• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Roboti „în carne si oase”

Roboti „în carne si oase”

22 aprilie 2024
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

O echipa de ingineri de la reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a dezvoltat un dispozitiv asemanator unui arc care ar putea fi folosit ca schelet artificial pentru aproape orice robot cu muschi.

Noul resort este conceput pentru a exploata la maximum orice tesut muscular atasat, iar dispozitivul maximizeaza cantitatea de miscare pe care un muschi o poate produce în mod natural.

Tesut muscular cultivat în laborator

Cercetatorii au descoperit ca, atunci când au montat un inel de tesut muscular pe dispozitiv, la fel ca o banda de cauciuc întinsa în jurul a doi stâlpi, muschiul a tras de arc, în mod fiabil si repetat, si l-a întins de cinci ori mai mult, în comparatie cu alte modele de dispozitive anterioare.

Echipa a realizat ca acest nou design de constructie poate fi combinat cu alte tipuri de flexiune pentru a construi orice configuratie de schelete artificiale. Inginerii pot apoi sa echipeze scheletele cu tesuturi musculare pentru a le alimenta miscarile.

„Aceste elemente flexibile formeaza un fel de schelet pe care oamenii îl pot folosi acum pentru a da muschilor robotici mai multe grade de libertate de miscare într-un mod foarte previzibil”, spune Ritu Raman, specialista în domeniul designului si ingineriei la MIT.

„Le oferim roboticienilor un nou set de reguli pentru a realiza roboti puternici si precisi, alimentati de muschi, care fac lucruri interesante.” Atunci când este lasat pe un disc Petri în conditii favorabile, tesutul muscular se va contracta de unul singur, dar în directii care nu sunt în întregime previzibile sau de utilitate.

„Daca muschiul nu este atasat de nimic, se va misca foarte mult, dar cu o variabilitate uriasa, agitându-se, pur si simplu, în lichid”, spune Raman. Pentru a face ca un muschi sa functioneze ca un actuator mecanic – un element de actionare, de tip motor folosit în sistemele automate pentru executarea comenzilor – inginerii ataseaza de obicei o banda de tesut muscular între doi stâlpi mici si flexibili.

Pe masura ce banda musculara se contracta în mod natural, aceasta poate îndoi stâlpii si îi poate trage împreuna, producând o miscare care, în mod ideal, ar alimenta o parte a unui schelet robotic. Dar în aceste modele muschii au produs o miscare limitata, în principal din cauza faptului ca tesuturile sunt foarte variabile în privinta felului cum intra în contact cu stâlpii.

În functie de locul în care muschii sunt plasati pe stâlpi si de cât de mult din suprafata musculara atinge stâlpul, muschii pot reusi sa traga stâlpii împreuna, dar alteori pot oscila în moduri incontrolabile.

Grupul lui Raman a cautat sa proiecteze un schelet care sa concentreze si sa maximizeze contractiile unui muschi, indiferent de locul exact si de modul în care acesta este plasat pe schelet, pentru a genera cea mai mare parte a miscarii într-un mod previzibil si fiabil.

„Avem nevoie de un dispozitiv care sa fie foarte moale si flexibil într-o directie si foarte rigid în toate celelalte directii, astfel încât, atunci când un muschi se contracta, toata aceasta forta sa fie convertita eficient în miscare într-o singura directie”, spune Raman. A gasit multe astfel de dispozitive în laboratorul profesorului Martin Culpepper. Grupul lui Culpepper de la MIT este specializat în proiectarea si fabricarea de elemente de masini, cum ar fi actuatori miniaturali, rulmenti si alte mecanisme, care pot fi încorporate în masini si sisteme pentru a permite miscari, masuratori si control ultraprecise, pentru o mare varietate de aplicatii.

Chirurgia – unul dintre primele domenii de aplicare

Raman si Culpepper au fa-cut echipa pentru a proiecta un element flexibil special adaptat, cu o configuratie si o rigiditate care sa permita tesutului muscular sa se contracte în mod natural si sa întinda la maximum resortul. Echipa a proiectat configuratia si dimensiunile dispozitivului pe baza numeroaselor calcule efectuate pentru a corela fortele naturale ale unui muschi cu rigiditatea si gradul de miscare al elementului flexibil.

Dispozitivul seamana cu un acordeon miniatural, ale carui colturi sunt fixate de o baza prin intermediul unui stâlp mic, care este asezat lânga un stâlp alaturat, montat direct pe baza. Raman a înfasurat apoi o banda de muschi în jurul celor doi stâlpi de colt (echipa a modelat benzile din fibre musculare vii pe care le-a cultivat din celule de soarece) si a masurat cât de mult se apropiau stâlpii pe masura ce banda musculara se contracta.

„Elementele flexibile constituie un schelet pe care l-am proiectat pentru a fi foarte moale într-o directie si foarte rigid în toate celelalte directii, asemenea felului cum functioneaza muschii umani”, spune Raman. „Când muschiul se contracta, toata forta este convertita în miscare în acea directie. Amplificarea fortei este uriasa.”

Echipa a descoperit ca ar putea folosi dispozitivul pentru a masura cu precizie performanta si rezistenta musculara. Atunci când au variat frecventa contractiilor musculare, savantii au observat ca muschii „obosesc” la frecvente mai mari si nu mai genereaza la fel de multa forta de tractiune – ceva similar se întâmpla si cu muschii umani. Cercetatorii adapteaza si combina acum elementele flexibile pentru a construi roboti precisi, articulati si fiabili, alimentati de muschii naturali.

„Un exemplu de robot pe care încercam sa îl construim în viitor este un robot chirurgical care poate efectua proceduri minim invazive în interiorul corpului uman”, spune Raman. „Din punct de vedere tehnic, muschii pot alimenta roboti de orice dimensiune, dar suntem deosebit de entuziasmati de realizarea de roboti mici, deoarece aici exceleaza actuatorii biologici în ceea ce priveste rezistenta, eficienta si adaptabilitatea.”

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

„Ocean” de vapori de apa în jurul unei stele

Urmatorul Articol

Din lumea OZN-urilor

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Din lumea OZN-urilor

Medina din Fez

Tambora – vulcanul care a provocat o pandemie

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.