Scriam, in urma cu mai bine de un an, despre temerile privitoare la punerea in functiune a celui mai mare experiment stiintific din toate timpurile, la Geneva. Multa lume a stat cu spaima in suflet, crezand ca fara sa vrea, savantii vor realiza o gaura neagra capabila sa transforme planeta in ruina, in doar cateva secunde. In ciuda asigurarilor date de specialisti, care sustineau ca, chiar daca isi vor face aparitia unele gauri negre, ele vor fi extrem de mici si practic inofensive, lumea a continuat sa se teama. Recenta repunere in functiune a uriasului accelerator pare a dovedi ca nu ne indreptam spre „sfarsitul lumii”, ci mai curand spre inceputurile ei…
Saptamana trecuta, fluxurile de protoni au fost ciocnite pentru prima oara, in „masina Big Bang”, o realizare de prestigiu, care ar putea, spera specialistii, dezlega misterul originii universului. Dupa 14 luni de reparatii si eforturi intense, dispozitivul care a costat 12 miliarde de euro functioneaza, in sfarsit si Rolf Heuer, director general al laboratoarelor CERN, crede ca in cateva saptamani el va functiona la capacitatea maxima. O veste excelenta, intrucat recent fizicianul Steve Myers aprecia ca abia in 2011 fluxurile de protoni vor atinge viteza maxima de-a lungul celor 32 de km de tunel de la granita franco-elvetiana.
Descoperirea „particulei lui Dumnezeu” se lasa asteptata
Dupa cum se stie, scopul principal al proiectului este elucidarea modului in care universul a aparut, dupa ce Big Bang-ul de acum 13,7 miliarde de ani a ejectat o cantitate fabuloasa de materie, cu viteze inimaginabile, ducand la formarea de sori, planete si, in ultima instanta, la aparitia vietii. Cercetatorii spera ca acceleratorul sa-i ajute sa inteleaga si alte fenomene stranii, precum materia intunecata, antimateria si supersimetria. Se estimeaza ca in tunelurile de sub muntii Jura, vor fi recreate conditiile existente cu doar o milionime de secunda dupa explozia primordiala! Acum, oamenii de stiinta implicati in proiect, printre care se numara si savanti romani, vor sa creasca intensitatea fluxului si sa-l accelereze, pentru a obtine, pana de Craciun, suficiente date in vederea punerii in aplicare a experimentului principal. „Este o veste extraordinara si asistam chiar acum la startul unei ere fantastice in domeniul fizicii”, spune cercetatoarea italiana Fabiola Gianotti.
Lunea trecuta, protonii au inceput sa circule prin tunel la o viteza apropiata de cea a luminii, de 11.000 ori pe secunda in directii opuse, in jurul tunelului. Primele rezultate sunt bune, apreciaza fizicienii. Fluxul este de o excelenta calitate, protonii fiind stransi in siruri drepte, asemenea firelor de par si dirijati de circa 1600 magneti, fiecare lung de aproape 20 metri. De asemenea, pentru o eficienta electrica maxima, in tunel temperaturile sunt mult mai scazute decat in exterior. Deocamdata, dispozitivul functioneaza la o energie de 450 miliarde de electron-volti, ceea ce este relativ scazut, fata de potentialul sau maxim, de 14 ori mai mare, care ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
Curand insa, acceleratorul de la Geneva va depasi cel mai puternic colidron functional la ora actuala, Tevatronul de la Fermilab, de langa Chicago. Savantii sunt de parere ca descoperirile cu adevarat interesante vor incepe in prima jumatate a anului 2010, cand acceleratorul va atinge puterea de 3,5 TeV (trilioane electron-volti), urmand ca spre sfarsitul anului viitor cifra sa creasca pana la 5 TeV (prin comparatie, Tevatronul de la Chicago opereaza la „doar” 1 TeV. Potrivit lui Tejinder S. Virdee, fizician la Colegiul Imperial din Londra, ar putea dura cativa ani pana ce vor fi puse in evidenta bosonii Higgs, asa-numitele „particule ale lui Dumnezeu”, despre care se crede ca s-ar afla la originea a tot ce se afla in univers.
GABRIEL TUDOR
Comentarii