Pe Pamânt oamenii sunt protejati de cea mai mare parte a radiatiilor de înalta energie, atât de câmpul magnetic al planetei, cât si de atmosfera, însa astronautii aflati în tranzit catre Luna sau Marte nu vor beneficia de aceste protectii.
Cu ajutorul unor manechine si al unor senzori plasati în interiorul unui vehicul spatial, oamenii de stiinta au colectat date valoroase despre expunerea la radiatiile cu care se confrunta astronautii aflati în afara câmpului magnetic protector al Pamântului si au obtinut astfel o noua perspectiva asupra modului în care acestia ar putea fi protejati în timpul unor calatorii îndelungate în spatiu, asa cum vor fi cele spre planeta Marte.
Cercetatorii au publicat masuratorile initiale ale nivelurilor de radiatie experimentate în interiorul capsulei NASA Orion în timpul zborului sau de 25 de zile si fara echipaj realizat de misiunea Artemis 1 în 2022 în jurul Lunii si, apoi, în timpul întoarcerii sale pe Terra. Datele vizând radiatia continua au fost obtinute folosind instrumente precum sistemul HERA dezvoltat de NASA si sensorii EAD conceputi de Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Pericolul generat de radiatie este un motiv major de îngrijorare care trebuie remediat înainte ca astronautii sa participe la misiuni îndelungate dincolo de orbita Terrei. Programul Artemis are obiectivul de a transporta din nou astronauti pe suprafata Lunii în acest deceniu si de a amenaja acolo o baza de cercetare, ca un avanpost pentru viitoarele explorari ale planetei Marte de catre oameni, informeaza Reuters/Agerpres.
Surse precum razele cosmice galactice si particulele expulzate în spatiu în timpul exploziilor solare ar putea sa îi plaseze pe astronauti în fata unor riscuri sporite de sindrom al iradierii acute, risc crescut de cancer pe parcursul vietii, probleme ale sistemului nervos central si boli degenerative.
Helga si Zohar, „fantome ale radiatiei”
Manechinele Helga si Zohar, proiectate pentru a reprezenta trupuri umane feminine, s-au aflat în capsula Orion pe post de înlocuitori ai astronautilor reali, cu senzori încorporati care au masurat expunerea la radiatii pe piele si la nivelul organelor interne. Zohar a purtat o vesta protectoare împotriva radiatiilor. Helga nu a purtat vesta de protectie.
„Helga si Zohar sunt «fantome ale radiatiei» – manechine sofisticate care imita reactia organismului uman la radiatie, echipate cu senzori peste tot pentru a masura dozele de radiatii primite de diverse organe”, a declarat fizicianul Stuart George de la Space Radiation Analysis Group din cadrul Centrului Spatial Johnson pe care NASA îl administreaza în orasul Houston, unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature.
„Aceste fantome au fost proiectate pentru a reprezenta corpuri feminine, întrucât femeile prezinta, în general, o sensibilitate mai mare la radiatie decât barbatii. Datele colectate de la aceste fantome ne ofera o perspectiva valoroasa asupra modului în care radiatia este depozitata în organism, mai ales în timpul tranzitarii Centurii de radiatii Van Allen si în timpul zborurilor interplanetare”, a adaugat el. Doua regiuni cu radiatii, denumite Centura Van Allen, înconjoara Terra.
„În prezent, lucram la datele finale de evaluare pentru Helga si Zohar, iar setul complet de date va fi publicat în lunile urmatoare”, inclusiv cele despre efi-cienta protectiei oferite de vesta purtata de Zohar, a declarat fizicianul radiolog si autorul principal al studiului, Thomas Berger, de la Institutul de Medicina Aerospatiala din cadrul Centrului Aerospatial German din Köln.
Adapost de furtuna
Zonele din interiorul capsulei ce au fost proiectate pentru a beneficia de cel mai bun scut împotriva radiatiei, inclusiv „un adapost de furtuna” pentru astronauti în timpul unor evenimente spatiale cum ar fi exploziile solare, au aratat ca ofera o protectie de patru ori mai mare decât zonele cel mai putin protejate ale vehiculului spatial. Aceasta descoperire a validat designul capsulelor pentru misiunile viitoare, a explicat Thomas Berger.
Expunerea la razele cosmice galactice în interiorul capsulei Orion – particule de energie care traverseaza Universul – a fost cu 60% mai mica decât expune-rea masurata la bordul unor precedente sonde interplanetare fara echipaj, evidentiind avantaje-le aduse de un vehicul spatial ce a fost proiectat pentru a oferi protectie împotriva radiatiei.
„Aceste raze cosmice interplanetare sunt interesante, deoarece ele formeaza majoritatea expunerii la care sunt supuse zborurile spatiale pe termen lung, asadar aceasta masurare este importanta pentru sederile lungi pe Luna si viitoarele calatorii spre Marte”, a declarat Stuart George. Orientarea capsulei Orion în timpul zborului a influentat expunerea la radiatie, care a scazut cu 50% atunci când capsula a efectuat o întoarcere la 90 de grade în timp ce zbura pe lânga Centura Van Allen interioara.
„S-a întâmplat astfel deoarece Centura de radiatii Van Allen este destul de directionala, iar manevra de întoarcere a adus un scut mai mare în calea radiatiei”, a precizat Stuart George.
Câmpul magnetic al Pamântului asigura o anvelopa protectoare în jurul planetei noastre împotriva radiatiei spatiale. Statia Spatiala Internationala orbiteaza Terra în interiorul câmpului magnetic. În timpul misiunii Artemis 1, capsula Orion a calatorit în spatiu mai departe decât a facut-o oricare alt vehicul spatial fabricat pentru a gazdui oameni la bord, aventurându-se cu mult dincolo de câmpul magnetic al Terrei.
NICUSOR DINCA
Comentarii