraterestre au fost distruse de explozii de raze gamma (GRB).
Cea mai puternica clasa de explozii din Univers
Acestea sunt explozii extrem de puternice, care au fost observate în galaxii îndepartate si care au loc atunci când nucleul unei stele masive ramâne fara combustibil nuclear si se prabuseste sub propria greutate, declansând o „supernova” masiva de radiatii. „Este un fascicul foarte bine focalizat”, afirma profesorul de astronomie dr. Frederick Walter. „Si, daca este directionat prin planul galaxiei, ar putea practic steriliza multe planete din galaxia respectiva.”
NASA numeste exploziile de raze gamma „cea mai puternica clasa de explozii din Univers”. O explozie tipica expulzeaza un fascicul stralucitor de energie dirijata, care este de un chintilion (un 1 urmat de 19 zerouri) de ori mai mare decât stralucirea propriului nostru Soare, deci mai mult decât suficient pentru a pârjoli o civilizatie extraterestra si a o face sa dispara din nisa sa galactica.
Pe baza cercetarilor efectuate la Observatorul orbital Compton al NASA, se cunoaste ca exploziile de raze gamma sunt relativ rare în galaxia noastra, Calea Lactee. Când satelitul observatorului Compton a fost lansat în 1991, cercetatorii NASA se asteptau sa vada mai multe explozii emanând din discul nostru galactic.
Dar realitatea s-a dovedit a fi ca aceste evenimente explozive de tip „supernove” erau mult mai frecvente în galaxii mai tinere si îndepartate. „Se estimeaza ca exista o explozie de raze gamma la aproximativ fiecare 100 de milioane de ani în orice galaxie”, sustine dr. Walter, care a predat un curs despre cautarea vietii extraterestre la Universitatea Stony Brook din New York.
„Prin urmare, ne-am putea astepta ca un numar semnificativ de civilizatii sa fie eradicate în decursul unui miliard de ani, în cazul în care acestea ar exista”, precizeaza el. Alte estimari au sugerat ca exploziile de raze gamma ar putea avea loc cu o frecventa de pâna la o data la 10 milioane de ani per galaxie – dar oricare dintre aceste intervale ar însemna ca multe specii extraterestre ar putea fi anihilate înainte de a avea sansa de a face prea multe explorari spatiale.
Astronomul de la Stony Brook subliniaza ca planeta Pamânt are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani si ca a fost nevoie de aproape tot atâta timp pentru a evolua singura specie avansata din punct de vedere tehnologic despre care avem în prezent dovezi: omenirea.
Asta ar însemna ca, asemenea unui joc de ruleta ruseasca, se estimeaza ca în Calea Lactee au avut loc între 45 si 450 de evenimente GRB de când exista Pamântul. De altfel, unii geofizicieni si alti cercetatori au sustinut ca extinctiile în masa de pe Pamânt din Ordovician si/sau Devonian, de acum aproximativ 359 pâna la 445 de milioane de ani, ar fi putut fi rezultatul unei explozii de raze gamma de la un astfel de eveniment de colapsare a unei stele sau de formare a unei gauri negre.
Dar dr. Walter subliniaza ca aceasta este doar o ipoteza pentru a explica de ce omenirea nu a descoperit înca în mod oficial semne ale unei civilizatii extraterestre undeva în Univers.
De ce nu ne contacteaza alte civilizatii?
Desi aceste explozii de supernove pot fi apocaliptice si mortale, dr. Walter a afirmat ca orice amenintare potentiala la adresa omenirii din partea unui GRB „nu ar trebui neaparat sa ne îngrijoreze. Exploziile de raze gamma sunt evenimente cosmice rare si directionate, ceea ce face mult mai putin probabil ca ele sa loveasca Pamântul.”
Exploziile de raze gamma au fost înregistrate pentru prima data în 1967, prin intermediul unei perechi de sateliti americani Vela, care functionau pentru a detecta dovezi ale unor eventuale teste nucleare sovietice care ar fi putut fi efectuate în ciuda Tratatului de interzicere a testelor nucleare din 1963.
Doi ani mai târziu, aceste explozii ciudate au fost observate de o echipa de la Laboratorul National Los Alamos, care mai târziu a înfiintat grupul de astronomie cu raze gamma al laboratorului. Desi presupusele explozii GRB stravechi, care au lovit Pamântul cu sute de milioane de ani în urma ar fi putut anihila si dizolva ADN-ul aproape oricarei fiinte vii de pe planeta, în prezent, radiatiile îndepartate exploziilor din alte galaxii lasa mai ales urme revelatoare sub forma unor straluciri puternice, similare unor stele sau a unor particule de raze gamma în ionosfera noastra.
În cei 74 de ani care au trecut de când fizicianul nuclear Enrico Fermi s-a întrebat pentru prima data de ce, într-un univers care teoretic abunda în viata, omenirea nu a reusit înca sa detecteze în mod empiric nicio alta civilizatie avansata, s-au propus tot felul de solutii la celebrul sau „paradox Fermi”.
O carte, scrisa de fizicianul Stephen Webb, de la Universitatea din Portsmouth, a explorat 75 de explicatii viabile pentru care fiintele vii de pe alte planete nu ne contacteaza. „De pilda, ar fi putin probabil ca o specie acvatica foarte avansata de pe o alta lume, precum balenele sau delfinii de pe Pamânt, sa dezvolte tehnologia necesara pentru calatoria în spatiu, în ciuda creierelor mari si a abilitatilor sociale puternice. Alternativ, o civilizatie înteleapta, dar reticenta la a-si asuma riscuri, ar putea pur si simplu sa decida ca nu are niciun rost sa calatoreasca printre stele si sa caute alti extraterestri, alegând în schimb sa se concentreze spre interior si sa-si formeze propria mica utopie pe lumea sa de origine”, considera dr. Walter.
Una dintre cele mai comune teorii este ca civilizatiile avansate tehnologic ar putea fi universal predispuse sa se sinucida – fie prin proasta gestionare a resurselor planetare, prin, lacomie, razboi sau mai rau.
„E suficient sa ne uitam în jurul nostru”, propune astronomul american. „Poluam atmosfera într-un mod distrugator, ceea ce ridica întrebarea daca vom mai avea o civilizatie viabila peste un secol, daca nu luam masuri drastice. Am ajuns probabil în punctul în care tehnologia umana depaseste întelepciunea umana.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii