De la misteriosul fenomen Tungus incoace, astronomii stau cu ochii in patru, urmarind cerul cu ingrijorare: posibilitatea prabusirii pe Terra a unui asteroid de mari dimensiuni ii inspaimanta si a determinat chiar, in urma cu cativa ani, specialistii din intreaga lume sa puna la punct o retea de supraveghere a asa-numitelor „near Earth objects”, spre a anticipa eventualele primejdii. Ca pericolul este cat se poate de real o dovedeste un incident petrecut in urma cu cateva zile, anume prabusirea unui obiect cosmic de mari dimensiuni pe planeta Jupiter. Savantii au confirmat ca acest obiect a lasat in atmosfera jupiteriana o imensa pata intunecata. Este a doua oara in ultimele decenii cand un impact de asemenea proportii a fost observat – prima data s-a intamplat acum exact 15 ani, cand fragmente din cometa Shoemaker-Levy au intrat in coliziune cu gigantul gazos – ceea ce ii face pe astronomi sa creada ca ciocnirile apocaliptice sunt, in Sistemul Solar, mult mai frecvente decat ne-ar placea sa credem.
Jupiter ne apara, dar nu ne garanteaza supravietuirea
„Suntem extrem de emotionati, fiindca nu ne-am fi asteptat ca impactul cu cometa Shoemaker-Levy sa se repete asa de rapid. Iar impactul a fost, cu siguranta, devastator”, apreciaza Leigh Fletcher, de la NASA Jet Propulsion Lab, Pasadena, in California. Culmea ironiei este ca descoperirea nu a apartinut vreunei institutii importante, ci unui astronom amator australian, Anthony Wesley. Acesta a observat o pata neagra in regiunea polara sudica a planetei Jupiter si a crezut initial ca vede doar unul dintre satelitii jupiterieni sau umbra lasata de acestia. „Insa curiozitatea m-a impins sa-mi continui observatiile si mi-am dat seama ca locatia, dimensiunile si viteza cu care pata se deplasa excludeau o asemenea posibilitate”, a declarat Wesley. Dupa ce a verificat, cu telescopul sau profesional, imaginile timp de doua zile, remarcand ca pata isi micsoreaza dimensiunile, astronomul australian a contactat reprezentantii NASA, care au pus imediat sub observatie fenomenul, confirmand ca este vorba despre impactul cu un corp strain si nu de vreo anomalie climatica.
„Primul indiciu a fost o imagine in infrarosu a atmosferei superioare jupiteriene, deasupra punctului de impact. Doar un impact ar fi putut lasa astfel de urme, ca o piatra aruncata intr-un bazin, imprastiind fragmente de material in straturile inalte ale atmosferei. Acest material reflecta razele de Soare, aparand ca o pata stralucitoare, pe imaginile in infrarosu”, a precizat Fletcher. In plus, imaginile termale au relevat o pata stralucitoare la locul de impact, sugerand ca impactul a incalzit puternic atmosfera superioara a planetei. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca in straturile inalte ale atmosferei lui Jupiter au aparut cantitati peste normal de amoniu – semnalate si in cazul impactului cu cometa Shoemaker-Levy. Dar cine a fost „intrusul”? Deocamdata, cercetatorii nu pot preciza, desi exista posibilitatea ca acesta sa fie un bloc masiv de gheata din apropierea planetei sau o cometa ratacitoare, prea „palida” pentru ca astronomii sa o poata detecta.
„Asteptam cu interes noi observatii si daca vom gasi, la locul impactului, mari cantitati de apa, este clar ca a fost vorba despre o cometa. De asemenea, vom compara observatiile de acum cu cele realizate in urma cu 15 ani, dupa prabusirea cometei Shoemaker-Levy.”, a declarat Fletcher pentru revista New Scientist. Desi este evident ca Jupiter actioneaza, gratie puternicului sau camp gravitational, ca un „magnet” pentru obiectele de mari dimensiuni care tranziteaza Sistemul Solar, astronomii sustin ca acesta nu este un motiv pentru „a ne culca pe ureche”, fiindca recentul incident petrecut pe planeta rosie dovedeste, o data in plus, ca „sfarsitul lumii” este oricand posibil…
GABRIEL TUDOR
Comentarii