Recentul cutremur din Chile, cu o magnitudine nemaiintalnita in ultimele decenii – 8,8 grade pe scara Richter – a declansat panica si ingrijorare in intreaga lume, inclusiv printre romani, care traiesc sub spectrul spaimei de „focarul vrancean”. Teama ca dezastrul s-ar putea repeta, in alte regiuni ale globului, si ca monstrii nevazuti din adancuri se vor zgudui din nou, cine stie unde, i-a cuprins pe toti. Dar pericolul, avertizeaza specialistii, vine nu dinspre seisme, ci dinspre vulcani – recentul cutremur din America de Sud va declansa, cred ei, un sir de eruptii vulcanice catastrofale.
In jurnalele sale din timpul calatoriei pe vasul HMS Beagle, Charles Darwin remarca legatura dintre un puternic cutremur, declansat in largul coastelor chiliene, in februarie 1835, si o recrudescenta a activitatii vulcanice din regiune. Vulcanologul David Pyle, de la Universitatea Oxford, a evidentiat si el aceasta relatie, descoperind ca un seism cu magnitudinea de 8,3 grade, in 1906, si cel mai mare cutremur cunoscut, cel din 1960, care a avut 9,5 grade pe scara Richter, au declansat, la cateva luni dupa, eruptii vulcanice puternice, in Anzi.
Cutremurul din Anzi ar putea deschide „cutia Pandorei”
Recentul cutremur chilian a avut loc pe aceeasi linie de falie care a cauzat seismul observat de Darwin, in urma cu aproape doua secole. „Vom folosi datele transmise de sateliti asupra variatilor de temperatura din interiorul vulcanilor si a eventualelor deformari la nivelul acestora. Vom supraveghea atent intregul arc vulcanic din Anzi, de la Llaima, in sud, la Tupungatito, in nord”, declara Pyle. Impreuna cu colegii sai de la Universitatea Oxford, Pyle a studiat masivul vulcan Chaiten, inainte ca acesta sa erupa cu violenta pe 2 mai 2008 – a fost cea mai mare eruptie vulcanica din ultimele doua decenii.
Studiul a demonstrat ca impactul eruptiilor dar si al seismelor precedente din regiune fusese subestimat. Timp de sase zile, vulcanul a aruncat in atmosfera cantitati uriase de cenusa, inainte ca activitatea lui sa se diminueze. „Zona din jurul unui vulcan, imediat dupa eruptie, este ca scena unei crime, de unde probele pot fi distruse de intemperii. Cenusa depozitata pe sol va fi rapid curatata de ploi si vanturi iar la cea cazuta in Pacific este dificil de ajuns, pentru prelevarea de mostre de sedimente de pe fundul oceanului.
Acest lucru face aproape imposibila sarcina vulcanologilor de a reconstrui cu acuratete o eruptie trecuta, pe baza indiciilor existente si de a spune cat de multa cenusa s-a depozitat in timpul unei eruptii.” In 2008 insa, gratie tehnologiei moderne si a imaginilor transmise de sateliti, specialistii britanici au reusit sa alcatuiasca o harta cu cenusa depusa asupra Argentinei, de eruptia vulcanului Chaiten, evidentiind faptul ca o suprafata enorma – peste 100.000 de km patrati a fost afectata. Atunci, mii de oameni au fost evacuati si eruptia a avut consecinte serioase asupra agriculturii. Cum vulcanul nu fusese monitorizat anterior, localnicii au fost luati prin surprindere cand el „s-a trezit”.
Cercetatorii se tem ca recentul seism din Chile a deschis o cutie a Pandorei ce ascunde numeroase pericole, putand declansa o veritabila „apocalipsa vulcanica”, si, astfel, o agravare a situatiei climatice pe Terra. Nu trebuie uitat ca eruptia vulcanului Krakatoa, din 1883, a ridicat in aer o cantitate de cenusa care a acoperit Soarele timp de mai multe zile si a inconjurat globul pamantesc cu o perdea intunecata. Daca vulcanii din Anzi, „zgandariti” de uriasul cutremur din 27 februarie, se vor activa brusc, situatia s-ar putea repeta, se tem vulcanologii, la o scara mult mai mare, avand de asemenea repercusiuni asupra intregii planete. Iar in contextul apropierii „fatidicului” an 2012, o asemenea perspectiva ii ingrozeste deja pe cei ce cred ca mayasii au avut dreptate sustinand ca sfarsitul lumii va fi anuntat de „focurile venite din cer” – o exprimare metaforica pentru bulgarii de lava?
GABRIEL TUDOR
Comentarii