Radiotelescopul astronomic ALMA a furnizat primele imagini detaliate ce prezinta molecule de apa în discul de acretie al foarte tinerei stele HL Tauri, o regiune cosmica în care se pot naste planete, potrivit unui studiu publicat la sfârsitul lunii februarie.
„Nu mi-am imaginat niciodata ca vom putea sa obtinem o imagine a unui ocean de vapori de apa chiar într-o regiune în care este posibil sa se formeze o planeta”, a declarat Stefano Facchini, astronom la Universitatea din Milano si principalul autor al studiului publicat în revista „Nature Astronomy”.
Situata în constelatia Taurului si foarte apropiata de Terra, la „doar” 450 de ani-lumina, steaua HL Tauri, de doua ori mai mare decât Soarele, se afla de multa vreme în atentia telescoapelor terestre si spatiale, informeaza AFP/Agerpres.
Prin proximitatea si tineretea ei – cel mult un milion de ani, HL Tauri ofera o imagine uluitoare a discului sau protoplanetar, acea masa de gaz si praf ce înconjoara o stea si care permite formarea planetelor.
Potrivit modelelor teoretice, acest proces de formare ar fi deosebit de fertil într-o zona foarte bine definita a discului: linia de gheata. Acolo unde apa, care exista sub forma de vapori în proximitatea stelei, trece în stare solida pe masura ce se raceste. Granulele de praf s-ar coagula între ele cu atât mai usor datorita ghetii care le acopera.
Începând din 2014, telescopul ALMA a realizat imagini fara egal ale discului protoplanetar, aratând o alternanta de inele luminoase si dungi întunecate. Acestea din urma ar trada prezenta unor „embrioni” de planete care se formeaza prin acumularea de praf.
Linia de gheata
Si alte instrumente au detectat apa în jurul stelei HL Tauri, reamintesc autorii studiului, dar cu o rezolutie prea slaba pentru a determina cu precizie linia de gheata. Datorita amplasarii sale la mare altitudine, la peste 5.000 de metri, în desertul chilian Atacama, acest radiotelescop al Observatorului European Austral (ESO) este primul care a identificat aceasta limita.
„Pâna acum, ALMA este singurul instrument capabil sa detecteze în spatiu prezenta apei într-un disc rece de formare a planetelor”, a declarat profesorul Wouter Vlemmings de la Universitatea Chalmers din Suedia, coautor al studiului si citat alaturi de profesorul Stefano Facchini.
Radiotelescopul ALMA a detectat echivalentul a cel putin de trei ori cantitatea de apa continuta în toate oceanele Pamântului. Toate moleculele de apa se afla într-o zona destul de apropiata de stea, cu o raza echivalenta cu de 17 ori distanta care separa Pamântul de Soare.
Un amanunt care este poate înca si mai important: imaginile ALMA „dezvaluie o cantitate importanta de vapori de apa la diferite distante de stea, inclusiv într-un spatiu în care s-ar putea forma o planeta chiar acum”, potrivit profesorului Stefano Facchini.
Se pare ca nu lipseste materia prima pentru formarea unei astfel de planete, calculele unui alt observator astronomic estimând ca masa de praf disponibila în acea zona echivaleaza cu de 13 ori masa Pamântului.
Studiul ar arata astfel „modul în care prezenta apei poate influenta dezvoltarea unui sistem planetar, asa cum a fost cazul în urma cu 4,5 miliarde de ani în sistemul nostru solar”, a adaugat Stefano Facchini.
Cu toate acestea, întelegerea de catre oamenii de stiinta a mecanismului prin care se formeaza planetele într-un sistem solar ramâne incompleta.
NICUSOR DINCA
Comentarii