• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 14 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 14 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 110 colonisti pentru Marte

110 colonisti pentru Marte

4 august 2020
in Stiinta
A A

Sa colonizezi o planeta extraterestra sau mai aproape de noi, Marte, este un vis imaginat de literatura SF. Sa realizezi o asemenea aventura este posibil deocamdata doar in calculele matematice. Si cu toate acestea, unii se gandesc serios la viitoarele colonii umane.

 Cunoscut pentru reusitele sale spatiale din ultimii ani, multimiliardarul sud-african Elon Musk lucreaza la realizarea celui mai indraznet vis al sau: colonizarea planetei Marte. Problema este: de cati colonisti ar fi nevoie pentru o colonie eficienta pe Marte?

 Aici, parerile sunt impartite.

 „Daca umanitatea doreste vreodata sa colonizeze o planeta dincolo de sistemul solar, va avea nevoie de o nava spatiala cu adevarat mare. Populatia fondatoare a unei colonii interstelare ar trebui sa fie formata din 20.000 pana la 40.000 de persoane”, este de parere Cameron Smith, un antropolog la Universitatea de Stat Portland din Ore-gon. „Un grup atat de mare ar avea o mare cantitate de diversitate genetica si demografica, oferind asezarii cele mai bune sanse de supravietuire in timpul calatoriei spatiale lungi si nu numai”, a explicat el.

 Altii, mai realisti, vorbesc despre 110 oameni pentru Marte. Aceasta este cifra exacta avansata recent de Jean-Marc Salotti, profesor la Institutul politehnic din Bordeaux, care a calculat echilibrul perfect intre mijloacele de supravietuire si capacitatea de productie a colonistilor.

 Salotti si-a publicat recent studiul, intitulat Numarul minim de colonisti pentru supravietuirea pe o alta planeta, in revista Scientific Reports.

 Ne-am luat cu pandemia Covid19, dar sa nu uitam ca anul 2020 este, sau era, dominat in special de promisiunea misiunii NASA pe Marte. Si pe langa Statele Unite, China, Europa si Rusia au si ele sagetile indreptate spre Planeta Rosie, pentru ca, pana la urma, aceasta este prima planeta care ar putea fi colonizata.

 Dar nu poti coloniza planeta Marte cu doar cativa oameni, pe cont propriu, adica sa ai la bord tot ceea ce ar fi nevoie pentru supravietuire. Dupa ce au cala-torit aproximativ 500 de zile si dupa ce au aterizat pe planeta rosie, exploratorii ar fi extrem de flamanzi si insetati, deoarece  alimentele de la bordul navei spatiale s-ar fi diminuat dramatic, motiv pentru care ar trebui sa-si asigure rapid propriile rezerve de apa, alimente si energie.

 De aceea numarul ideal de colonisti capabili sa reuseasca acest lucru ar fi  de 110, acestia s-ar putea specializa in mentinerea facilitatilor vitale de oxigen si alimente. „Pentru ca exista mai multi oameni, este posibil ca acestia sa se specializeze eficient”, spune Jean-Marc Salotti.

 Dar de ce 110 oameni? „Cifra se bazeaza pe o ecuatie (matematica) intre timpul de lucru necesar pentru a satisface toate nevoile de supravietuire si capacitatea de lucru a indivizilor”, dupa cum specifica omul de stiinta.

 Dar cum se vor organiza oamenii? Ce echipamente vor aduce? Cum vor extrage resursele la fata locului? Ce fel de abilitati sunt necesare?

 Raspunsuri greu de gasit, dar studiul lui Salotti ofera raspuns la o singura intrebare: de cati oameni va fi nevoie pentru supravietuire pe o colonie pe Marte?

 SpaceX spune ca nava lor spatiala interplanetara construita de ea ar putea transporta 100 de persoane pe Marte. Elon Musk a vorbit despre construirea unei flote, astfel incat sa existe un flux constant de resurse catre Marte. Dar este realist acest lucru?

 Dupa parerea lui Salotti, „aceasta este o estimare optimista a capacitatii de transport, fezabilitatea reutilizarii ramane incerta si calificarea vehiculului pentru aterizarea pe Marte si decolarea de pe Marte ar putea fi foarte dificila si ar dura cateva decenii”.

 De aceea, multi cercetatori s-au gandit la utilizarea resurselor in situ, locale. Gazele ar putea fi extrase din atmosfera iar mineralele, din solul martian. Extragerea resurselor ar putea furniza colonistilor compusi organici, fier si chiar sticla. Dar chiar daca aceste idei sunt fezabile, realizarea lor este extrem de complexa.

 Considerand totusi ca starea initiala a coloniei este viabila, Salotti aduce in discutie doua variabile care ar avea un efect imens asupra supravietuirii:

 Una ar fi „disponibilitatea resurselor locale”, adica apa, oxigen si elemente chimice, care ar trebui sa fie usor de exploatat.

 A doua ar fi „capacitatea de productie”, lucrurile care trebuie produse, cum ar fi uneltele si, daca ele pot fi produse in cantitate suficienta si intr-un inter-val de timp adecvat.

 Pentru ca niste oameni sa poata supravietui intr-o colonie martiana, un element vital de luat in calcul este „factorul de partajare”, cel care permite „o anumita reducere a cerintelor de timp pentru fiecare persoana, daca, de exemplu, activitatea se refera la constructia unui obiect care poate fi impartit de mai multe persoane”, in viziunea lui Salotti.

 Mai exact, sa luam un individ izolat, intr-o colonie pe Marte. El ar trebui sa indeplineasca singur toate sarcinile necesare supravietuirii: ar trebui sa construiasca si/sau sa mentina propriile sisteme pentru a achizitiona apa potabila, oxigen si pentru a genera energie. Nu va avea suficient timp in fiecare zi. Povara pentru o singura persoana ar fi enorma.

 Dar intr-o colonie mai mare, activitatea pentru lucruri precum obtinerea de apa potabila, oxigen si pentru generarea de energie este realizata de mai multi oameni. Aceasta necesita mai multa munca, dar imparte si povara zilnica. Efortul necesar pentru construirea si intretinerea tuturor acestor sisteme este acum impartit intre mai multe persoane. Acesta este, in esenta, „factorul de partajare”, de impartire a sarcinilor, al lui Salotti.

 Pe masura ce numarul de persoane intr-o colonie martiana creste, exista loc pentru mai multe specializari. In cazul unei colonii de doar 10 persoane,  cati dintre ei ar trebui sa poata repara si intretine sistemul de apa potabila? Sau sistemul de oxigen? Aceste sisteme nu pot fi lasate sa nu functioneze, altminteri supravietuirea ar fi pusa in discutie. Astfel incat ar exista o presiune pentru ca un procent mare dintre aceste persoane sa poata opera si intelege aceste sisteme.

 Salotti scrie: „Dar, daca exista o suta de persoane,  cate persoane ar trebui sa inteleaga aceste sisteme? Nu toata lumea. Deci, asta le permite altora sa se specializeze in alte domenii. „Un numar mai mare al persoanelor face posibila eficienta prin specializare si implementarea altor industrii care sa permita utilizarea unor unelte”, sustine Salotti.

 Asadar, luand in calcul toate variabilele, o parte amintite mai sus, Salotti ajunge la numarul de 110 pentru Marte. Cifra se bazeaza „pe relatia dintre timpul de lucru necesar pentru a satisface toate nevoile de supravietuire si capacitatea de lucru a indivizilor”. „Aceasta este, evident, o estimare bruta, cu numeroase presupuneri si incertitudini”, „dar asta nu-i diminueaza utilitatea”, scrie profesorul Jean-Marc Salotti in concluzia studiului sau.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

De ce a vrut Lincoln sa aboleasca sclavia?

Urmatorul Articol

Tema: “NASUL SI MIROSURILE”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Tema: “NASUL SI MIROSURILE”

6 august 1890 - Prima executie pe scaunul electric

Horoscopul saptamanii: 10-16 august 2020

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.