• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 10 predictii de dragul sanatatii Planetei!

10 predictii de dragul sanatatii Planetei!

21 iunie 2012
in Stiinta
A A

Partea amuzanta cu predictiile savantilor este ca niciodata trecand proba timpului, nu au ramas in picioare. Ne amintim predictia savantului, care avea scuza ca era si scriitor, Arthur C. Clarke facuta prin 1975, cum ca in anul 2000, toti oamenii vor circula cu farfurii zburatoare in loc de masini sau, si mai hilara predictie a "liftului spatial". Din cand in cand, cercetatorii fac predictii despre sanatatea Pamantului cu aerul serios al unor somitati incercand sa vanda iluzii, asa cum altadata se vindeau indulgentele. Iata cateva, culese in ultimii ani de prin reviste, unele mai gogonate decat altele.

1) Agricultura in zgarie-nori. Odata cu cresterea populatiei in decurs de 40 de ani pana la 9,2 miliarde de persoane, apare necesitatea de a dubla productia de alimente. Pe 37 la suta din suprafata Terrei se face deja agricultura, iar in aceasta situatie solutia ar putea fi un zgarie-nori ecologic pentru culturi de sera, care sa functioneze 365 de zile pe an. Pare hilar, dar prototipul unui asemenea proiect, inchipuit de un profesor de la Universitatea Columbia, poate fi deja vazut la Muzeul Stiintei si Industriei din Chicago. Din pacate, doar proiectul.

2) Vaci cu gust de usturoi. In fiecare an, vacile si alte animale domestice elimina in atmosfera 80 de milioane de tone de metan. Solutia prezentata de cercetatori britanici este usturoiul, care atunci cand este adaugat in hrana pentru animale actioneaza asupra bacteriilor ce produc metanul si imbunatateste digestia. Totusi, carnea animalelor hranite cu usturoi ar putea avea un gust ce nu va fi pe placul consumatorilor.

3) Perii, dar nu pentru haine. Profesorul fizician Klaus Lackner a proiectat o perie-gigant, cu o inaltime de circa 100 de metri, care sa absoarba o cantitate de dioxid de carbon echivalenta cu cea emisa de 15.000 de automobile. Nu a precizat si unde vor fi amplasate aceste milioane de perii o data ce ideea ar prinde viata.

4) Uragane care sa se vada mai bine. In opinia cercetatorului Daniel Rosenfeld, improscarea de praf in "inima" unui uragan poate ameliora imaginea sa receptionata prin satelit si tine sub control deplasarea si puterea acestuia. Ideea a ramas in suspensie…

5) Nave nascatoare de nori. Flote de nave ghidate de la distanta ar putea respinge razele solare, prin crearea de nori din apa oceanului. Potrivit fizicianului american John Latham si a colegului sau scotian Stephen Salter, mii de asemenea nave ar putea impiedica majorarea temperaturii, fenomen ce sta la baza cresterii de doua ori a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera.

6) Copaci mai tari decat lignitul. Cercetatori americani au publicat un studiu al carui scop consta in modificarea genetica a copacilor: acestia ar urma sa creasca mai repede si sa scada cantitatea de lignit. Astfel, copacii vor absorbi mai mult dioxid de carbon prin radacini, iar partea ramasa a copacilor ar putea fi folosita in calitate de combustibil biologic. Totusi, riscul consta in perturbarea la nivel mondial a echilibrului ecosistemului.

7) Sa dam lumii tot mai mult plancton! Prin adaugarea in apa marii a unor asemenea elemente precum ureea si fierul, se poate majora fertilitatea oceanelor si capacitatea lor de a produce plancton, care sa inghita cat mai mult dioxid de carbon. Fierul, ca fierul, de unde atata uree?

8) Sa scada temperatura, dar nu in case. Potrivit chimistului Paul Crutzen, laureat al Premiului Nobel, imprastierea de ser in atmosfera, cu ajutorul rachetelor, avioanelor si chiar a vulcanilor artificiali, in scopul blocarii razelor solare, dupa cum s-a intamplat in 1991 in timpul eruptiei vulcanului Pinatubo din Filipine, ar putea face ca in viitorii ani temperatura Terrei sa scada la nivelul anilor 1990. Totul este sa nu scada prea mult si sa distruga conceptul de incalzire globala!

9) Scut cosmic pentru mai mult de 300 de spartani. Un scut solar de 1,5 milioane de metri patrati, creat din 16.000 de miliarde de oglinzi si lansat pe orbita cu ajutorul unei gigantice "pusti de carbon" in valoare de 5.000 de miliarde de dolari, ar putea, potrivit astronomului american Roger Angel, racori planeta.

10) Cand nu esti sigur, da procente. Pe la inceputul anilor 1990, Ben Browning declara ca predictia cutremurelor va fi posibila in viitor si asta pentru ca, declara el, descoperise o metoda stiintifica proprie. Cu aceasta metoda el declarase ca exista 50 la suta sanse ca un cutremur important sa se petreaca intr-o anumita zi intr-o zona de-a lungul statelor americane Missouri si sudul Illinoisului, zona numita Falia New Madrid. Browning era o figura eminenta in domeniul informaticii, dar la capitolul geologie, era doar un autodidact. Faptul ca omul spusese ca exista 50 la suta sanse ca seismul sa se produca, si nimic nu s-a intamplat in ziua cu pricina poate fi argumentat si invers: omul a avut perfecta dreptate!

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Tarul, imparatul si frigul rusesc

Urmatorul Articol

Tema: „NISIPUL”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: "NISIPUL"

28 iunie 1519 - Carol al V-lea devine imparatul Sfantului Imperiu Roman

Horoscopul saptamanii: 2-8 iulie 2012

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.