Povestea Atlantidei, legendarul continent proslavit de Platon, continent ce ar fi disparut, inghitit de ape, in urma unei catastrofe fara precedent, venita ca o pedeapsa din partea zeilor, ar putea fi mai mult decat un simplu mit. Cercetari recente, derulate in insula Creta, sugereaza ca intr-adevar, cea mai veche civilizatie europeana ar fi putut fi distrusa de un gigantic tsunami…
In urma cu 3500 de ani, o stralucitoare civilizatie antica inflorea, in rasaritul Mediteranei. Stravechii minoani isi construiau palate, aveau strazi pavate si retele de canalizare, in vreme ce in restul Europei, oamenii traiau inca in bordeie sau colibe primitive. Dar, in jurul anului 1500, aceasta superba civilizatie a disparut brusc, in urma unei catastrofe neelucidate pana de curand.
Pentru ca recent, un grup de savanti au scos la iveala indiciile clare ce demonstreaza ca distrugerea Atlantidei s-a datorat unui tsunami care a afectat insula Creta, leagan al culturii minoice, punand capat acestei civilizatii. Scrierile ulterioare, despre un continent de sine statator, scufundat in mare in doar „o zi si o noapte” sunt fara indoiala legende, reflectand insa o realitate certa – distrugerea culturii minoice de catre un val urias, similar celui care, in decembrie 2004, rapea peste 250.000 de suflete in sudul Asiei.
„Depozitele geologice contin un numar de semnaturi certe ale valurilor tsunami: am descoperit fragmente de ceramica si alte materiale, reziduuri alimentare etc., amestecate cu scoici si fauna marina microscopica”, spune profesorul Hendrik Bruins, de la Universitatea Ben-Gurion, din Negev, in Israel.
Valul a avut peste 15 metri inaltime!
In opinia specialistilor, factorul care a declansat acel tsunami catastrofal a fost o eruptie extrem de puternica a vulcanului de pe insula Santorini. S-au descoperit depozite fosilizate de stanci si la o inaltime de peste sapte metri deasupra nivelului marii, cu mult peste nivelul la care ar fi putut ajunge valurile, in cazul unor furtuni.
Dupa cum se stie, minoanii erau priceputi negustori, pescari si marinari si majoritatea asezarilor lor se aflau pe coastele marii. Faptul ca astfel erau vulnerabili fata de orice pericol venit din largul marii le-a fost, asadar, fatal. Una dintre cele mai mari asezari minoice este cea de la Palaikastro, din estul insulei, unde arheologul canadian Sandy MacGillivray face sapaturi de un sfert de veac. Aici, el a descoperit de asemenea marturii ale impactului cu valul ucigas – peretii dinspre mare al caselor sunt distrusi, in vreme ce restul peretilor au ramas aproape intacti.
„Am gasit urme ale distrugerilor provocate de val si la cateva zeci de metri in interiorul insulei. Fara indoiala ca a fost un val imens, de peste 15 metri inaltime, care a maturat totul in cale”, spune MacGillivray. Profesorul Costas Synolakys, de la Universitatea Southern California, expert in fenomenologia tsunami, crede ca valul care a distrus civilizatia minoica a fost mai mare decat cel ce a afectat recent Asia.
„Mortalitatea, in unele zone de coasta ale Thailandei, a fost de 80%. Daca acceptam o cifra similara si pentru insula Creta, lovita in plin de tsunami, ne dam seama ca acesta ar fi putut fi sfarsitul civilizatiei minoice sau, daca vreti, al legendarei Atlantida”, crede Synolakys, care este convins ca valul urias s-a produs ulterior exploziei vulcanului Santorini, aflat la 70 km nord de Creta. Savantul de origine greaca spune ca aceasta a fost de zece ori mai puternica decat eruptia faimosului Krakatoa, din 1883.
„Nu stim daca valul starnit de prabusirea conului vulcanic in mare a ajuns pana la capitala minoica, Knossos, dar consecintele imediate – distrugerea oraselor, corabiilor, semanaturilor si ploi de cenusa ce au durat saptamani intregi – au facut ca splendida civilizatie din insula Creta sa nu-si mai revina nicicand si astfel, mitul Atlantidei sa infloreasca”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii