Octogenara Komyiama-san, din orasul japonez Osaka, îsi împarte existenta, de doi ani, cu..
Octogenara Komyiama-san, din orasul japonez Osaka, îsi împarte existenta, de doi ani, cu… ursuletul-robot Ko-chan, ea neavând copii iar sotul fiindu-i decedat. Ko-chan poate rosti câteva cuvinte, îsi tine la curent stapâna cu evenimentele petrecute în oras si, daca aceasta nu se simte bine, alerteaza serviciul special al municipalitatii, care a lansat împreuna cu fabricantul Matsushita programul-pilot destinat batrânilor singuri.
Robotii sunt ca florile – e de parere unul dintre marii designeri în domeniu, din arhipelag, creatorul unor manechine absolut seducatoare: „Ei se afla aici pentru a se adresa sufletului nostru, dar cu conditia sa le acordam atentie. Daca le vorbim, daca îi privim, si ei reactioneaza la fel. Daca nu, ramân niste marionete banale.” Astfel se face ca au venit pe lume asemenea masinarii care danseaza, merg, vorbesc, se-nvârtesc si fac piruete, unii chiar practica sumo – acea confruntare în forta a unor luptatori masivi, sport specific Japoniei.
Sindromul Frankenstein – creatura realizata de om, razvratita împotriva stapânului ei, explica imaginea negativa pe care robotii o au în Occident, sub ideea ca masina ameninta specia umana. Dimpotriva, niponii sunt animisti si pentru ei orice lucru are suflet, fie el piatra, floare sau robot, ceea ce explica relatia lor speciala cu toate acestea. De altfel, înca din epoca Edo – secolul al XVII-lea – în Japonia se aflau la mare cinste Karakuri, marionetele automate care serveau ceaiul sau trageau cu arcul. Automatele de ieri au devenit astazi roboti hi-tech.
Robofesta si Cupa Mondiala a roboticii (meciuri de fotbal, în cadrul carora se confrunta realizarile firmelor de profil din zona Osaka) sunt doar doua evenimente mai cunoscute ale acestui insolit univers. Divertismentul reprezinta însa fata vizibila a fenomenului. Dupa tragedia numita Hiroshima, un adevarat erou national a devenit robotul Astroboy, personaj de benzi desenate care a simbolizat reînvierea spiritului japonez, datorita tehnologiei celei mai înalte; triumful ratiunii în fata violentei. Totusi, azi sunt multi cei ce-si pun întrebarea unde se afla pragmatismul, cerintele obiective de rentabilitate a companiilor multinationale, care dau impresia ca se joaca, investind sume fabuloase în roboti.
O sopârla poate detecta tumorile pancreatice
Sopârlele uriase Gila sunt reptile veninoase, care traiesc în America de Nord,...
Comentarii