Departe de a fi doar o gogorita, facuta sa sperie lumea, asa cum sustin unii „cercetatori”, probabil bine stipendiati de marile concerne industriale poluante, incalzirea globala este o realitate incontestabila. O realitate de care ne dam seama zi dupa zi, pe masura ce succesiunea normala a anotimpurilor dispare, iar ghetarii de la Poli se topesc efectiv vazand cu ochii. Si vestea cea proasta e ca, daca nu se vor lua masuri urgente, lucrurile vor merge din rau in mai rau, anul 2010 fiind, dupa calculele specialistilor, cel mai fierbinte din istoria cunoscuta…
Deja in primele luni ale sale, temperatura medie, la nivel global, a fost de 13,3 grade Celsius, cu 0,69 grade mai mult decat media secolului trecut. In aceeasi ordine de idei, Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din SUA (NOAA) a anuntat ca luna aprilie a fost cea mai calda de pana acum, cu o medie de 14,5 grade Celsius la nivel global, cu 0,76 grade Celsius mai mult decat media secolului XX, in vreme ce temperatura globala, la suprafata oceanelor, a depasit cu 0,57 grade media de 16 grade a secolului precedent.
Temperaturile globale cresc neincetat
Potrivit aceluiasi raport, cele mai ridicate temperaturi s-au inregistrat in regiunile ecuatoriale ale marilor oceane, cu precadere in Atlantic. O clima mult mai calda decat in mod obisnuit s-a inregistrat in Canada, Alaska, estul Statelor Unite, Australia, sudul Asiei, nordul Africii si nordul Rusiei. Oscilatia El Nino, un model climatic care are loc de-a lungul zonei tropicale a Oceanului Pacific, in medie o data la cinci ani, a slabit in intensitate in aprilie.
Acest model este cunoscut pentru asocierea lui cu aparitia de inundatii, secete si alte dereglari climatice petrecute in multe regiuni ale lumii. Se pare ca aceasta diminuare ar fi contribuit semnificativ la valul de caldura remarcat in centura tropicala si la incalzirea generala a temperaturii oceanului, in luna aprilie. Potrivit Centrului de Predictii Climatice din cadrul NOAA. Agentia a mai avertizat ca nivelul gheturilor din marile arctice a fost sub cel normal pentru al unsprezecelea an consecutiv, fiind cu 2,1% mai scazut decat cel inregistrat in 2000. In plus, observatiile realizate din satelit au dovedit ca acoperirea planetei cu zapada, la mijlocul lunii aprilie, a fost una dintre cele mai scazute, din 1967 incoace.
Aceste date ingrijoratoare vin sa completeze avertismentele anterioare ale NASA, care la finele anului trecut releva ca primul deceniu al sec. XXI ar fi fost cel mai cald din istoria cunoscuta si ca in particular anul 2009 a fost cel mai fierbinte, din 1880, de cand se fac observatii meteorologice la nivel global si pana azi. Potrivit lui James E. Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA, „atunci cand am realizat o medie a temperaturilor din ultimii zece ani am ajuns la concluzia ca incalzirea globala continua, intr-un ritm accelerat”. Hansen s-a confruntat insa cu numeroase critici, venite din partea scepticilor, care i-au acuzat pe specialisti ca prezinta adevaruri trunchiate in privinta temperaturii planetei ori ca „manipuleaza datele”.
Climatologii si liderii politici au facut insa front comun in fata unor astfel de critici, afirmand ca exista un larg consens in ceea ce priveste faptul ca planeta se incalzeste, intr-adevar, neincetat, an de an, temperatura medie, din 1880 si pana in 1990, deci in mai bine de un secol, crescand cu 0,8 grade Celsius, iar din 1990 incoace cu aproape jumatate de grad, in doar doua decenii!
GABRIEL TUDOR
Comentarii