Inca din cele mai vechi timpuri, savantii si filosofii s-au preocupat sa afle unde se afla sediul constiintei si de unde apar sentimentele. Multa vreme s-a crezut ca inima ar fi raspunzatoare pentru faptul ca iubim sau uram, pana ce stiinta moderna a demonstrat ca totusi creierul pare sa fie raspunzator nu doar de senzatiile ce ne anima ci si de modul cum ne comportam. Dupa ce, in urma cu un an, fusese pusa in evidenta prezenta in creier a unui asa-numit „punct al lui Dumnezeu”, responsabil de trairile religioase, recent oamenii de stiinta au demonstrat ca „busola morala” ce ne calauzeste pe plan etic nu este doar o figura de stil…
Cu alte cuvinte, nu doar ca aceasta „busola” exista, dar ea poate fi influentata de mecanismele chimice si electrice declansate in organism dar si de factori exteriori. Regiunea care o adaposteste se numeste jonctiunea temporo-parietala si se afla situata in apropiere de suprafata creierului, in spatele urechii drepte. Specialistii au remarcat ca zona respectiva devine mai activa atunci cand analizam faptele rele sau bune ale altor oameni.
Totul e bine cand se termina cu bine
In cadrul unui experiment inedit, cercetatorii au folosit magneti puternici pentru a „deregla” aceasta inedita busola morala si a face, temporar, ca si persoanele cu un inalt simt etic, sa actioneze intr-un mod condamnabil. Studiul dovedeste, pentru prima oara, ca judecarea a ceea ce este corect si a ceea ce este gresit se bazeaza nu doar pe educatie, filosofie sau religie, ci si pe procese fizico-chimice de moment. Dr. Liane Young, care a condus acest studiu, a declarat „Pana acum se credea ca moralitatea este o trasatura innascuta sau dobandita, prin educatie, dar ca, odata sadita intr-o anumita persoana, nu o mai paraseste niciodata. Cu alte cuvinte, ca exista oameni morali, ce nu pot fi influentati, si oameni mai putini morali, gata sa raspunda oricarei tentatii si sa inchida ochii in privinta eticii, in schimbul unor recompense materiale sau de alta natura. Spre uimirea noastra, am remarcat ca pana si cei mai rezonabili dintre oameni pot fi influentati, prin aplicarea unui camp magnetic asupra creierului”, a precizat cercetatoarea de la Massachusetts Institute of Technology.
Pentru a pune in evidenta zona respectiva, specialistii de la MIT au folosit o tehnica non-invaziva numita „stimulare magnetica transcraniana”. Tehnica genereaza un camp magnetic asupra unei mici parti a craniului, transmitand curenti electrici slabi in creier. Acesti curenti interfereaza cu neuronii si ii impiedica sa functioneze normal. Celor 12 voluntari participanti la studiu li s-a cerut sa-si imagineze urmatorul scenariu: un om isi lasa prietena sa traverseze un pod, desi stie ca actiunea poate fi periculoasa, dar fata supravietuieste. Neafectati de campul magnetic, majoritatea voluntarilor s-au declarat indignati de gestul barbatului dar, atunci cand li s-a aplicat „stimularea magnetica transcraniana” ei n-au mai avut tendinta de a condamna comportamentul imoral al personajului, apreciind doar ca fata a scapat cu viata.
Un al doilea scenariu se referea la doua prietene care viziteaza o uzina chimica si la un moment dat una dintre ele ii cere prietenei sa-i puna zahar in cafea. Amica ia o substanta alba dintr-un vas pe care scrie „Toxic” si ii toarna in cana, dar din fericire substanta se dovedeste a fi zahar. De asemenea, voluntarii, sub actiunea magnetilor, nu au parut deloc indignati de gestul care ar fi putut avea urmari fatale. Prin urmare, actiunile iresponsabile sau deliberate, ce ar fi putut avea consecinte negative, au fost considerate acceptabile moral de catre subiecti, daca povestea avea un „final fericit”.
Gabriel TUDOR
Comentarii