• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Calatorie in orasele viitorului

Calatorie in orasele viitorului

26 august 2009
in Stiinta
A A

Cel mai inalt bloc din lume se afla in Dubai. O statiune de schi in plin desert? Tot in Dubai. O insula uriasa in forma de palmier? Dubai… Locuitorii acestui mic emirat din Orientul Mijlociu au mania grandorii? Vom vedea… Emiratele Arabe Unite. O tara in care petrolul curge „in valuri”: in largul coastelor capitalei Abu Dhabi, se pompeaza 2,5 milioane de barili pe zi! Datorita acestui corn al abundentei, Dubai s-a lansat intr-o cursa frenetica spre un viitor marcat de constructii faraonice. Unul dintre exemple este aeroportul. Peste tot sunt instalate ecrane mirobolante. In sala de bagaje se afla coloane de 10 metri inaltime, cu reflexe hipnotice.

Un oras din Guinness Book

 Cea mai importanta artera a capitalei e Sheikh Zahed Road, care se intinde de-a lungul litoralului, flancata de zgarie-nori octogonali, hexagonali, cu fatade captusite cu oglinzi aurite… Soptuozitatea arhitectonica a fost un vis al seicului Rasid, fostul emir al statului, pe care a inceput sa-l materializeze, proiectul cu destinatie turistica fiind continuat de fiul sau Mohamed, aflat acum la putere.

Hoteluri de lux, centre comerciale de un rosu aprins, parcuri de distractii… Emiratul finanteaza direct aceste lucrari dar si investitori din toata lumea, atrasi de faptul ca in aceasta tara banii lor fac sa tasneasca din nisip zgarie-nori care le multiplica investitiile prin turism. Si asta, fara impozite! O febra imobiliara care a atras specialisti si muncitori din intreaga lume: americani, englezi, francezi, indieni, pakistanezi, egipteni…, emiratul ajungand sa fie populat in proportie de 85% cu straini (90% dintre soferi sunt pakistanezi).

Printr-un mic port de pescuit, Dubai a devenit terenul de joaca preferat al arhitectilor. Proiecte nebune, precum un zgarie-nori care sa se roteasca… Un oras al Cartii Recordurilor, care primeste 8 milioane de vizitatori pe an, in 2015 numarul lor urmand sa ajunga la 15 milioane.

Dincolo de miraj

Santierele sunt deschise peste tot cu un personal impresionant. Unde locuiesc muncitorii orasului viitorului? In hoteluri? Nicidecum. Li s-a alocat zona induatriala Al-Quoz, in locuinte ce apartin intreprinderilor de constructii, lanturilor de magazine sau companiilor de taxi. In cladiri care au aerul unor inchisori. Mobilierul costa enorm in Dubai, asa incat „celulele” sunt dotate in special cu rogojini. Intr-o camera locuiesc pana la 10 persoane, la o temperatura de peste 40sC. Conditii execrabile, dupa o zi de munca extenuanta, unele santiere fiind aflate la o inaltime de sute de metri altitudine. In 2004, 880 de muncitori si-au gasit sfarsitul in Emiratele Arabe Unite.

Insula-palmier, Palm Jumeirah, a devenit emblema tarii

A fost construita langa coasta. Vazuta din aer, seamana cu un palmier care se intinde pe o lungime de 5 kilometri in Golful Persic. Santierul a demarat in 2001. Insula a primit primii locatari in 2006 iar acum e acoperita de hoteluri si case luxoase ocupate de cei mai bogati locuitori ai emiratului. Proiectul nu e insa finalizat. Urmeaza construirea unei planisfere cu arhipelaguri care vor lua forma continentelor, inca doua insule-palmier si un complex de insule (asa cum s-a procedat in jurul actualei insule-palmier) ce vor reprezenta Soarele si planetele, totul fiind inconjurat de recifuri artificiale pentru a sparge curentii marini care ar distruge plajele si in final, insulele. S-au creat insa deschideri in barierele de recifuri pentru a permite apei din larg sa se infiltreze intre „ramurile” palmierului, pentru a o improspata. Esential, pentru inotatori, dar si pentru fauna marina. Recifurile artificiale au fost colonizate in scurt timp de alge, scoici, pesti…, dand nastere unui bogat ecosistem.

Pentru a construi palmierul s-au folosit 94 de milioane de metri cubi de nisip care a fost dragat in golf. Intr-o prima faza, nave uriase echipate cu trape ventrale in coca, au deversat nisipul in apa, in pozitii precis localizate de GPS. Cand nivelul nisipului nu mai permitea manevrarea navelor, au fost puse in functiune tunurile cu jeturi de nisip. Apoi, solul a fost tasat prin „vibrocompactare”. Nisip aruncat de la inaltimea macaralelor care genereaza un efect de vibratie in sol.
 Ceea ce pune in miscare firele de nisip si reorganizeaza pozitia lor. Astfel, se minimalizeaza volumele de aer (vid) dintre ele, facand ansamblul mai compact.

„Lux si calm” in Atlantis

E unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, un adevarat palat cu 1539 de camere, construit pe insula Palm Jumeirah. Inaugurarea a avut loc in 20 noiembrie 2008, fiind marcata de un joc de artificii mai spectaculos decat cel de la Jocurile Olimpice din Pekin, in prezenta unui public numeros, printre care s-a regasit si Robert de Niro, coproprietar al unuia dintre cele 17 restaurante din hotel.

Cel mai frapant loc din hotel e acvariul: un bazin urias ce contine 11 milioane de metri cubi de apa. Doua dintre cele mai frumoase camere au deschidere spre acvariu; o priveliste magica, ce nu poate fi comentata. Doar pretul, de 5.900 euro pe noapte! Un pret pe masura spectacolului exceptional. Supervedeta e Sammy, un rechin-balena lung de 4 metri, pescuit in apele golfului. Agapele sale sunt departe de a fi sangeroase, monstrul hranindu-se exclusiv cu plancton, care i se serveste de doua ori pe zi.

Ninsori in plin desert

Tineri care schiaza in zig-zag sau in coborare libera pe partii de zapada. Nimic neobisnuit. Numai ca „banala” statiune de schi e in… desert! Pentru a crea conditii hibernale, arhitectii au acoperit „muntele” cu o imensa carcasa frigorifica care asigura o perfecta izolare termica. Fiecare perete e constituit din doua transe de material izolant, intre care se lasa un strat gros de aer (de 5 metri), ceea ce impidica patrunderea caldurii din exterior. Frigul e asigurat de lichidul refrigerant care circula printr-un sistem de tevi lungi de cativa kilometri, asigurand o temperatura de –2 +2ºC.

Interiorul pare rupt din realitatea alpina: stanci acoperite cu zapada, partii, brazi inzapeziti. Pana si plafonul imita cerul instelat, iar peretii sunt pictati cu peisaje alpine cat se poate de credibile. Nu lipseste, fireste, nici telescaunul care ii poarta pe schiori spre „inaltimi”. 22.500 m2 de zapada artificiala (echivalentul a trei stadioane de fotbal) produsa cu instalatii pe baza de glycol. Cu un consum de petrol, urias, care elibereaza in atmosfera gaze cu efect de sera. Si toate astea pentru cei 450 de metri de piste de schi! In viitor se vor folosi panouri solare pentru a compensa o parte din combustibilul toxic.

Burj Dubai

De departe, silueta sa pare un brad plantat in cer, varful cladirii fiind vizibil de la distanta de 100 de kilometri. 330.000 m3 de beton (echivalentul a 100.000 de elefanti), 39.000 m3 de otel, 142.000 m2 de sticla, prin care circula 54 de ascensoare. O constructie incredibila (are aproximativ 800 de metri inaltime), ce pare inaltata de extraterestri… Mai e asemanata cu o floare a desertului (Hymenocallis) sau mai degraba cu o stalagmita.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Miturile false ale istoriei

Urmatorul Articol

Nanoalbinele inteapa cancerul

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Nanoalbinele inteapa cancerul

Imbracaminte

3 septembrie 1189 - Incoronarea lui Richard Inima de Leu

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.