• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » China – ofensiva stiintifica

China – ofensiva stiintifica

26 mai 2010
in Stiinta
A A

Rezistand crizei care a lovit ca un fulger economiile occidentale, China si-a etalat dupa 1 mai a.c. rezultatele exceptionale din domeniul stiintific, deschizand portile Expozitiei Universale din Shanghai cu tema „Un oras mai bun, o viata mai buna”. O tara care nu mai are de multa vreme ambitia de a fi doar atelierul lumii a devenit una dintre cele mai mari puteri economice si tehnologice din lume, care-i face sa tremure pe americani si europeni. Trebuie sa evidentiem faptul ca si Romania este prezenta in cadrul expozitiei cu un pavilion in forma de mar, in care sunt evidentiate mostenirea istorica si culturala a tarii si proiectele de ameliorare ecologica a mediului urban.

Este primul exportator de automobile, acoperind 45% din piata mondiala. In domeniul cercetarii si al dezvoltarii energiei eoliene ocupa acum locul II dupa SUA. Cea de-a treia mare economie din lume nu se opreste aici. Si asta datorita planului de relansare economica de 400 miliarde de euro (1% din aceasta mana financiara e destinata cercetarii si dezvoltarii o suma mica dar pe care chinezii stiu s-o valorifice), la care se adauga productia de articole, documentatie, in domeniul ingineriei, informaticii si stiintelor Terrei, ce reprezinta 10% din productia mondiala. Dinamica in toate aceste sectoare e imediat sub nivelul SUA, cel mai mare investitor in materie.

Investitie masiva in chimie

 In 2009 a devenit prima tara din lume cu cel mai mare numar de brevete (inclusiv ale unor societati straine implantate in China) depuse in chimie, cu un record de 67.000 (doar in 2009). Brevete legate de bogata farmacopee si de sectoare vizand materialele plastice poliuretanice, aliaje metalice, ceramice etc.

Statie spatiala proprie

 In 2015 va dispune de aceasta infrastructura care-i va permite sa-si asigure o prezenta orbitala de lunga durata. Anul viitor va fi lansat modulul spatial Tiangong-1, o piesa importanta a viitoarei statii spatiale chineze. Acest modul de 8,5 tone va oferi un spatiu de viata pentru viitorii ocupanti si un laborator in care se vor derula experiente in conditii de microgravitatie. In 2011 va fi lansata si misiunea lunara Shenzhu 8 cu o sonda spatiala automatica, ce va experimenta tehnici de aselenizare, iar in 2012 va fi randul taikonautilor sa testeze aceste manevre in cursul misiunilor Shenzhu 9 si 10.

Acestia au fost deja selectionati: 5 barbati si doua femei – o premiera. Va fi dezvoltat si un program de explorare lunara care a debutat in 2007 prin trimiterea in spatiu a unei sonde care sa cartografieze anumite zone ale Lunii. In octombrie va fi lansat Chang’e2 ce va fi plasat pe o orbita aflata la 100 kilometri de Luna pentru a pregati aselenizarea sondei Chang’e3 in 2013, o misiune in care va evolua un robot pentru explorarea suprafetei lunare si a subsolului de mica adancime. Programele lor, care nu vor fi foarte costisitoare, sunt inspirate din tehnologiile sovietice ale anilor ’60.

Orezul OMG va invada Occidentul

Doua varietati de orez cu certificate de biosecuritate vor fi comercializate peste 3 ani. Orezul este rezistent la atacul insectelor vatamatoare si la diverse boli. Noile specii vor permite diminuarea cu 80% a folosirii insecticidelor si marirea productivitatii cu 8%. O premiera mondiala. Preocuparea agronomilor pentru cresterea productivitatii agricole e indreptata in primul rand spre aceasta cereala a carei productie va creste pana in 2030 cu 20%. In prezent, China este nr.1 mondial la productia de orez, detinand 26% din recoltele planetei, adica 190 milioane de tone pe an.

Banci de celule suse

La 150 km sud-est de Beijing, in orasul Tianjin se afla un laborator afiliat unui spital, in care sunt conservate 170.000 de esantioane de cordon ombilical, de placenta si de sange din cordon ombilical. Este vorba despre una dintre cele mai mari banci de celule suse din lume. Cercetatorii sunt in special interesati de cele continute in sangele cordonului ombilical si de cele din tesuturile cordonului, acestea din urma prezentand aceleasi calitati ca celulele maduvei osoase, fiind bine tolerate din punct de vedere imunologic.

Utilizarea lor a dus la rezultate remarcabile. S-a pus la punct, de pilda, o noua terapie pe baza celulelor suse pentru a trata arteriopatia membrelor inferioare (regenerarea vaselor de sange) cu rezultate exceptionale. Un alt succes il reprezinta utilizarea celulelor suse din sange de cordon ombilical in grefele de maduva osoasa pentru a produce noi celule sangvine. Dincolo de aplicatii, celulele suse sunt destinate comercializarii.

Revolutia verde sau expansiunea fotovoltaica

China s-a angajat in forta in concurenta tehnologiilor verzi, investind (mai mult decat o face pentru armata) sute de miliarde de dolari in fiecare an. Ambitia sa e aceea de a produce 15% din consumul energetic, mizand pe energii alternative, pana in 2020. Vor fi construite 16 noi centre de cercetare si dezvoltare consacrate noilor energii si 3 centrale termice solare de 26 GW (cele mai mari din lume) in urmatorii 10 ani. 30% din panourile fotovoltaice din lume sunt fabricate in China iar peste 3 ani procentul va ajunge la 70%. Si productia de energie eoliana se afla in plina expansiune.

China beneficiaza pana in prezent de 75% din incalzitoarele de apa solare din lume cu o putere de 174 GW. In paralel, s-a angajat in construirea de 30 noi reactoare nucleare finalizabile pana in 2020. In acest moment, este furnizorul exclusiv al turbinelor eoliene pentru cel mai mare sit eolian din SUA. Vor mai circula in viitor, pe teritoriul acestei tari, masini propulsate de carburanti poluanti? Intr-o masura din ce in ce mai mica. Cert este faptul ca pana in 2020, vor fi construite 250.000 de masini electrice. O evolutie spectaculoasa!

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Viciu si desfrau in cetatea papilor

Urmatorul Articol

2010 – cel mai cald an din istorie

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

2010 – cel mai cald an din istorie

Pasari

3 iunie 1937 - Casatoria fostului rege englez Eduard VIII

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.