Soarele emite unde. Instalatiile electrice din apartament emit unde. Telefonul mobil… Cu toate, fac parte din marea familie a spectrului electromagnetic la care suntem zilnic expusi. Ati aprins becul din bucatarie? Ati pus in functiune uscatorul de par? Ati dat drumul la DVD player? La calculator? Cu fiecare gest, va lasati prada undelor electromagnetice. Aparate care produc lumina, caldura, energie sub diverse forme. O unda electromagnetica reprezinta cealalta fateta a uneia dintre cele mai fascinante particule ale fizicii: fotonul.
O particula de energie pura, hiperspecializata, fara masa, care nu stie sa faca decat un singur lucru: sa se deplaseze in linie dreapta cu 300.000 km/s. In momentul in care, de pilda, aprindem o veioza, o suta de milioane de miliarde de fotoni tasnesc din bec in fiecare secunda! , In functie de felul in care il privim, fotonul se comporta fie ca o bila, fie ca o unda (asemenea unei tevi: privita din fata, pare rotunda, privita din profil, pare dreptunghiulara). Fotonii au diferite denumiri, in functie de cantitatea de energie pe care o poarta.
Cei mai incarcati sunt „gamma” si „X” pe care fizicienii ii considera particule. Fotonii cu energie slaba intra in categoria „radio”. In cazul lor, lungimea de unda poate atinge cativa kilometri. Dar atentie, fotonii care transporta putina energie nu sunt neaparat inofensivi, mai ales atunci cand sunt numerosi, energia lor acumulandu-se periculos. In cuptoarele cu microunde, unde sunt utilizati fotonii cu energie redusa, puterea lor devine importanta datorita numarului lor mare.
Cealalta fateta a fotonului e unda: o vibratie in spatiu, comparabila cu un val pe mare. Ceea ce il face sa vibreze sunt cele doua campuri, electric si magnetic, perpendiculare unul pe celalalt. Prin intermediul campului electric, undele interactioneaza cu materia. Acesta e cel care genereaza curent electric in antena unui radio sau care excita celulele vederii din globul ocular etc. Iata de ce, atunci cand se vorbeste despre unde, referirea esentiala vizeaza campul electric.
Cum actioneaza asupra corpului nostru?
Totul depinde de energia purtata de fotoni. Cei mai energetici, „gamma” si „X” si o mica parte a ultravioletelor sunt atat de plini de energie incat patrund in organism ca niste gloante, afectand (distrugand) celulele. Pe masura ce lungimea de unda se intinde, fotonii contin din ce in ce mai putina energie. Intram acum in domeniul radiatiilor non-ionizante care daca sunt in numar mare pot incalzi si chiar arde celulele.
Undele telefonice. Au o putere limitata asupra noastra avand in vedere faptul ca incalzirea tesuturilor e neglijabila. Cat priveste undele radio, cele mai slabe in energie, s-ar crede ca nu au putere sa patrunda in corpul nostru. Ei bine, ele actioneaza asupra noastra dar intr-un mod diferentiat.
Liniile de inalta tensiune. Genereaza unde periculoase. In apropierea lor nu se construiesc case (doar dincolo de 50 de metri).
Antelene-releu. Nu sunt foarte periculoase. Ele emit un fascicul usor inclinat spre sol. Doar daca ne apropiem de antena la mai putin de 3 metri, in fata emisiei de unde, vom fi expusi unui camp electric de peste 41 v/m (expunere maximala tolerata).
Pe sol, nu sunt urme importante de camp magnetic, intensitatea sa scazand proportional cu distanta. Locuitorii casei sunt mai expusi la undele aparatelor audio si video decat la cele emise de antena de pe casa.
Ne putem proteja?
Daca punem un cactus Cereus Peruvinus langa un aparat emitator de unde electromagnetice, suntem salvati! Un sfat care apare pe diverse site-uri Internet. Adevarul e ca nici o planta nu are putere de a le absorbi. Undele actioneaza asupra plantelor sau animalelor asa cum actioneaza asupra noastra. Singura protectie cunoscuta e cutia lui Faraday. Sau orice cutie metalica. Acestea impiedica undele sa intre pentru ca nu pot traversa un perete metalic. O solutie, fireste, inacceptabila pentru ca nu putem trai in cutii din metal.
DORIN MARAN
Comentarii